Den længe varslede fyringsrunde blev kort får efterårsferien til virkelighed på Nationalmusset.
Museet har i længere tid sloges med en dårlig økonomi blandt andet på grund af de årlige to-procents besparelser, som er fast rutine hos alle offentlige institutioner. Derfor blev det allerede i juni meldt ud, at der skulle afskediges medarbejdere i oktober. Torsdag før efterårsferien blev besparelserne til virkelighed.
I alt fik 34 medarbejdere at vide, at museet påtænker at afskedige dem. Derudover er der allerede tidligere i spareforløbet indgået frivillige fratrædelsesaftaler med otte medarbejder, og der er ydermere taget beslutning om ikke at genbesætte otte tomme stillinger. Det bringer den samlede besparelse op på 50 medarbejdere.
Museets direktør, Rane Willerslev, kalder det en trist dag for museet:
– Det er en umådelig trist dag for Nationalmuseet, og jeg er personligt meget berørt over at skulle tage afsked med så mange af vores dygtige medarbejdere. Heldigvis er det lykkedes at finde besparelser på driften, som har nedbragt antallet af afskedigelser. Og jeg har tillid til, at vi har skabt et stabilt fundament for udviklingen af museet over de kommende år, siger han.
Ud over de omtalte to-procents besparelser har museet de kommende år også ekstraordinært store udgifter til ny magasinbygning og omlægninger af fjernvarme og IT systemer. Derfor skal der spares i alle hjørner af museet.
Det betyder blandt andet at udstillingsstedet i Brede ved Lyngby lukker. Dette skal ses i lyset af at antallet af årlige besøgende er faldet fra 40.000 i 2009 til lige over 2000 sidste år. Museet har også valgt ikke at genåbne sin møntsamling, som har været lukket siden 2014.
Forskning: nedprioriteres eller styrkes?
Men ikke alle er enige i måden de nye besparelser udmøntes. Tillidsmand John Lund mener, at der er risiko for at Nationalmuseet bliver til en tom skal. Han siger til Magisterbladet, at besparelserne i særlig grad rammer forskningen:
– Besparelserne har især ramt Prinsens Palæ i København, som Rane Willerslev kalder museets moderskib, der – siger han – skal levere forskningsbaseret formidling. Men hvordan kan det ske, når forskerstaben reduceres så radikalt?, siger han.
Med afskedigelserne forsvinder hele forskningsområder ifølge tillidsmanden fra museet og de rammer blandet andet fem seniorforskere og flere museumsinspektører.
– Stik imod hans (Rane Willerslevs, red.) erklærede intentioner er Nationalmuseet i København nu på vej til at blive en indholdsløs skal, med få udstillede genstande og endnu færre forskere med samlingsviden.
Men den tolkning er Rane Willerslev ikke enig i. Han medgiver at fyringerne her og nu vil ramme museet hårdt:
– På kort sigt betyder det, at der vil være nogle steder, vi vil lave mindre forskning, og der vil være områder, hvor vi slet ikke vil kunne forske, siger han. Men han pointerer samtidig, at der stadig vil blive forsket på museet:
– Vi nedlægger seks en halv forskerstillinger, men vi har stadig 50 folk der beskæftiger sig med forskning. Vi har stadig etnografi, Danmarks oldtid og meget andet, så det er ikke en fuldstændig nedsmeltning af forskningen. Men det er klart, at det rammer hårdt, siger han.
Rane Willerslev er dog helt overbevist om, at museets forskning på lidt længere sigt vil komme styrket ud af den nuværende tumult. Sideløbende med spareplanerne har museets museets ledelse arbejdet med en ny strategi for forskning, som blandt andet fokuserer på, at der skal arbejdes på nye måder hos museets forskere og samtidig skal der tænkes i øget fokus på eksterne bevillinger.
– På lidt længere sigt har jeg en forhåbning om, at det vil blive til et stærkere forskningsmiljø – et miljø der er bedre til at tiltrække eksterne midler. Det kræver, at vi omkalfatrer vores forskningsmiljøer. Det har vi en plan for, som vi meget snart offentliggør. Jeg tror tidshorisonten er et par år, før vi kan gennemføre den, siger Rane Willerslev.
Den nye forskningsstrategi forventes at være endelig klar indenfor de kommende måneder.
Nationalmuseet har i 2018 et årligt budget på 378,3 mio. kr. Heraf udgør den statslige bevilling 211,4 mio. kr. Det resterende beløb tjener museet selv gennem bl.a. entreindtægter, butikssalg og eksterne bevaringsopgaver.
Nationalmuseet har ca. 700 medarbejdere.
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.