Fondenes samlede støtte er stigende og nærmer sig efterhånden 20 mia. kr. årligt. Senest har Novo Nordisk fonden meddelt at den forventer at øge sine årlige udbetalinger til 5 mia. kr. over en femårig periode. Til sammenligning ligger det samlede offentlige forskningsbudget på ca. 22 mia. kr. årligt.
Men dialogen med det offentlige er ikke øget i takt med udbetalingernes størrelse. Det undrer den afgående formand for Novo Nordisk Fonden, Sten Scheibye. Det siger han til Altinget
Ifølge ham er fondenes dialog med det offentlige stort set altid på fondenes initiativ, meget ofte knyttet op på konkrete initiativer og sjældent med fokus på de bredere samfundsproblemstillinger, som fondene grundlæggende er sat i verden for at hjælpe med at løse:
– Det er påfaldende, at vi har så lille en dialog med den offentlige sektor om de problemstillinger, der er i samfundet. Det ville være oplagt at have en tættere dialog, så vi kunne få inspiration og skabe samarbejder. Men dialogen er alt for svær at tage i dag, siger Sten Scheibye.
Og Novo Nordisk Fonden står ikke alene med problemstillingen. Ved et arrangement på sidste uges Folkemøde i Allinge fik Sten Scheibye opbakning fra Bikubenfondens direktør, Søren Kaare-Andersen, der, ifølge Altinget, især undrer sig over at kommuner og regioner ikke er mere opsøgende:
– Et stærkere samarbejde kræver, at nogen i kommuner og regioner bider til bolle. Og det skorter det noget på, sagde han.
Hvorfor tager de ikke kontakt?
Sten Scheibye mener, at det vil være helt oplagt for kommuner og regioner at være mere opsøgende overfor de store, almennnyttige fonde i en tid hvor budgetterne ofte strammer:
– Jeg undrer mig over, at Kommunernes Landsforening og Danske Regioner ikke tager kontakt til os. Når de ved, at vi er aktive på for eksempel sundhed, uddannelse og innovation, ville det jo være meget naturligt, at de inviterede sig selv på en kop kaffe for at drøfte de største problemer på deres områder, siger han.
Konkret foreslår han et halvårligt møde faciliteret af Kommunernes Landsforening:
– Det kunne jo være, det kunne føre til konkrete idekataloger eller til katalytisk filantropi, hvor flere parter gik sammen om at bidrage til at løse problemer.
Ikke overraskende bliver fondsformanden med adgang til de mange milliarder mødt med velvilje hos Kommunernes Landsforening:
– Det er bestemt et interessant perspektiv, som vi gerne vil tage en snak om, siger sekretariatschef Solvejg Schultz Jakobsen til Altinget.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.