Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Bent Flyvbjerg vender hjem til Danmark

Flyvbjerg bliver den tredje Villum Kann Rasmussen-professor.

Bent Flyvbjerg er ny Villum Kann Rasmussen-professor. Foto: Villum Fonden

Professor Bent Flyvbjerg vender tilbage til den danske universitetsverden.

Det oplyser Velux Fondene i en pressemeddelelse.

Flyvbjerg har gennem flere år været ansat på Oxford Universitet som BT Professor og Chair i Major Programme Management, men skal nu være Villum Kann Rasmussen-professor ved IT-Universitetet i København. Skiftet er blevet muligt med en bevilling på 30 millioner kroner fra Villum Fonden.

– Et Villum Kann Rasmussen-professorat er det ypperste i min verden. Det er derfor med stor ydmyghed og ære, jeg takker Villum Fonden og IT-Universitetet for denne enestående mulighed for at videreføre min forskning i Danmark, udtaler professor Bent Flyvbjerg i pressemeddelelsen.

Det er tredje gang, at Villum Fonden opretter et Villum Kann Rasmussen-professorat. Første gang var i 2012 ved Københavns Universitet, og i 2018 stod DTU for tur, da professor Jens Kehlet Nørskov blev sat i spidsen for en satsning i energiforskning, der blandt andet har resulteret i universitetets Catalysis Theory Center.

Jernloven og de strategiske løgne

Bent Flyvbjerg forsker i projektplanlægning og ledelse. Med udgangspunkt i forventninger og planer og de faktiske resultater i megaprojekter har han blandt andet defineret ’The Iron Law of Megaprojects’: ”Over time, over budget, under benefit, over and over again”.

– Med professor Bent Flyvbjergs flytning fra Oxford til ITU står Danmark stærkere på digitaliseringsfronten og på forståelsen af grænseområdet mellem IT og store projekter, siger bestyrelsesformand Jens Kann-Rasmussen fra Villum Fonden.

Læs også: ESS mangler 1,7 milliarder kroner

Ligeledes har Bent Flyvbjerg defineret de såkaldte ”strategiske løgne”, hvor man bevidst underestimerer projekternes omkostninger for at få et projekt vedtaget, velvidende at det vil blive dyrere. Herhjemme er blandt andet Niels Bohr Bygningen og byggeriet af letbanen ved Aarhus eksempler på brugen af det greb.

Mere grundforskning

Med tilknytningen af Bent Flyvbjerg vil IT Universitetet blandt andet øge deres bidrag til grundforskning og til en mere effektiv digitalisering i Danmark.

– Bent Flyvbjergs Villum Kann Rasmussen-professorat ved ITU er helt i tråd med ITU’s vision og mission om at skabe værdi for samfundet gennem internationalt banebrydende forskning og undervisning. Flyvbjergs forskning i IT-projekter er et fremragende eksempel på interdisciplinær forskning, der både giver fundamental indsigt og har stor samfundsmæssig betydning, siger Martin Tvede Zachariasen, rektor ved IT-Universitetet, i pressemeddelelsen.

Forsiden lige nu:

Hvem er forskningsverdens magtelite?

FORSKNINGENS MAGTELITE. Magtbalancen rykker sig i forskningsverdenen i takt med, at bevillingssummerne strømmer til som aldrig før. Science Report undersøger og afdækker i en ny magtserie, hvem der udgør forskningens magtelite, og hvilke typer magt der i spil.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.