Skagensmalerier, kristusfigurer og betydningen af den franske kunstudstilling i København i 1888. Emnerne har det til fælles, at de hører under de 19 projekter, som netop har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fondens Kunstområde.
Samlet hiver fonden 25,6 millioner kroner op af lommen til at støtte kunstområdet, og det er penge, som giver kunstnere, kunsthistorikere og kuratorer mulighed for at fordybe sig endnu mere i deres forskning. Nu glæder fonden sig til at se, hvad det kaster af sig af inspiration:
– Med Novo Nordisk Fondens kunstområde ønsker vi at understøtte forskning i kunst og kunsthistorie i Danmark. Vi glæder os til at se de mange kvalificerede projekter blive udfoldet over de kommende år og til at lade os inspirere af kunstforskernes nysgerrighed og evne til at skabe nye perspektiver, siger Berith Bjørnholm, der er leder af kunstområdet i Novo Nordisk Fonden.
Fra Anna Ancher til IS’ krigsødelæggelser
Fonden modtog i alt 101 ansøgninger til kunstområdets forskningsstipendier og projektstøtte, og de har valgt at fordele pengene på flere forskellige grupper, så de giver pengene til: ni Mads Øvlisen stipendier, to investigator grants, et gæsteprofessorat og syv kunsthistoriske projekter.
NY FORSKNINGSETISK KOMITÈ SKAL SIKRE FLERE EU-BEVILLINGER
Men også emnerne for forskningen spænder bredt. På Statens Museum for Kunst vil en forsker for eksempel undersøge skagensmalerfruen Anna Anchers arbejde i en bredere kontekst end Skagen, mens et ph.d.-projekt på Købehavns Universitet ser på Islamisk Stats ødelæggelse af kunstværker med kunsthistoriske briller.
Og på Ny Carlsberg Glyptotek vil en forsker undersøge betydningen af den franske kunstudstilling i København i 1888.
Kobling af kunst(historie) og naturvidenskab
Støttekronerne til kunstforskningen byder på beløb på alt fra 100.000 til 4.000.000 kroner, og pengene er primært stilet mod kunsthistorisk forskning.
Men området favner faktisk også projekter, der i højere grad kobler kunst og naturvidenskab. For eksempel skal et postdoc-projekt undersøge sammenhængen mellem kunst, videnskab og religion i middelalderens afbildninger af kosmos.
LONE FRANK: VI SKAL MÆRKE FORSKNIGNENS BETYDNING
Fondens kunstområde støtter hvert år kunst og kunsthistorisk forskning med ph.d.- og postdoc-stipendier, investigator grants til erfarne, talentfulde forskere, gæsteprofessorater og støtte til kunsthistoriske projekter. Området har været en del af fonden siden 1979, og fondens komité for forskning i kunst og kunsthistorie består af anerkendte kunstforskere fra Danmark, Sverige og Norge.
Næste ansøgningsrunde forventes at åbne i november 2019.
Se listen over årets modtagere af støtte her.
Forsiden lige nu:

Top 40 over verdens mest grønne business-universiteter er fundet
Ifølge seneste analyse fra Corporate Knights er der kommet meget mere fokus på bæredygtighed på verdens business universiteter. Og det viser sig helt ned i læseplanerne.

Stort millionbeløb til forskning i menneskets opfindelse af ’værdi’
Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan værdi opstod som koncept for første gang i menneskets historie. Det sker, efter at seniorforsker Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet modtager en bevilling på 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd.

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.