Der har i en årrække været et stort fokus på at omdanne forskning til forretning i Danmark. Nu stifter Københavns Universitet som det første i Norden sit eget investeringsselskab for at hjælpe forskningen lidt bedre ud ad den fakturerbare vej.
– Spin-out virksomheder er én vej til at overføre universitetets viden til samfundet. Men især i den tidlige fase af et spin-outs liv er det svært at finde investorer, som både har tålmodigheden og risikovilligheden til at engagere sig, siger rektor på KU, Henrik C. Wegener, i en pressemeddelelse.
Læs også: – Vi er nødt til at bygge et bedre økosystem for forskningsbaseret innovation
Derfor vil KU med det nye selskab, UCPH Ventures, investere i spin out-virksomheder, der opstår ud af universitets egen forskning, for at give dem bedre muligheder i den første fase af iværksætterlivet.
Rektor Henrik C. Wegener håber, at det kan få andre investorer til også at tro på KU’s spin outs og i højere grad investere i dem.
Partnerskab med venturefond
UCPH Ventures er stiftet som en sidefond til venturefonden, Eir Ventures, som primært investerer i medicinsk teknologi og udvikling af nye lægemidler.
Eir Ventures blev stiftet i 2020, og er blandt andet finansieret af European Investment Fond, Vækstfonden, Novo Holdings A/S, seks svenske universiteter og den svenske kapitalfond SamInvest. Derudover får fonden også finansiering fra en række private investorer.
– UCPH Ventures er et unikt initiativ. Det er første gang, at et nordisk universitet etablerer et samarbejde med en venturefond på denne måde, udtaler Stephan Christgau, ph.d., life science-investor og en af de fire stiftere af Eir Ventures – som blandt andet også har en fortid i Novo Holdings og er bestyrelsesformand for Venture Cup.
Læs også: Fra forsker til CEO: Folk tænkte, jeg var gal
Ifølge ham er mangel på professionel kapital ofte en af hindringerne for, at nye produkter kan komme ud og gøre gavn i samfundet.
– Det var rationalet for, at vi stiftede Eir Ventures, og det er også rationalet for, at UCPH Ventures er etableret, siger han også i pressemeddelelsen.
Eir Ventures og UCPH Ventures har lavet en såkaldt saminvesteringsaftale, som grundlag for samarbejdet. Det betyder, at Eir Ventures vil have ansvaret for at vurdere investeringspotentialet i spinouts, og at KU’s investeringsselskab vil have mulighed for at medinvestere i selskaber, der er baseret på KU-forskeres opfindelser.
Vicedirektør bliver bestyrelsesformand
KU oplyser i øvrigt, at universitetets vicedirektør for Forskning og Innovation, Kim Brinckmann, er formand for UCPH Ventures’ bestyrelse.
De øvrige medlemmer vil være Susanne Kure, tidligere vicedirektør i Vækstfonden og nuværende indehaver af bestyrelsesposter i en række forskellige fonde og selskaber, samt Alexander Schrøder fra administrationsselskabet Private Equity Administrators (PEA).
Den nye investeringsfond er blevet stiftet med et såkaldt kapitaltilsagn på 15 millioner kroner, og man forventer på KU, at de første investeringer vil ske allerede her i begyndelsen af året.
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.