Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

SDU-professor vil invitere flere ind i “privilegeret” netværk

Aleksander Ahm Krag i spidsen for det internationale videnskabelige selskab for leversygdomme.

Professor Aleksander Krag skal lede The European Association for the Study of the Liver (EASL) de næste fire år. Foto: PR

Normalt har professor i leversygdomme Aleksander Ahm Krag sin daglige gang på eliteforskningscentret FLASH på SDU og OUH. Fremover kommer han dog til at spendere en del af sin tid lidt længere sydpå.

Som den første dansker nogensinde er han blevet udnævnt til vice-generalsekretær for det internationale videnskabelige selskab for leversygdomme, EASL, der har hovedkontor i den schweiziske storby, Geneve.

Læs også: Takkede nej til at stille op som præsident for Det Europæiske Forskningsråd

– Jeg har været medlem af EASL, siden jeg var ph.d.-studerende og haft stor glæde af det. Det var på mange måder min indgang til Nu glæder jeg mig til at give lidt tilbage og fortsætte det gode arbejde, siger Aleksander Ahm Krag på en telefonforbindelse fra Geneve i frokostpausen til hans første governing board-møde som vice-generalsekretær.

Det er hans titel de første to år, hvorefter han overtager titlen som generalsekretær de sidste to år af perioden.

Ligestilling på dagsordenen

På de fire år drømmer Aleksander Ahm Krag især om to ting: At skabe mere ligestilling og at brede viden om leversygdomme ud til endnu flere.  

– Jeg vil gerne favne flere i vores organisation. Det måske allervigtigste mål, jeg har, er vi opnår en 50/50 kønsbalance. Vi kan ikke leve med, at der er ikke er lige mange mænd og kvinder, og generelt ønsker vi en bred repræsentation af forskellige mennesker i vores organisation, siger Aleksander Krag.  

Derfor vil han også gerne arbejde med at lave nogle rabatordninger til bestemte grupper.

– Vi repræsenterer dybest set en privat organisation i en rig del af verden. Jeg vil gerne invitere flere ind i vores privilegerede organisation. Det skal ikke være en lukket klub. Vi kan se en tendens til en vis fragmentering i verden – men måske kan vi være den samlende faktor for leversygdomme, også uden for Europa, siger han og fortsætter:

– I nogle områder af eksempelvis Østeuropa, Afrika og Mellemøsten har man ikke en lige så stærk infrastruktur for at dele viden. En måde, hvorpå vi kan give folk ens muligheder, er ved at behandle dem forskelligt – det kunne eksempelvis reflekteres i medlemsprisen.   

Handler om patienterne

Det handler om at bekæmpe leversygdomme og forbedre behandlingen heraf, påpeger Aleksander Krag.

Ved at sænke prisen på medlemskab af EASL for hepatologer fra lav- og middelindkomstlande – eller gøre det billigere at deltage i en kongres, end hvis man kommer fra et de lande, hvor købekraften er større – kan man få mere viden ud om leversygdomme. Og det kommer patienterne til gavn.     

– I mit hjerte – og min lever – er jeg først og fremmest læge, så mit udgangspunkt er altid at tænke på patientens interesser, siger Aleksander Krag.  

I forlængelse heraf fremhæver han EASL Campus, som er et site med online undervisningsmateriale, som studerende gratis kan tilgå:

– Det kan være en video, der viser en bestemt procedure eller konkrete informationer om, hvordan man behandler en bestemt sygdom.

Han tilføjer:

– Der har været folk fra 174 forskellige lande og 135.000 individuelle IP-adresser har besøgt sitet på de otte måneder, der har eksisteret. Det er vi meget stolte af.    

Hård positionskamp

EASL har eksisteret siden 1966 og er en non profit-organisation. Udover de nye ting, Aleksander Krag vil have fokus på de næste fire år, vil han samtidig arbejde for at fastholde den position, EASL har i det internationale hepatologiske økosystem.

– Vi har mange stolte traditioner. Blandt andet har vi det førende tidsskrift inden for hepatologi. Det skal vi fortsat have, ligesom vi skal fastholde vores position som det ledende selskab på området. Det kommer ikke af sig selv. Den position, er der også mange andre, der gerne vil have, siger han.

Forhåbningen er, at de nye tiltag om blandt andet ligestilling og demokratiseringen af viden om leversygdomme også kan bidrage til netop det.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.