Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

EU kaster endnu en milliard efter corona-forskning

Europa-Kommissionen afsætter nu 122 mio. Euro til forskning i coronavirus.

Foto: iStock.

Europa-Kommissionen afsætter nu 122 mio. Euro, svarende til mere end 900 mio. kroner, til forskning i coronavirus. Pengene er hentet i EU’s forskningsprogram Horizon 2020, og er de seneste i rækken af EU-finansierede forskningstiltag, der skal bekæmpe coronavirus. 

De 122 mio. Euro skal både gå til projekter, der har til formål at udvikle metoder til diagnosticering, behandlinger og vacciner, og til projekter der kan gøre os klogere på epidemiens adfærdsmæssige og socioøkonomiske følgevirkninger, fortæller EU’s kommissær for forskning og innovation:

– Vi mobiliserer alle disponible midler til at bekæmpe denne pandemi med test, behandlinger og forebyggelse. Men for at overvinde coronavirusset har vi også brug for viden om, hvordan det påvirker vort samfund, og hvordan disse forholdsregler hurtigst og bedst muligt kan udbredes, siger Mariya Gabriel, EU-kommissær for forskning og innovation. 

– Vi må undersøge teknologiske løsninger med henblik på at fremstille medicinsk udstyr og lægemidler hurtigere, overvåge og forebygge spredning af sygdommen og forbedre patientplejen, tilføjer hun. 

Hurtige resultater
Med de nye midler ønsker EU at støtte forsknings- og innovationsprojekter, der har fokus på at levere resultater hurtigt. Det skyldes, at Europa og verden som helhed har hårdt brug for innovative løsninger, der kan inddæmme og afbøde udbruddet og sikre bedre pleje af patienter, overlevende, sårbare grupper, sundhedspersonale i forreste linje og deres lokalsamfund. 

Via korte frister og brug af interessetilkendegivelser vil Kommissionen bestræbe sig på at give forskerne mulighed for at komme i gang så hurtigt som muligt. 

Foruden de nye penge har EU allerede støttet 18 projekter med i alt 48,2 mio. Euro, der også har fokus på diagnosticering, behandlinger og vacciner.

Thierry Breton, der er EU’s kommissær for det indre marked, siger om tiltaget; 

– Vi støtter sundhedsmyndighederne, sundhedspersonalet og offentligheden i alle medlemsstater i at håndtere coronaviruskrisen. Til dette formål tager vi innovative teknologier og værktøjer i brug, der hurtigt kan anvendes til at forebygge, optimalt håndtere og overvinde denne pandemi og forberede os på tiden derefter. Disse omfatter digitale løsninger og teknologier såsom telemedicin, data, kunstig intelligens, robotteknologi og fotonik.

De 122 mio. Euro kommer oveni i de 1,4 mia. Euro, Kommissionen tidligere har givet tilsagn om at bruge i en global indsats mod coronavirus, der blev lanceret af kommissionsformand Ursula von der Leyen den 4. maj 2020.

Læs også: EU-Kommissionen lancerer platform til corona-forskere.

Forsiden lige nu:

Hvem er forskningsverdens magtelite?

FORSKNINGENS MAGTELITE. Magtbalancen rykker sig i forskningsverdenen i takt med, at bevillingssummerne strømmer til som aldrig før. Science Report undersøger og afdækker i en ny magtserie, hvem der udgør forskningens magtelite, og hvilke typer magt der i spil.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.