Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Global medicinalgigant satser på samarbejde med danske universiteter

I løbet af de seneste 18 måneder har biotech-virksomheden Roche sat turbo på samarbejdet

Richard Wright er adm. direktør i Roche Pharmaceuticals A/S Danmark. Foto: Roche

Den schweiziske biotech-virksomhed har fået øjnene op for danske forskningstalenter og værdien af offentlige-private forskningssamarbejder. Roche har over de seneste 18 måneder skruet gevaldigt op for deres samarbejde med danske universiteter – både i omfang og investeringer. 

Virksomheden, der er det danske datterselskab i den globale milliardkoncern F. Hoffmann-La Roche med hovedsæde i Schweiz, har underskrevet samarbejdsaftaler med Aarhus Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet (AU Health), CBS, DTU og senest med Københavns Universitet. 

– I alle disse samarbejder er ambitionen at understøtte og udvikle talentfulde danske studerende og unge forskere. 

Det fortæller Richard Wright, adm. direktør i Roche Pharmaceuticals A/S Danmark, da Science Report møder ham på hans kontor i Hvidovre. 

For ca. halvandet år siden begyndte virksomheden er række ud til universiteterne. Roche ville gerne etablere nogle nye samarbejder, som begge parter kunne få gavn. Motivationen for Roche var muligheden for at bringe flere unge talenter ind i organisationen. Det skete samtidig med, at Roche gennemgik en større, intern omstrukturering og der i den forbindelse blev etableret et nyt Innovation Lab, fortæller Richard Wright. 

– Formålet med et Innovation Lab er at bringe værdi ud til patienterne i Danmark. Det kan vi blandt andet gøre ved at arbejde tættere sammen med universiteterne. Så det var en kombination af de to ting, der fik os i gang, siger direktøren. 

Første samarbejdsaftale blev indgået med Aarhus Universitet Health, og siden da er det “nærmest eksploderet”, som Richard Wright beskriver det. 

Den eksplosive kraft har blandt kastet Roche med ind i et nyt institut for Sundhedsteknologi på DTU, som skal “ bringe nye produkter og services til markedet til gavn for samfund, virksomheder og patienter”, udtaler DTU’s prorektor Rasmus Larsen i en pressemeddelelse fra sidste forår, hvor aftalen blev indgået. 

Klinisk forskning og innovation
På verdensplan er Roche blandt de biomedicinske virksomheder, der investerer mest i forskning og udvikling. I 2019 var det ca. 19 procent af virksomhedens samlede omsætning, der gik til det område, fortæller direktøren.  

– Hver dag året rundt investerer Roche næsten 200 mio. kroner i forskning og udvikling, i lande over hele verden, fortæller Richard Wright. 

OM ROCHE
I Danmark er Roche repræsenteret med fire selvstændige divisioner, der rummer forskning, diagnostik og behandling; Roche Innovations Center Copenhagen, Roche Diagnostics, Roche Pharmaceuticals og Roche Diabetes Center.

Roche Innovations Center Copenhagen (RICC) er ét af selskabets syv globale forskningscentre. RICC samarbejder både med danske forskningsmiljøer og partnere fra industrien, ligesom det indgår i EU-samarbejder.

Roche har omkring 55 aktive klinisk forsøg på de danske hospitaler. Det er dog ikke kun den kliniske forskning på hospitalerne, der er i sigtekornet; innovation er også et vigtigt fokuspunkt.  

Til gengæld er der begrænset risikovillig kapital, som kan omsætte de innovative ideer til konkrete projekter og startups. Det er der, vi kommer ind i billedet  

– Globalt har vi fokus på at understøtte spinouts (virksomheder, der udspringer af et forskningsmiljø eller -projekt, red.) og startups, som kan give innovation i verdensklasse. Hvis forskningen er god og innovationen er ny, er det interessant for os at investere i, fortæller Richard Wright.

– Vi er drevet af en ambition om at forbedre sundheden og borgernes liv, det gør vi ikke ved at blive i vores egen boble. Innovation kommer ganske ofte fra små start-ups. Vores evne er, at vi kan sætte det i en global skala, og vores forskere kan hjælpe med at opskalere small-scale-research til noget større, forklarer direktøren.

I Danmark er der et stort potentiale for tidlig innovation, både fra et klinisk og et digitalt perspektiv, mener Richard Wright; 

– Til gengæld er der begrænset risikovillig kapital, som kan omsætte de innovative ideer til konkrete projekter og startups. Det er der, vi kommer ind i billedet. Roche’ fordel er, at vi – ud over viden, ekspertise og erfaring, er villige til at investere i en systematisk udvikling og afprøvning af de innovative ideer i større skala.   

Roche har således en lang tradition for at indgå strategiske partnerskaber med startups og biotech-virksomheder, forklarer Richard Wright, og de nye forskningssamarbejder skal ses som endnu et tiltag i rækken mod at styrke båndet mellem industrien og universiteterne. 

Universiteterne er på forkant, når det handler om at se mulighederne i at hente private investeringer og kapital

– Alle de universiteter, vi samarbejder med, arbejder struktureret og systematisk med innovation. Det er én af grundene til, at vi samarbejder med dem. For eksempel har Aarhus Universitets AU Health og Københavns Universitet et fantastisk set-up med investeringer og support til forskere, der arbejder med innovative projekter, siger han og tilføjer at “vi møder lignende initiativer på de andre universiteter, som vi har indgået samarbejdsaftaler med”. 

– Universiteterne er på forkant, når det handler om at se mulighederne i at hente private investeringer og kapital. De kan se, at der er et stort potentiale for, at private investorer bidrager med risikovillig kapital til udvikling af god forskning, som ellers ville ende i skrivebordsskuffen. Derfor etablerer de nogle hubs, hvor forskningen kan udvikle sig, og engagerer virksomheder som vores, siger Richard Wright. 

Ny teknologi og fremtidens ledere
På innovationssiden interesserer Roche sig især for, hvordan ny teknologi kan komme patienter og det danske sundhedssystem til gavn:

– Vi er for øjeblikket involveret i nogle virkelig interessante samarbejder omkring udviklingen af apps til blandt andet patienter inden for en række sygdomsområder. Vi samarbejder med hospitaler og studerende fra universiteter med ekspertise inden for kunstig intelligens, som hjælper os med at udvikle nye teknologier, fortæller Richard Wright der håber, at samarbejdet vil vokse til nye højder:

– Universiteter, hospitaler, virksomheder som os, Danske Regioner og regeringen – alle parter er nødt til at mødes for at levere virkelig gennembrydende innovation, der kan forbedre tilværelsen for borgere i Danmark. Det har været en stor driver for os, når vi samarbejder med universiteter og hospitaler. 

Læs også: Politikere og erhvervslivet er bekymrede: For lidt forskning bliver til innovation.

En anden, og meget vigtig årsag til, at Roche har skruet op for samarbejdet med flere danske uddannelsesinstitutioner er “talentet”, som Wright tidligere har været inde på.

Og noget tyder på, at strategien med at komme tættere på universiteterne allerede har båret frugt. Alene de seneste to år har Roche Danmark ansat 10 nye medarbejdere, der kom direkte fra universitetet, “hvilket er ret usædvanligt”, ifølge direktøren, som tilføjer at den danske division af Roche har ca. 120 ansatte. 

– Vi bliver alle ældre, siger Richard Wright med et smil, så jeg er nødt til at blive ved med at finde nye talenter, som kan blive fremtidens ledere. En del af mit job er at identificere folk, der kan blive leder om 10-20 år. Et af de bedste steder at finde dém, er netop på universiteterne. 

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.