Den danske medicinalvirksomhed H. Lundbeck, der er globalt førende inden for hjerneforskning, kan snart tage hul på ny forskning takket være en donation fra den anden side af Atlanten.
Lundbeck skal forske i en ny metode til at diagnosticere Parkinsons sygdom tidligere og mere præcist. En sådan metode findes ikke i dag. Ved at diagnosticere så tidligt som muligt, kan patienter drage nytte af flere behandlingsmuligheder.
Forskningen er finansieret af Michael J. Fox Fonden (MJFF), der har givet en donation på 1,3 millioner DKK.
Den amerikanske fond er grundlagt af den verdenskendte skuespiller af samme navn, der selv er diagnosticeret med Parkinsons.
Projektet er præ-kompetitivt. Det vil sige, at forskningsresultaterne vil blive delt med lægemiddelindustrien, den akademiske verden og gjort offentlige af MJFF.
– Vi er glade for at modtage denne donation fra MJFF. Vi ser stadig et stort udækket medicinsk behov inden for Parkinsons sygdom i dag, og forhåbentlig kan denne forskning hjælpe med at diagnosticere sygdommen tidligere, og dermed forbedre udsigterne for patienterne, siger Johan Luthman, koncerndirektør for forskning og udvikling hos Lundbeck.
Fejldiagnoser er en udfordring
I forskningsprojektet vil Lundbeck udvikle og validere en test til at diagnosticere Parkinsons sygdom ved at bruge cerebrospinalvæsken, som findes i hjernen og rygmarven.
Den type tests kendes også som en biomarkørtest og er et klinisk værktøj, der kan måle forskellige substanser i menneskekroppen. Den nye test vil forsøge at måle alpha-synuclein i rygmarvsvæsken (cerebrospinalvæsken), og derved hjælpe til tidligere og mere præcise diagnoser inden for Parkinsons sygdom. Alpha-synuclein er et protein, som menes at forårsage Parkinsons sygdom.
Læs også: Lundbeck har fundet ny forskningsdirektør.
Fejldiagnoser er generelt en udfordring inden for Parkinsons sygdom. Et studie viste, at næsten 20 procent af mennesker, der har fået diagnosticeret Parkinsons sygdom, lider af en anden sygdom med lignende symptomer.[1]
– En biomarkør inden for Parkinsons sygdom vil være et væsentligt skridt i at transformere patientbehandling og forskning, ved at muliggøre en tidligere og mere præcis diagnose og mere effektiv behandlingsstrategi. Aggregeret alpha-synuclein er en af de vigtigste biomarkør-kandidater, og vores fond er glade for at støtte Lundbeck i deres indsats inden for dette patologiske protein, siger Luis Oliveira, PhD, associate director for Research Programs ved MJFF.
Et godt partnerskab inden for forskning i Parkinsons
Det er femte gang inden for tolv år, at MJFF finansierer et forskningsprogram, som drives af Lundbeck. Tidligere har fonden støttet den danske virksomhed i forskning inden for anti-stoffer, i forskning til at forstå Lrrk2-genet og i forskningen i to potentielle nye områder i hjernen, hvor man kan behandle Parkinsons sygdom.
Vi er stolte over at arbejde med MJFF. Det er en af de mest ambitiøse NGO’er
Alle fire projekter har potentialet til at finde nye relevante påvirkningsområder og behandlinger, som kan hjælpe mennesker, der lever med Parkinsons sygdom.
Lundbeck støtter også flere MJFF initiativer. Virksomheden er medlem af tre konsortier, som organiseres af MJFF: Parkinson Progression Markers Initiative (PPMI), Research Tools Consortium for Industry (ITC) og Parkinson’s Disease Education Consortium (PDEC), som er en alliance af biotech og pharma-virksomheder, der støtter arbejdet med at fremme kvalitetsuddannelse og oplysning inden for Parkinsons sygdom.
– Vi er stolte over at arbejde med MJFF. Det er en af de mest ambitiøse NGO’er, som arbejder for en bedre fremtid for mennesker, der lever med Parkinsons sygdom, og vi er overbeviste om, at fonden er med til at skabe håb, siger Johan Luthman.
Lundbeck har ca. 5.800 medarbejdere i flere end 50 lande, der arbejder i hele værdikæden lige fra forskning og udvikling til produktion, markedsføring og salg. Deres udviklingsportefølje består af flere forsknings- og udviklingsprogrammer, og virksomheden har forskningscentre i Danmark og USA.
Lundbeck omsatte for 17 mia. DKK i 2019.
Kilde: H. Lundbeck A/S
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.