Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Ny aftale om forskningsreserven på plads

Aftalen sikrer blandt andet, at de fire grønne missioner fortsætter.

Fotograf: Anders Hviid

Et bredt flertal i Folketinget har torsdag aften afsat 2,9 milliarder kroner til forskningsreserven 2022.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

– Det er den første aftale, jeg indgår som ny minister, og jeg er meget glad for, at vi har indgået en bred aftale. Med aftalen prioriterer vi at finde løsninger på store samfundsudfordringer og skabe danske arbejdspladser. Derfor er det her en aftale med fokus på det grønne område, sundhed og markante prioriteringer inden for digitalisering, teknologi og innovation, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S).

Beløbet på 2,9 milliarder kroner er et lille fald sammenlignet med forskningsreserven for 2021.

Se hele aftalen her.

Missioner fortsætter

Aftalen afsætter 1,6 milliarder kroner til grøn forskning, hvilket betyder, at der er øremærket 2,4 milliarder kroner til grøn forskning og udvikling i 2022. Dermed fortsætter de fire grønne missioner, som blev vedtaget med forskningsreserven 2021.

  • Fangst og lagring eller anvendelse af CO2.
  • Grønne brændstoffer til transport og industri (Power-to-X mv.).
  • Klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion.
  • Cirkulær økonomi med fokus på plastik og tekstiler.

Tirsdag udtrykte David Dreyer Lassen, formand for Danske Universiteters Forskningspolitisk Udvalg, over for Science Report bekymring for, om missionerne ville fortsætte med henvisning til, at politikerne forhandler forskningsreserven hvert år.

Læs også: Universiteter vil have ny model for forskningsreserven

– Udmøntningen af de 700 millioner kroner kommer i november, men på det tidspunkt er der sandsynligvis allerede lavet en aftale for forskningsreserven for næste år. Vi når altså ikke at evaluere de grønne missioner, før næste års aftale går i gang. Det er ærgerligt, sagde David Dreyer Lassen.

Derudover afsætter aftalen 0,6 milliarder kroner til at understøtte forskning og innovation inden for digitalisering og nye teknologier. Derudover går 0,4 milliarder kroner til forskning og innovation inden for sundhed og med betydning for den danske life science-industri.

Bag aftalen står regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Frie Grønne, Liberal Alliance, Alternativet og
Kristendemokraterne.

Forsiden lige nu:

Lasse Horne Kjældgaard bliver direktør for Carlsbergfondet

Den 1. januar 2023 tiltræder Lasse Horne Kjældgaard som direktør for Carlsbergfondet og bliver dermed den første direktør i Carlsbergfondets historie. Ansættelsen sker som led i en ambition om at styrke fondets governance-struktur og samtidig sikre det bedst mulige samspil på tværs af fondets forskellige afdelinger.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.