Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Ny aftale om forskningsreserven på plads

Aftalen sikrer blandt andet, at de fire grønne missioner fortsætter.

Fotograf: Anders Hviid

Et bredt flertal i Folketinget har torsdag aften afsat 2,9 milliarder kroner til forskningsreserven 2022.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

– Det er den første aftale, jeg indgår som ny minister, og jeg er meget glad for, at vi har indgået en bred aftale. Med aftalen prioriterer vi at finde løsninger på store samfundsudfordringer og skabe danske arbejdspladser. Derfor er det her en aftale med fokus på det grønne område, sundhed og markante prioriteringer inden for digitalisering, teknologi og innovation, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S).

Beløbet på 2,9 milliarder kroner er et lille fald sammenlignet med forskningsreserven for 2021.

Se hele aftalen her.

Missioner fortsætter

Aftalen afsætter 1,6 milliarder kroner til grøn forskning, hvilket betyder, at der er øremærket 2,4 milliarder kroner til grøn forskning og udvikling i 2022. Dermed fortsætter de fire grønne missioner, som blev vedtaget med forskningsreserven 2021.

  • Fangst og lagring eller anvendelse af CO2.
  • Grønne brændstoffer til transport og industri (Power-to-X mv.).
  • Klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion.
  • Cirkulær økonomi med fokus på plastik og tekstiler.

Tirsdag udtrykte David Dreyer Lassen, formand for Danske Universiteters Forskningspolitisk Udvalg, over for Science Report bekymring for, om missionerne ville fortsætte med henvisning til, at politikerne forhandler forskningsreserven hvert år.

Læs også: Universiteter vil have ny model for forskningsreserven

– Udmøntningen af de 700 millioner kroner kommer i november, men på det tidspunkt er der sandsynligvis allerede lavet en aftale for forskningsreserven for næste år. Vi når altså ikke at evaluere de grønne missioner, før næste års aftale går i gang. Det er ærgerligt, sagde David Dreyer Lassen.

Derudover afsætter aftalen 0,6 milliarder kroner til at understøtte forskning og innovation inden for digitalisering og nye teknologier. Derudover går 0,4 milliarder kroner til forskning og innovation inden for sundhed og med betydning for den danske life science-industri.

Bag aftalen står regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Frie Grønne, Liberal Alliance, Alternativet og
Kristendemokraterne.

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.