Seniorforsker Mona Kanwal Sheikh fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) er blevet tildelt en bevilling på 1,5 millioner euro (11,3 millioner kroner) af det prestigefyldte European Research Council (ERC) til et femårigt forskningsprojekt om transnational jihadisme.
Projektet skal bidrage til at skabe en ny tilgang til hvordan den internationale jihadisme og jihadistbevægelser kan inddæmmes.
– Jeg er meget begejstret over at modtage den store anerkendelse fra ERC og kan ikke vente med at komme i gang med forskningsprojektet. Personligt er det en kæmpe ære, men jeg tror også, at selve projektet kan blive banebrydende og kan få stor betydning, for transnational jihadisme er en af de største udfordringer på den globale agenda for fred og sikkerhed i dag, siger Mona Kanwal Sheikh.
Mona Kanwal Sheikh og hendes hold vil i det nye projekt bla. studere mekanismerne bag eskalering og deeskalering af konflikter i Asien, Mellemøsten og Afrika, der involverer jihadistiske grupper – med særlig fokus på Islamisk Stat og al-Qaeda.
– Vi ved stadig ikke, hvorfor de jihadistiske grupper har held med at udnytte lokale konflikter, hvorfor de har succes med at udbrede sig nogle steder frem for andre, og hvordan man holder dem ude af konflikterne, når de først er en del af dem, forklarer Mona Kanwal Sheikh.
Ambitionen med projektet er at skabe synergi mellem religionssociologi, sikkerhedsstudier og freds- og konfliktforskning. Derfor skal projektet bringe topforskere med forskellig baggrund fra hele verden sammen, når DIIS lancerer projektet i januar 2019. Direktør for DIIS, Kristian Fischer, er stolt over ERC’s anerkendelse af DIIS som en platform for ambitiøs forskning.
– Dette er DIIS’ første bevilling fra ERC og viser DIIS’ fremtrædende position i det internationale forskningsmiljø. Det er også en vigtig anerkendelse af Mona Kanwal Sheikh som en fremragende forsker på sit felt, og jeg har store forventninger til, hvad der kommer ud af det spændende projekt, siger Kristian Fischer.
FAKTA OM ERC:
ERC er en officiel EU-institution og er en af de førende bevillingsgivere til banebrydende forskning. Formålet med bevillinger som den, DIIS nu har fået, er at give talentfulde forskere mulighed for at sammensætte deres eget hold og udvikle deres egne forskningsprogrammer.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i denne uge underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Forskning afslører: Trafikstøj øger risikoen for sygdomme mere og før, end vi troede
Professor Mette Sørensen deler ny forsknings afsløringer af, hvordan trafikstøj øger risikoen for sygdomme i en langt højere grad, end vi tidligere troede.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
