Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Nyt forskningscenter trækker Oxford-forsker hjem til Danmark

Forsker Mads Gyrd-Hansen skifter snart Oxford Universitet ud med et job i Danmark.

Mads Gyrd-Hansen. Foto: Københavns Universitet.

Det er ikke hver dag, at Københavns Universitetet rekrutterer forskere fra ét af verdens mest prestigefyldte universitetet. Ikke desto mindre er det lykkedes for KU at hente forsker i molekylær immunologi, Mads Gyrd-Hansen, fra Oxford Universitetet til Danmark.  

Mads Gyrd-Hansen, der siden 2013 har været gruppeleder på Ludwig Institute for Cancer Research ved Oxford University, skal fremover lede en forskningsgruppe på det nyoprettede LEO Foundation Skin Immunology Research Center, der hører under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU.  

– Jeg er ekstremt glad for at vende tilbage til Københavns Universitet. Det nye forskningscenter i hud og immunologi har et fokus, som jeg synes er ambitiøst og meget spændende. Det glæder jeg mig til at blive en del af, siger Mads Gyrd-Hansen.

Mads Gyrd-Hansen modtager samtidig en syv-årig forskningsbevilling fra Novo Nordisk Fonden, NNF Young Investigator Award, på 25 millioner kroner. Bevillingen skal gå til selve oprettelsen af forskningsgruppen og til at dække løn- og forskningsudgifter for en række medarbejdere, lyder det i en pressemeddelelse fra KU. 

FAKTA
Mads Gyrd-Hansen begyndte sin forskningskarriere som ph.d.-studerende ved Kræftens Bekæmpelse. Derefter har han været ansat som forsker ved Institute of Cancer Research i London og på Københavns Universitet, hvor han har arbejdet på Biotech Research & Innovation Centre og senere på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.
I 2013 startede han som gruppeleder på Oxford University, hvor han har arbejdet indtil nu.

Kilde: Københavns Universitet 

400 mio. fra Leo Fondet
LEO Foundation Skin Immunology Research Center har til huse i Mærsk Tårnet og slog dørene op i starten af 2019. 

Lige præcis inden for immunsystemet vil jeg mene, at KU er helt på højde med andre førende forskningsinstitutioner

Som navnet også antyder, er det ikke mindst en donation på 400 mio. kroner fra Leo Fondet, der har bragt forskningscenteret til verden. Bevillingen fra Leo Fondet, som er én af Danmarks største erhvervsdrivende fonde, blev givet i forlængelse af, at fondet reviderede sin uddelingsstrategi tilbage i efteråret 2018. I den forbindelse udtalte administrerende direktør i Leo Fondet, Jesper Mailind:

– Vi har for nylig revideret vores strategi, så vi fremover vil lave større og længerevarende uddelinger, fordi det giver bedre resultater. Derfor er centeret også et udtryk for, at vi ønsker at støtte den bedste forskning inden for hud og hudsygdomme. Det er afgørende for os at støtte projekter, der ultimativt giver patienter bedre behandlinger, siger han.

– Idet bevillingen er på 400 mio. kroner og gives over en 10 årig periode, kan Københavns Universitet både ansætte de bedste forskere og samtidig være sikret, at forskerne får den nødvendige arbejdsro, lød det fra Jesper Mailind.

Læs også: Nyt internationalt forskningscenter slår dørene op.

Mads Gyrd-Hansen, der tidligere har været ansat ved KU, har forsket i de molekylære mekanismer, der styrer hvordan immunsystemet aktiveres ved genkendelse af fremmedlegemer såsom bakterier. Det er netop  den viden om det såkaldte innate immunsystem, som hans nye forskning i København skal bygge videre på.

– Det er jo spændende for mig at vende hjem til der, hvor jeg er uddannet og har arbejdet som ung forsker. Jeg glæder mig over, at kunne bringe den internationale forskningserfaring jeg har fået i Oxford med mig til KU, og derigennem at bidrage til udviklingen af et stærkt og internationalt forskningsmiljø på hudimmunologicentret, fortæller Mads Gyrd-Hansen.

På højde med førende forskningsinstituioner
Han forklarer, at hans forskning grundlæggende handler om, hvordan immunsystemet aktiveres, reguleres, og slukkes af helt specifikke processer i vores celler i kroppen. Derfor er hans forskning også relevant for huden, hvor denne proces kan gå galt ved immunsygdomme som psoriasis samt ved kræft i huden.

– Lige præcis inden for immunsystemet vil jeg mene, at KU er helt på højde med andre førende forskningsinstitutioner. Mange internationale forskere kender godt til Institut for Immunologi og Mikrobiologi, hvor vores forskningscenter er forankret. Derfor ser jeg det som et naturligt skridt videre i min karriere, et skridt jeg er overbevist om vil bringe ny og spændende forskning med sig. På den måde er det forskningsmulighederne på KU, der har fået mig til at vende hjem, siger Mads Gyrd-Hansen.

Fungerende centerdirektør Charlotte Menné Bonefeld glæder sig over at have tiltrukket en kapacitet som Mads Gyrd-Hansen som ny gruppeleder på LEO Foundation Skin Immunology Research Center, og hun beskriver ham som et nyt kort inden for forskningen i inflammatoriske hudsygdomme.

– Mads Gyrd-Hansen kommer til at bidrage med nye teknikker og en unik basal proteinkemisk tilgang, som vi hidtil ikke har anvendt i huden. Hans blik på signaleringsmekanismer i hudens celler kan give os nye vinkler på, hvordan inflammatoriske tilstande reguleres. Forståelsen af disse regulatoriske mekanismer er central for udvikle nye lægemidler til behandling af inflammatoriske hudsygdomme, siger Charlotte Menné Bonefeld.

I september tiltræder Mads Gyrd-Hansen i sin nye stilling ved LEO Foundation Skin Immunology Research Center.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.