Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

KU stifter investeringsselskab sammen med venturefond

Selskabet skal investere i KU-spin-outs og er det første af sin slags i Norden.

KU har stiftet et investeringsselskab, som skal hjælpe KU-forskernes opfindelser ud i verden. Foto: iStock

Der har i en årrække været et stort fokus på at omdanne forskning til forretning i Danmark. Nu stifter Københavns Universitet som det første i Norden sit eget investeringsselskab for at hjælpe forskningen lidt bedre ud ad den fakturerbare vej.

– Spin-out virksomheder er én vej til at overføre universitetets viden til samfundet. Men især i den tidlige fase af et spin-outs liv er det svært at finde investorer, som både har tålmodigheden og risikovilligheden til at engagere sig, siger rektor på KU, Henrik C. Wegener, i en pressemeddelelse.

Læs også: – Vi er nødt til at bygge et bedre økosystem for forskningsbaseret innovation

Derfor vil KU med det nye selskab, UCPH Ventures, investere i spin out-virksomheder, der opstår ud af universitets egen forskning, for at give dem bedre muligheder i den første fase af iværksætterlivet.

Rektor Henrik C. Wegener håber, at det kan få andre investorer til også at tro på KU’s spin outs og i højere grad investere i dem.

Partnerskab med venturefond

UCPH Ventures er stiftet som en sidefond til venturefonden, Eir Ventures, som primært investerer i medicinsk teknologi og udvikling af nye lægemidler.

Eir Ventures blev stiftet i 2020, og er blandt andet finansieret af European Investment Fond, Vækstfonden, Novo Holdings A/S, seks svenske universiteter og den svenske kapitalfond SamInvest. Derudover får fonden også finansiering fra en række private investorer.

– UCPH Ventures er et unikt initiativ. Det er første gang, at et nordisk universitet etablerer et samarbejde med en venturefond på denne måde, udtaler Stephan Christgau, ph.d., life science-investor og en af de fire stiftere af Eir Ventures – som blandt andet også har en fortid i Novo Holdings og er bestyrelsesformand for Venture Cup.

Læs også: Fra forsker til CEO: Folk tænkte, jeg var gal

Ifølge ham er mangel på professionel kapital ofte en af hindringerne for, at nye produkter kan komme ud og gøre gavn i samfundet.

– Det var rationalet for, at vi stiftede Eir Ventures, og det er også rationalet for, at UCPH Ventures er etableret, siger han også i pressemeddelelsen.

Eir Ventures og UCPH Ventures har lavet en såkaldt saminvesteringsaftale, som grundlag for samarbejdet. Det betyder, at Eir Ventures vil have ansvaret for at vurdere investeringspotentialet i spinouts, og at KU’s investeringsselskab vil have mulighed for at medinvestere i selskaber, der er baseret på KU-forskeres opfindelser.

Vicedirektør bliver bestyrelsesformand

KU oplyser i øvrigt, at universitetets vicedirektør for Forskning og Innovation, Kim Brinckmann, er formand for UCPH Ventures’ bestyrelse.

De øvrige medlemmer vil være Susanne Kure, tidligere vicedirektør i Vækstfonden og nuværende indehaver af bestyrelsesposter i en række forskellige fonde og selskaber, samt Alexander Schrøder fra administrationsselskabet Private Equity Administrators (PEA).

Den nye investeringsfond er blevet stiftet med et såkaldt kapitaltilsagn på 15 millioner kroner, og man forventer på KU, at de første investeringer vil ske allerede her i begyndelsen af året.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.