Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Lundbeckfonden leverer milliardoverskud

2020 bød på et forventet fald i bevillingerne til videnskabelige projekter.

Lene Skole er administrerende direktør for Lundbeckfonden. Foto: Lundbeckfonden

Lundbeckfonden kom ud af 2020 med et driftsresultat på 2,34 milliarder kroner.

Det viser fondens årsrapport.

Resultatet er lidt lavere end resultatet på 2,9 milliarder kroner i 2019.

– Jeg er stolt af, at det på trods af et udfordrende år med stor usikkerhed og markante udsving lykkedes os at levere et så solidt resultat, siger Lene Skole, CEO i Lundbeckfonden, i en pressemeddelelse.

Her lyder det videre, at Lundbeckfonden står stærkt finansielt.

– Vi forventer derfor også i 2021 at kunne opretholde et uddelingsniveau på mindst en halv milliard kroner til sundhedsvidenskabelig forskning til gavn for patienter og samfund, siger Lene Skole.

Lundbeckfondens frie formue steg i 2020 til 21 milliarder kroner, hvilket er det højeste, den har været. I samme periode steg egenkapitalen fra 41,8 milliarder kroner. til 42,852 milliarder kroner.

Lille fald i uddelingerne

I 2020 uddelte Lundbeck 600 millioner kroner. Ifølge fonden svarer det til lønningerne til 708 fuldtids forskningsstillinger på danske universiteter. 71 procent af bevillingerne gik til projekter, der forsker i hjernen. Derudover oprettede fonden i 2020 en corona-pulje. Her modtog 18 projekter en støtte på 38 millioner kroner.

Beløbet på 600 millioner kroner er et lille fald sammenlignet med 2019, hvor fonden bevilgede 666 millioner kroner til projekter. 

Læs også: Lundbeckfonden varsler færre bevillinger i 2020

Allerede i september vurderede Lundbeckfonden, at de ville uddele færre midler i 2020 sammenlignet med 2019.

– Nogle programmer ikke har levet op til vores forventninger. Et af vores store programmer, LF Collaborative Projects, kommer ikke til at udbetale så meget, som vi havde sat af. De forventninger, vi havde, er ikke blevet indfriet, sagde forskningsdirektør i Lundbeckfonden, Jan Egebjerg, til Science Report. 

Han slog samtidig fast, at fonden i 2020 modtog gode ansøgninger.

– Der er dog ikke så mange ansøgere, der kommer videre, fordi vi har haft nogle udfordringer med samarbejdsmæssige aspekt i programmet, sagde Jan Egebjerg. 

Læs også: Lundbeckfonden vil uddele 1 mia. om året i 2030

Medicinalvirksomheden Lundbeck tabte appelsag

Virksomheden H. Lundbeck A/S tabte torsdag 25. marts en appelsag ved EU-domstolen angående anti-depressionsmidlet Cipramil. Her havde medicinalvirksomheden krævet en bøde på 697 millioner kroner ophævet.

Lundbeck er tidligere blevet dømt for karteldannelse, fordi virksomheden havde aftalt med fire producenter af kopimedicin, at disse skulle vente med at lancere deres versioner af Cipramil. Det på trods af, at Lundbecks patent på præparatet var udløbet. De fire kopiproducenter fik bøder på et samlet beløb svarende til 388 millioner kroner.

EU-Kommissionen indledte deres undersøgelser i Cipramil-sagen tilbage i 2008. Fem år senere blev Lundbeck pålagt at betale bøden.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.