Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Dansk topforsker udpeget til indflydelsesrig EU-komité

Professor Kirsten Gram-Hanssen fra Aalborg Universitet bliver en del af en EU-komité.

Seks europæiske topforskere er blevet en del af den udvælgelseskomité, der finder kandidater til ERCs Videnskabelige Råd. Det er EUs kommissær for forskning og innovation, Mariya Gabriel, der har inviteret forskerne med i den indflydelsesrige komité. 

En af de seks forskere er Kirsten Gram-Hanssen, professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD) på Aalborg Universitet (AAU). 

ERCs Videnskabelige Råd er Det Europæiske Forskningsråds styrende organ. Det består af 22 medlemmer, der alle er fremtrædende europæiske videnskabsfolk, og som repræsenterer det videnskabelige samfund i Europa bredt. Det er altså disse 22 medlemmer, som Kirsten Gram-Hanssen skal være med til at udpege, og det er et arbejde, hun frem til: 

– Det Europæiske Forskningsråd har meget væsentlig betydning for forskningens generelle udvikling, fordi det støtter den frie forskning og samtidig giver mulighed for ambitiøse og store forskningsprojekter. Udpegningen af de medlemmer, der sidder i rådet, er afgørende for fortsat at sikre rådets arbejde, og jeg ser frem til denne mulighed for at være med til at præge den europæiske forskning i de kommende år, siger Kirsten Gram-Hanssen.

Det er Aalborg Universitet, der i samarbejde med andre tekniske universiteter har indstillet Kirsten Gram-Hanssen, hvorefter EU har bedt hende træde ind i udvælgelseskomitéen. Kirsten Gram-Hanssen peger selv på hendes tværfaglige baggrund som én af grundene til, at hun er blevet valgt: 

– Jeg tror, man har lagt vægt på, at jeg har en meget tværfaglig baggrund: jeg har primært en samfundsvidenskabelig tilgang i min egen forskning, men sidder på et teknisk institut og arbejder hele tiden i dét spænd, forklarer hun. 

– Desuden har man lagt vægt på, at udvælgelseskomitéen består af forskere på højt niveau, siger professor Kirsten Gram-Hanssen, der selv har modtaget et af de eftertragtede ERC-advanced grant i 2019 og har været involveret i flere EU-projekter. 

Udvælgelseskomiteen består af:

Carl-Henrik HELDIN (formand) – Uppsala Universitet, formand for bestyrelsen for Nobelfonden, Sverige
Barbara FLUECKIGER – Zürich Universitet, Schweiz
Kirsten GRAM-HANSEN – Aalborg Universitet, Danmark
Michal KAROŃSKI – Adam Mickiewicz University, Polen
Carlos MARTINEZ ALONSO – Det Spanske Nationale Forskningsråd
Mira MEZINI – Teknisk Universitet i Darmstadt, Tyskland / Albanien

Hun kan endnu ikke sige noget om, hvordan de seks forskere i komitéen skal identificere potentielle fremtidige medlemmer af ERCs Videnskabelige Råd, men understreger, at; 

– Jeg skal ikke repræsentere mit land eller universitet, men sørge for at der kommer fagligt kompetente personer ind i ERCs Videnskabelige Råd. Det er vigtigt at sige, at vi ikke udpeger medlemmerne, men peger på gode kandidater, som repræsenterer forskellige fagligheder.

Et skulderklap
Det er EU-Kommissionen, der i sidste ende udpeger de 22 medlemmer af det Videnskabelige Råd på baggrund af udvælgelseskomitéens anbefalinger.  

Om den nye udvælgelseskomité siger Mariya Gabriel: 

– ERC (Det Europæiske Forskningsråd, red.) går ind i en ny fase under det næste rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe. Ved at identificere fremtrædende kandidater til ERCs Videnskabelige Råd vil Identifikationsudvalget (udvælgelseskomitéen, red.) yde vigtige bidrag til at opretholde Det Europæiske Forskningsråds verdensomspændende omdømme for det højeste niveau af ekspertise i Horizon Europe, siger EU-kommissæren for forskning og innovation. 

Horizon Europe skal afløse det nuværende forskningsprogram, Horizon 2020, ved udgangen af året. Som et delprogram i Horizon 2020 har ERC et budget på mere end 13 mia. euro. 

Hos Aalborg Universitet finder man det “enormt værdifuldt at være repræsenteret i det europæiske forskningssystem”, og derfor vækker udnævnelsen af Kirsten Gram-Hanssen også stor glæde hos dekan Mogens Rysholt Poulsen, lyder det i en pressemeddelelse:

– Det er et stort skulderklap til Kirsten. En international post af denne kaliber vidner om, at Kirsten er en kapacitet, vi kan være stolte af på AAU. Jeg er overbevist om, at posten vil give os et værdifuldt indblik i europæisk forskningspolitik, som vi på AAU og i dansk forskning generelt kan drage nytte af, siger Mogens Rysholt Poulsen, der er dekan for det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet på AAU.

Medlemmer af ERCs Videnskabelige Råd sidder for en periode på op til fire år og kan blive udpeget for i alt to perioder. Der er for øjeblikket to danske medlemmer af rådet; Harvard-professor Lene Vestergaard Hau og professor ved University College London, Jesper Svejstrup. 

Læs også: Dansk ERC-medlem: Inddrag forskningsverden i valg af ny præsident.

Science Report har for nylig bragt et interview med Kirsten Gram-Hanssen omkring hendes forskning. Du kan læse interviewet her.  

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.