Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Nordmand vil bygge verdens største forskningsskib

Skibet bygges sammen med Verdensnaturfonden og stillet gratis til rådighed for forskere

Foto: Revocean.org

3.2 mia. kroner – eller 500 mio. dollars. Det er prisen for verdens største forskningsskib. Skibet er lige nu ved at blive bygget på et værft i Rumænien.

De mange penge er doneret af en norsk rigmand og skal dække udgifterne til skibet og de første tre års drift.

Skibet bliver bygget i samarbejde med Verdensnaturfonden og forventes at blive 181 meter langt. Det får en fast stab på 30 personer og plads til 60 forskere af gangen.

Ocean Rev, som som skibet kommer til at hedde forventes færdigt i 2021 og skal kunne tage målinger på op til 6000 meters dybde og målinger 20 meter ned i havbunden selv i 6000 meters dybde. Det er også planen, at det skal kunne suge plastik op fra oceanet for at hjælpe med at løse den stigende udfordring med plastik i havene.

Det er den norske milliardær Kjell Inge Røkke der står bag det storstilede projekt. Kjell Inge Røkke har tjent en stor del af sine penge på fiskeri og ifølge en pressemeddelse er det Røkke’s ambition at give noget tilbage til samfundet.

– Jeg vil broderparten af det jeg har tjent tilbage til samfundet. Det er det her skib en del af, har han sagt i et interview med Aftenposten.

Skibet vil, når det er færdigt, blive stillet gratis til rådighed for udvalgte projekter, som diverse forskere kunne have en interesse i at få undersøgt.

Kjell Inge Røkke’s filantropi stopper ikke ved det kommende forskningsskib.

Tidligere på måneden blev det nemlig også kendt at han har planer om at bygge en 200 meter høj skyskraber lidt uden for Oslo, der skal hedde “Det store blå” og være hovedkvarter for World Ocean Headquarters, et havcenter som skal skal være verdensledende. Her vil Røkke og hans stab samle både norske og internationale forskere og NGO’er.  Det er dog endnu uvist om planerne bliver til noget, da det 60 etager høje hus har mødt modstand blandt naboerne.

Den 60 årige Kjell Inge Røkke er i dag god for i omegnen af 18 mia. kr. og har tjent en stor del af sin formue på fiskeri, siden han selv stævnede ud som 18 årig tilbage i 1979.

Fodboldfans vil måske huske huske Kjell Inge Røkke som en af de nordmænd, der var med til at købe den engelske fodbold klub Wimbledon tilbage i slutningen af 1990’erne og som blandt andet hyrede den nuværende FCK træner Ståle Solbakken som spiller.

 

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.