penge & Navne

Forskningschef forlader Dansk Industri

– Jeg kommer til at savne de tætte dialoger med rektorerne, der er på landets universiteter, lyder det fra Mette Fjord Sørensen.

Af - 24. november 2021

Mette Fjord Sørensen skifter fra Dansk Industri til en stilling som souschef i Radikale Venstre. Foto: Hans Søndergaard

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

Efter fire år på posten skifter underdirektør hos Dansk Industri, Mette Fjord Sørensen, glaskæmpen på Rådhuspladsen ud med med de Hogwarts-lignende gange på Christiansborg.

Det er dog ikke uden stolthed og lidt vemod, at hun takker af, fortæller Mette Fjord Sørensen, der fra slutningen af januar skal være souschef hos Radikale Venstre.

– Jeg kommer til at savne de mange gode og tætte dialoger jeg har haft med mange af de rektorer, der er på landets universiteter – det er der ingen tvivl om. De bliver svære at undvære, siger hun.

Hos DI har Mette Fjord Sørensen siddet på områderne for forskning og uddannelse, samt mangfoldighed og ligestilling.

Kampen er ikke færdig hos DI

Når Mette Fjord Sørensen skal se tilbage på den udvikling, der er sket på hendes fagområder, siden hun tiltrådte for knap fire år siden, fremhæver hun blandt andet det udvidede retskrav, der indebærer, at man nu har tre år fra færdiggjort bachelor, til man skal starte på sin kandidat.

– Det har desuden været et stort ønske fra DI’s side, at man fjernede 1,08-reglen fra optagelsessystemet, så man ikke endte med at belønne hastighed i stedet for kvalitet. Det har stået højt på DI’s agenda, siger Mette Fjord Sørensen.

Læs også: Dansk forsker skal hjælpe EU med innovationen

Hun tilføjer:

– Og så grundliggende, at man kan se, der er et træk mod uddannelser, der har et jobsigte. Det er en kamp, som slet ikke er færdig herinde hos DI. Men der allerede positive bevægelser derhenimod.

Flere kvinder i ledelse

Området for mangfoldighed og diversitet i erhvervslivet har også stået Mette Fjord Sørensens hjerte nært i de seneste fire år.

– Jeg er virkelig stolt over, at DI nu er med til at være en meget markant stemme på diversitets- og mangfoldighedsområdet.

Hun tilføjer:

– Jeg synes, at DI har turdet at være mere proaktive på dagsordenen, og meldt ud, at vi mener, der skal være måltal, siger Mette Fjord Sørensen.

Hos DI valgte de i maj at lancere sin ‘Gender Diversity Pledge’.

DI beskriver selv løftet som et slags håndslag mellem parterne på, at man vil bevæge sig mod mindst 40 procent kvinder i ledelsen inden 2030. Her er delmåletat sætte fokus på at nedbryde ubevidste bias.

Læs også: Tilfredshed med DI’s planer om flere kvindelige ledere

Ifølge en 2017-rapport fra OECD sad der henholdsvis 39,0 procent og 38,4 procent kvinder på de ledende poster i Sverige og Norge, mens antallet i Danmark lå på 27,3 procent. DI’s egne tal viser, at der kun er tale om 26,6 procent i det danske private erhvervsliv.

Hos DI selv er 42 procent af ledelsesposterne i dag besat af kvinder.

Mette Fjord Sørensen er fortsat talsperson hos DI, og hvem der skal overtage hendes taburetter i glashuset vides endnu ikke.

– Jeg har været super glad for det samarbejde, jeg har haft med vores eksterne interessenter, og jeg kommer uden tvivl til at savne uddannelses- og forskningsverdenen og området for mangfoldighed, slutter Mette Fjord Sørensen.

Tags:

Science Report