Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Dansk forsker skal hjælpe EU med innovationen

Innovationsforsker Lars Frølund skal være med til at skabe rammerne for nyt EU-støtteprogram.

EU nedsætter et nyt rådgivende organ for innovationsprogrammet EIC. Foto: Gerenme/iStock

75 milliarder kroner.

Så meget har EU afsat til at støtte innovation gennem det nye program, European Innovation Council, EIC.

For at hjælpe med at implementere programmet har Kommissionen nu nedsat et ekspertråd, som blandt andet bliver med dansk deltagelse.

Det oplyser Kommissionen.

Sammen med de øvrige 19 medlemmer af European Innovation Council Board skal den danske innovationsekspert og tidligere forskningschef på MIT, Lars Frølund, blandt andet rådgive omkring EIC’s strategi, innovationspolitik og have fokus på at maksimere effekten af EIC.

Lars Frølund har allerede indgåede kendskab til EIC, da han fra 2017 og frem til i år har været formand for den ekspertgruppe, som i et pilot-forløb har rådgivet Kommissionen omkring implementeringen af EIC.

– Det Europæiske Innovationsråd er skabt for grundlæggende at gentænke den måde, vi i Europa udvikler nye banebrydende teknologier og bringer dem til markedet, sagde han dengang til Innovationsfonden.

– Det betyder blandt andet, at vi må finde inspiration fra organisationer som det amerikanske Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), der er berømt for sine afgørende innovationsbidrag til blandt andet internettet, SIRI og GPS.

Lars Frølund er uddannet filosof fra Aarhus Universitet og har forsket i innovationens økosystemer, og hvordan man skaber succesfulde samarbejder mellem universiteter og industri. Han skrev blandt andet sin ph.d. om emnet på MIT i Boston, hvilket udmøntede sig i bogen ’Developing Successfull Strategic Partnerships with Universities’ og en titel som research director på MIT Innovation Initiative.

Læs også: – Vi er nødt til at bygge et bedre økosystem for forskningsbaseret innovation

Siden august i år har han været særlig rådgiver for innovation i Nato, hvor han arbejder med at udvikle Natos innovationsfond samt at implementere DIANA-initiativet (forkortelse for Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic, red.), der skal opbygge et netværk af test- og udviklingscentre, så civil innovation lettere kan finde vej til forsvarsindustrien.

Han er desuden medlem af bestyrelsen i Innovationsfonden.

Læs også: Innovationsfonden i omfattende lovbrud

EIC-programmet er en del af EU’s rammeprogram for forskningsstøtte, Horizon Europe, og har til formål at støtte hele innovationscyklussen, fra forskning på de allertidligste stadier til finansiering og opskalering af start up-virksomheder og SMV’er.

Det nye EIC Board tager over fra EIC pilot Advisory Board, som har arbejdet med de indledende faser af implementeringen. De 20 nye rådsmedlemmer skal efter planen mødes for første gang til denne uges EIC Summit, der finder sted 24. og 25. november i Bruxelles.

Se listen over alle 20 medlemmer her.

Rettet 25. november klokken 14.45: Tidligere fremgik det, at EU har afsat 75 millioner kroner til innovation gennem European Innovation Council, EIC. Dette er nu rettet til 75 milliarder kroner.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.