Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Danmarks Frie Forskningsfond smider trekvart milliard efter ny forskning

Det er den absolut største årlige uddeling fra fonden nogensinde

753 millioner kroner.

Så mange penge kommer 215 nye forskningsidéer over hele landet til gode fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Projekterne skal være med til at sætte gang i forskningen på både hospitaler, i foreninger og institutter med forskningsformål indenfor alle videnskabelige områder – samt på universiteterne.

Forskningsprojekterne er alle i deres spæde start, og emnerne spænder bredt – alt fra klima- og samfundsproblemer til integrationsudfordringer.

– Danmark har en yderst stærk forskningsmasse. Som land skal vi sætte den enorme kapacitet fri og gå forrest med vidensopbygningen på forskningens mange forposter. I år sporer vi især en større forståelse af, hvordan nye digitale teknologier kan accelerere forskningen, og det er en tendens, der går på tværs af forskningsområderne fra humaniora til naturvidenskab, siger bestyrelsesformand i Danmarks Frie Forskningsfond, David Dreyer Lassen.

 

Klima, fertilitet og velfærd er med i puljen
Der er stor forskel på de forskningsprojekter, som Danmarks Frie Forskningsfond har givet støtte til, men fælles for dem alle er, at de har ambitiøse målsætninger.

Katalyseforsker Jesper Vang Lauritzen skal eksempelvis i gang med at forske i CO2 som råvare til katalyse. Han vil gerne opnå at lave flydende brændstof ud af fornybare ressourcer. Det skal han i samarbejde med virksomheden Haldor Topsøe.

Og ambitionerne bliver ikke mindre, når det drejer sig om fertilitet.

Professor Cecilie Høst Ramlau skal forske i håndkøbsmedicin og hormonforstyrrende stoffers påvirkning af sædkvaliteten og puberteten, og til det har hun data fra ikke mindre end 92.000 gravide kvinder og 7.000 sønner.

Der bliver også rigeligt med forskning indenfor velfærdsområdet, og en af projekterne skal lektor Karen Nielsen Breidahl stå i spidsen for. Hun vil undersøge, hvordan asylansøgeres forståelse af værdier som demokrati og ligestilling præges i asylmodtagelsen og er med til at forme opfattelsen af det samfund, som de forsøger at blive en del af.

Det skriver Danmarks Frie Forskningsfond, og de kan oplyse, at 154 af forskerne har fået bevilliget op til 2,9 mio. kr., men de resterende 61 får op mod 6,2 mio. kr. hver.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.