Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Novo Nordisk Fonden vil i tættere dialog med det offentlige

Flere almennyttige fonde undrer sig over dialogen ikke er øget i takt med udbetalingerne

Fondenes samlede støtte er stigende og nærmer sig efterhånden 20 mia. kr. årligt. Senest har Novo Nordisk fonden meddelt at den forventer at øge sine årlige udbetalinger til 5 mia. kr. over en femårig periode.  Til sammenligning ligger det samlede offentlige forskningsbudget på ca. 22 mia. kr. årligt.

Men dialogen med det offentlige er ikke øget i takt med udbetalingernes størrelse. Det undrer den afgående formand for Novo Nordisk Fonden, Sten Scheibye. Det siger han til Altinget

Ifølge ham er fondenes dialog med det offentlige stort set altid på fondenes initiativ, meget ofte knyttet op på konkrete initiativer og sjældent med fokus på de bredere samfundsproblemstillinger, som fondene grundlæggende er sat i verden for at hjælpe med at løse:

– Det er påfaldende, at vi har så lille en dialog med den offentlige sektor om de problemstillinger, der er i samfundet. Det ville være oplagt at have en tættere dialog, så vi kunne få inspiration og skabe samarbejder. Men dialogen er alt for svær at tage i dag, siger Sten Scheibye.

Og Novo Nordisk Fonden står ikke alene med problemstillingen. Ved et arrangement på sidste uges Folkemøde i Allinge fik Sten Scheibye opbakning fra Bikubenfondens direktør, Søren Kaare-Andersen, der, ifølge Altinget, især undrer sig over at kommuner og regioner ikke er mere opsøgende:

– Et stærkere samarbejde kræver, at nogen i kommuner og regioner bider til bolle. Og det skorter det noget på, sagde han.

Hvorfor tager de ikke kontakt?

Sten Scheibye mener, at det vil være helt oplagt for kommuner og regioner at være mere opsøgende overfor de store, almennnyttige fonde i en tid hvor budgetterne ofte strammer:

– Jeg undrer mig over, at Kommunernes Landsforening og Danske Regioner ikke tager kontakt til os. Når de ved, at vi er aktive på for eksempel sundhed, uddannelse og innovation, ville det jo være meget naturligt, at de inviterede sig selv på en kop kaffe for at drøfte de største problemer på deres områder, siger han.

Konkret foreslår han et halvårligt møde faciliteret af Kommunernes Landsforening:

– Det kunne jo være, det kunne føre til konkrete idekataloger eller til katalytisk filantropi, hvor flere parter gik sammen om at bidrage til at løse problemer.

Ikke overraskende bliver fondsformanden med adgang til de mange milliarder mødt med velvilje hos Kommunernes Landsforening:

– Det er bestemt et interessant perspektiv, som vi gerne vil tage en snak om, siger sekretariatschef Solvejg Schultz Jakobsen til Altinget.

 

Forsiden lige nu:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Poker og kapløb: Nobelvinder afslører enkel hemmelighed til succes

Nobelpristager og kræftforsker William G. Kaelin Jr. deler ud af erfaringer fra det internationale forskningsmiljø og giver råd til, hvordan forskere kan brænde igennem kapløb og konflikter for at opnå en plads i verdenseliten og på nobelprispodiet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.