Dansk Industri har ansat Mikkel Haarder som underdirektør og chef for forskning, uddannelse og mangfoldighed.
Det oplyser Dansk Industri i en pressemeddelelse.
– Forskning og uddannelse er råvaren for dansk erhvervsliv, og er det nu mere end nogensinde, hvor vi står over for nogle kæmpestore samfundsudfordringer. Det gælder arbejdsmarkedets behov for medarbejdere med de rette kompetencer og ikke mindst inden for life science og grøn omstilling, hvor der er hårdt brug for nye grønne løsninger, der kan bringe os i mål med vore ambitioner om et CO2-neutralt samfund, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.
Han fortsætter:
– Det er nogle meget vigtige opgaver, som jeg er utrolig glad for, at vi har sat Mikkel Haarder i spidsen for.

Mikkel Haarder kalder det et privilegium at arbejde for Danmarks virksomheder.
– Jeg glæder mig meget til at arbejde for DI, som er en organisation, jeg altid har respekteret for sin seriøsitet og evne til at skabe bedre vilkår for danske virksomheder. Al fremgang afhænger af godt uddannede medarbejdere, verdensklasseforskning og inklusion af mange forskellige kompetencer, hvor diversitet spiller en vigtig rolle. Jeg har valgt at arbejde med uddannelse og viden, fordi det er det vigtigste, man kan gøre, siger Mikkel Haarder i pressemeddelelsen.
Tidligere har Charlotte Rønhof og senest Mette Fjord Sørensen tegnet DI på uddannelses- og forskningsområdet.
Læs også: Forskningschef forlader Dansk Industri
Mikkel Haarder har gennem sin karriere bestredet flere topstillinger. Ved udgangen af august 2021 forlod han efter otte år posten som direktør for Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).
– Mikkel Haarder har ydet en stor og vigtig indsats som direktør, og han forlader EVA i en stærk position som leverandør af viden til praktikere, interessenter og beslutningstagere. Jeg vil på bestyrelsens vegne gerne sige Mikkel et stort tak for indsatsen og samarbejdet, lød det fra EVA’s bestyrelsesformand Else Sommer i forbindelse med fratrædelsen.
Fokus på diversitet
Udover fokus på uddannelse og forskning skal Mikkel Haarder også arbejde for at fremme mangfoldighed og diversitet. Ikke mindst i ledelse og virksomhedsbestyrelser.
Ifølge en 2017-rapport fra OECD sad der henholdsvis 39,0 procent og 38,4 procent kvinder på de ledende poster i Sverige og Norge, mens antallet i Danmark lå på 27,3 procent. DI’s egne tal viser, at der kun er tale om 26,6 procent i det danske private erhvervsliv.
Hos DI selv er 42 procent af ledelsesposterne i dag besat af kvinder.
– Danmark skal være verdens bedste land at leve og drive virksomhed i. Hvis vi skal nå det mål, er det helt afgørende, at danske virksomheder har adgang til de mest talentfulde medarbejdere uanset køn, alder, etnicitet, kønsidentitet, seksuel orientering med mere. Diversitet i erhvervslivet kan sikre konkurrenceevne og innovationskraft. Det er vigtigt for virksomheder, men faktisk også for vores samfund som helhed, siger Emil Fannikke Kiær.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
