3.2 mia. kroner – eller 500 mio. dollars. Det er prisen for verdens største forskningsskib. Skibet er lige nu ved at blive bygget på et værft i Rumænien.
De mange penge er doneret af en norsk rigmand og skal dække udgifterne til skibet og de første tre års drift.
Skibet bliver bygget i samarbejde med Verdensnaturfonden og forventes at blive 181 meter langt. Det får en fast stab på 30 personer og plads til 60 forskere af gangen.
Ocean Rev, som som skibet kommer til at hedde forventes færdigt i 2021 og skal kunne tage målinger på op til 6000 meters dybde og målinger 20 meter ned i havbunden selv i 6000 meters dybde. Det er også planen, at det skal kunne suge plastik op fra oceanet for at hjælpe med at løse den stigende udfordring med plastik i havene.
Det er den norske milliardær Kjell Inge Røkke der står bag det storstilede projekt. Kjell Inge Røkke har tjent en stor del af sine penge på fiskeri og ifølge en pressemeddelse er det Røkke’s ambition at give noget tilbage til samfundet.
– Jeg vil broderparten af det jeg har tjent tilbage til samfundet. Det er det her skib en del af, har han sagt i et interview med Aftenposten.
Skibet vil, når det er færdigt, blive stillet gratis til rådighed for udvalgte projekter, som diverse forskere kunne have en interesse i at få undersøgt.
Kjell Inge Røkke’s filantropi stopper ikke ved det kommende forskningsskib.
Tidligere på måneden blev det nemlig også kendt at han har planer om at bygge en 200 meter høj skyskraber lidt uden for Oslo, der skal hedde “Det store blå” og være hovedkvarter for World Ocean Headquarters, et havcenter som skal skal være verdensledende. Her vil Røkke og hans stab samle både norske og internationale forskere og NGO’er. Det er dog endnu uvist om planerne bliver til noget, da det 60 etager høje hus har mødt modstand blandt naboerne.
Den 60 årige Kjell Inge Røkke er i dag god for i omegnen af 18 mia. kr. og har tjent en stor del af sin formue på fiskeri, siden han selv stævnede ud som 18 årig tilbage i 1979.
Fodboldfans vil måske huske huske Kjell Inge Røkke som en af de nordmænd, der var med til at købe den engelske fodbold klub Wimbledon tilbage i slutningen af 1990’erne og som blandt andet hyrede den nuværende FCK træner Ståle Solbakken som spiller.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.