Flere og flere vil gerne starte strategiske forskningsprojekter. Det må være konklusionen, når man kigger på de nyeste tal fra Innovationsfonden. Antallet af ansøgere til fondens flagskibsprogram, Grand Solutions, er nemlig steget med 27 procent i forhold til sidste år.
Sammenlagt er der blevet søgt støtte for næstem 5. mia. kr. fordelt på 376 projekter.
Den stigende interesse for de strategiske forskningsprojekter glæder fondens bestyrelsesformand, Jens Maaløe:
– Det er positivt, at vi oplever denne efterspørgsel efter at starte ny forskning og udvikling sammen med Innovationsfonden. Vi har brug for nye løsninger på de mange samfundsudfordringer, vi står overfor, så vi kan fortsætte udviklingen af et velfungerende dansk samfund, siger Jens Maaløe.
Fonden har et budget på knap 700 mio. kr. og det betyder at succesraten for ansøgningerne ligger på 14 procent, et svagt faldt i forhold til 2017 hvor 16 procent af ansøgningerne fik positivt svar retur fra fonden.
Det er især forskningstemaet “Nye Teknologiske Muligheder” der har været populært i år. Temaet understøtter Danmarks udvikling inden for områder som produktionsteknologi, IT og cybersikkerhed og har haft to ansøgningsfrister i 2018.
I den aktuelle runde, der havde ansøgningsfrist sidste uge, rækker fondens midler til under 7 % procent af det samlede ansøgte beløb hos “Nye Teknologiske Muligheder”.
Et andet tema hvor Innovationsfonden har oplevet stor efterspørgsel er “Fremtidens samfund”.
Temaet skal understøtte nye innovative løsninger på bl.a. det sociale områd. Innovationsfonden har modtaget 34 projektforslag til dette tema, der har et budget på 30 mio. kr. Her rækker fondens midler altså til 9 % procent af det samlede beløb, som fonden ansøges om.
Den store interesse for at få del i midlerne fra Innovationsfonden gør naturligt nok, at det er ualmindelig svært at få adgang til dem.
Alligevel er bestyrelsesformand Jens Maaløe glad for de mange ansøgninger:
– Forudsætningen for at skabe nye løsninger er, at både virkelysten og de rette idéer er til stede, og det må vi sige er tilfældet. Vi ser i Innovationsfonden frem til at arbejde for at forløse innovationspotentialet så godt som muligt, siger han.
Fakta:
2017 | 2018 | |
Antal ansøgninger | 295 | 376 |
Samlet ansøgt beløb (DKKm) | 4.137 | 4.915 |
Fondens budget (DKKm) | 647 | 695 |
Succesrate (beløb) | 16 % | 14 % |
Forsiden lige nu:

Forskerne er taberne, når fuptidsskrifter går på rov
En voksende underskov af såkaldte fagfællebedømte fuptidsskrifter truer forskningskvalitet og risikerer at knuse forskeres karrierer. Men der er råd at hente for at undvige de brodne kar.

Derfor blev Niels Bohr Instituttet NATO’s nye kvantecenter
Niels Bohr Instituttet bliver NATO’s nye kvantecenter, og det skaber enorme perspektiver for udviklingen af dansk kvanteforskning og for Danmark som forskningsnation. Vi har spurgt lederen af Niels Bohr Instituttet, hvordan det lykkedes at skaffe centret til Danmark.

Blå proteiner kan rense indre farvande og levere mere bæredygtig mad
Der er særdeles gunstige betingelser for at dyrke tang og muslinger i de danske fjorde, fremhæver professor Jens Kjerulf Petersen, DTU Aqua. Muslingeproduktionen har potentiale til 20-30 gange den nuværende størrelse.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
