Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Novo Nordisk Fonden giver 26, 5 mio. til forskning i kunstens verden

Fra Anna Ancher til IS’ kunstødelæggelser. Støtten går til forskelligartede projekter.

26,5 millioner kroner er på vej ud at gøre nytte hos nogle af dem, der beskæftiger sig med bl.a. Skagensmalerier og mekaniske kristusfigurer fra middelalderen. 19 projekter har nemlig netop modtaget støtte fra Novo Nordisk Fondens Kunstområde.
26,5 millioner kroner er på vej ud at gøre nytte hos nogle af dem, der beskæftiger sig med bl.a. Skagensmalerier og mekaniske kristusfigurer fra middelalderen. 19 projekter har nemlig netop modtaget støtte fra Novo Nordisk Fondens Kunstområde.

Skagensmalerier, kristusfigurer og betydningen af den franske kunstudstilling i København i 1888. Emnerne har det til fælles, at de hører under de 19 projekter, som netop har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fondens Kunstområde.

Samlet hiver fonden 25,6 millioner kroner op af lommen til at støtte kunstområdet, og det er penge, som giver kunstnere, kunsthistorikere og kuratorer mulighed for at fordybe sig endnu mere i deres forskning. Nu glæder fonden sig til at se, hvad det kaster af sig af inspiration:

– Med Novo Nordisk Fondens kunstområde ønsker vi at understøtte forskning i kunst og kunsthistorie i Danmark. Vi glæder os til at se de mange kvalificerede projekter blive udfoldet over de kommende år og til at lade os inspirere af kunstforskernes nysgerrighed og evne til at skabe nye perspektiver, siger Berith Bjørnholm, der er leder af kunstområdet i Novo Nordisk Fonden.

Fra Anna Ancher til IS’ krigsødelæggelser

Fonden modtog i alt 101 ansøgninger til kunstområdets forskningsstipendier og projektstøtte, og de har valgt at fordele pengene på flere forskellige grupper, så de giver pengene til: ni Mads Øvlisen stipendier, to investigator grants, et gæsteprofessorat og syv kunsthistoriske projekter.

NY FORSKNINGSETISK KOMITÈ SKAL SIKRE FLERE EU-BEVILLINGER

Men også emnerne for forskningen spænder bredt. På Statens Museum for Kunst vil en forsker for eksempel undersøge skagensmalerfruen Anna Anchers arbejde i en bredere kontekst end Skagen, mens et ph.d.-projekt på Købehavns Universitet ser på Islamisk Stats ødelæggelse af kunstværker med kunsthistoriske briller.

Og på Ny Carlsberg Glyptotek vil en forsker undersøge betydningen af den franske kunstudstilling i København i 1888.

Kobling af kunst(historie) og naturvidenskab

Støttekronerne til kunstforskningen byder på beløb på alt fra 100.000 til 4.000.000 kroner, og pengene er primært stilet mod kunsthistorisk forskning.

Men området favner faktisk også projekter, der i højere grad kobler kunst og naturvidenskab. For eksempel skal et postdoc-projekt undersøge sammenhængen mellem kunst, videnskab og religion i middelalderens afbildninger af kosmos.

LONE FRANK: VI SKAL MÆRKE FORSKNIGNENS BETYDNING

Fondens kunstområde støtter hvert år kunst og kunsthistorisk forskning med ph.d.- og postdoc-stipendier, investigator grants til erfarne, talentfulde forskere, gæsteprofessorater og støtte til kunsthistoriske projekter. Området har været en del af fonden siden 1979, og fondens komité for forskning i kunst og kunsthistorie består af anerkendte kunstforskere fra Danmark, Sverige og Norge.

Næste ansøgningsrunde forventes at åbne i november 2019.

Se listen over årets modtagere af støtte her.

Forsiden lige nu:

Stort millionbeløb til forskning i menneskets opfindelse af ’værdi’

Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan værdi opstod som koncept for første gang i menneskets historie. Det sker, efter at seniorforsker Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet modtager en bevilling på 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd.

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.