Skagensmalerier, kristusfigurer og betydningen af den franske kunstudstilling i København i 1888. Emnerne har det til fælles, at de hører under de 19 projekter, som netop har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fondens Kunstområde.
Samlet hiver fonden 25,6 millioner kroner op af lommen til at støtte kunstområdet, og det er penge, som giver kunstnere, kunsthistorikere og kuratorer mulighed for at fordybe sig endnu mere i deres forskning. Nu glæder fonden sig til at se, hvad det kaster af sig af inspiration:
– Med Novo Nordisk Fondens kunstområde ønsker vi at understøtte forskning i kunst og kunsthistorie i Danmark. Vi glæder os til at se de mange kvalificerede projekter blive udfoldet over de kommende år og til at lade os inspirere af kunstforskernes nysgerrighed og evne til at skabe nye perspektiver, siger Berith Bjørnholm, der er leder af kunstområdet i Novo Nordisk Fonden.
Fra Anna Ancher til IS’ krigsødelæggelser
Fonden modtog i alt 101 ansøgninger til kunstområdets forskningsstipendier og projektstøtte, og de har valgt at fordele pengene på flere forskellige grupper, så de giver pengene til: ni Mads Øvlisen stipendier, to investigator grants, et gæsteprofessorat og syv kunsthistoriske projekter.
NY FORSKNINGSETISK KOMITÈ SKAL SIKRE FLERE EU-BEVILLINGER
Men også emnerne for forskningen spænder bredt. På Statens Museum for Kunst vil en forsker for eksempel undersøge skagensmalerfruen Anna Anchers arbejde i en bredere kontekst end Skagen, mens et ph.d.-projekt på Købehavns Universitet ser på Islamisk Stats ødelæggelse af kunstværker med kunsthistoriske briller.
Og på Ny Carlsberg Glyptotek vil en forsker undersøge betydningen af den franske kunstudstilling i København i 1888.
Kobling af kunst(historie) og naturvidenskab
Støttekronerne til kunstforskningen byder på beløb på alt fra 100.000 til 4.000.000 kroner, og pengene er primært stilet mod kunsthistorisk forskning.
Men området favner faktisk også projekter, der i højere grad kobler kunst og naturvidenskab. For eksempel skal et postdoc-projekt undersøge sammenhængen mellem kunst, videnskab og religion i middelalderens afbildninger af kosmos.
LONE FRANK: VI SKAL MÆRKE FORSKNIGNENS BETYDNING
Fondens kunstområde støtter hvert år kunst og kunsthistorisk forskning med ph.d.- og postdoc-stipendier, investigator grants til erfarne, talentfulde forskere, gæsteprofessorater og støtte til kunsthistoriske projekter. Området har været en del af fonden siden 1979, og fondens komité for forskning i kunst og kunsthistorie består af anerkendte kunstforskere fra Danmark, Sverige og Norge.
Næste ansøgningsrunde forventes at åbne i november 2019.
Se listen over årets modtagere af støtte her.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.