Europa-Kommissionen afsætter nu 122 mio. Euro, svarende til mere end 900 mio. kroner, til forskning i coronavirus. Pengene er hentet i EU’s forskningsprogram Horizon 2020, og er de seneste i rækken af EU-finansierede forskningstiltag, der skal bekæmpe coronavirus.
De 122 mio. Euro skal både gå til projekter, der har til formål at udvikle metoder til diagnosticering, behandlinger og vacciner, og til projekter der kan gøre os klogere på epidemiens adfærdsmæssige og socioøkonomiske følgevirkninger, fortæller EU’s kommissær for forskning og innovation:
– Vi mobiliserer alle disponible midler til at bekæmpe denne pandemi med test, behandlinger og forebyggelse. Men for at overvinde coronavirusset har vi også brug for viden om, hvordan det påvirker vort samfund, og hvordan disse forholdsregler hurtigst og bedst muligt kan udbredes, siger Mariya Gabriel, EU-kommissær for forskning og innovation.
– Vi må undersøge teknologiske løsninger med henblik på at fremstille medicinsk udstyr og lægemidler hurtigere, overvåge og forebygge spredning af sygdommen og forbedre patientplejen, tilføjer hun.
Hurtige resultater
Med de nye midler ønsker EU at støtte forsknings- og innovationsprojekter, der har fokus på at levere resultater hurtigt. Det skyldes, at Europa og verden som helhed har hårdt brug for innovative løsninger, der kan inddæmme og afbøde udbruddet og sikre bedre pleje af patienter, overlevende, sårbare grupper, sundhedspersonale i forreste linje og deres lokalsamfund.
Via korte frister og brug af interessetilkendegivelser vil Kommissionen bestræbe sig på at give forskerne mulighed for at komme i gang så hurtigt som muligt.
Foruden de nye penge har EU allerede støttet 18 projekter med i alt 48,2 mio. Euro, der også har fokus på diagnosticering, behandlinger og vacciner.
Thierry Breton, der er EU’s kommissær for det indre marked, siger om tiltaget;
– Vi støtter sundhedsmyndighederne, sundhedspersonalet og offentligheden i alle medlemsstater i at håndtere coronaviruskrisen. Til dette formål tager vi innovative teknologier og værktøjer i brug, der hurtigt kan anvendes til at forebygge, optimalt håndtere og overvinde denne pandemi og forberede os på tiden derefter. Disse omfatter digitale løsninger og teknologier såsom telemedicin, data, kunstig intelligens, robotteknologi og fotonik.
De 122 mio. Euro kommer oveni i de 1,4 mia. Euro, Kommissionen tidligere har givet tilsagn om at bruge i en global indsats mod coronavirus, der blev lanceret af kommissionsformand Ursula von der Leyen den 4. maj 2020.
Læs også: EU-Kommissionen lancerer platform til corona-forskere.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.