Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Pengeregn over dansk forskning

– Jeg er glad for, at vi i år kan kanalisere et rekordstort millionbeløb ind i dansk forskning, siger Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet.

Carlsbergfondet bevilger næsten 500 millioner kroner til dansk forskning. Foto: alexsl/iStock

Carlsbergfondet har tirsdag formiddag uddelt 456 millioner kroner til 292 forskere.

Det oplyser Carlsbergfondet på Twitter.

– Jeg er glad for, at vi i år kan kanalisere et rekordstort millionbeløb ind i dansk forskning og på den måde bidrage til at igangsætte vigtige videnskabelige aktiviteter på initiativ af en lang række af landets mest kompetente og idérige forskere, siger Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, til fondens hjemmeside.  

Se her, hvilke forskere, der har modtaget en bevilling.

Fonden har modtaget 589 ansøgninger, og de 292 bevillinger er givet bredt inden for naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora.

De 456 millioner kroner bliver fordelt med 256 millioner kroner til naturvidenskab, 98 millioner kroner til humaniora og 102 millioner kroner til samfundsvidenskab.

Ansøgninger for over en milliard kroner

Carlsbergfondet oplyser videre, at ansøgningerne løb op i et samlet beløb på ”godt 1,1 milliarder kroner”. Målt på beløb giver det en succesrate på 41,5 procent.

– Helt i tråd med Carlsbergfondets værdier og strategi har vi prioriteret midler til både de yngre forskertalenter på postdoc-niveauet og de lidt mere etablerede forskere, der har brug for støtte til at konsolidere sig som selvstændige forskningsledere. Desuden har vi prioriteret en del midler til forskningsinfrastruktur, som kan komme mange forskere til gavn og dermed understøtte den ypperste grundforskning på universiteterne generelt, siger Flemming Besenbacher videre.

Flemming Besenbacher er formand for Carlsbergfondets bestyrelse. Foto: Carlsbergfondet

Fonden oplyser, at mandlige ansøgere modtog bevillinger for 291 millioner kroner, mens kvindelige ansøgere stod for de resterende 165 millioner kroner.

Læs også: Carlsbergfondet håndplukkede forskere til corona-pulje

I alt 183 af ansøgningerne kom fra projekter med en kvindelig hovedansøger. Det er et lille procentvis fald sammenlignet med sidste år. 88 af ansøgningerne modtog en bevilling, hvilket giver en succesrate for ansøgninger med en kvindelig hovedansøger på 48 procent.

Midler til flere programmer

Bevillingen på 456 millioner kroner dækker over flere programmer.

Blandt andet uddeler Carlsbergfondet for knap 60 millioner kroner til postdocstipendier. Disse indebærer Reintegrationsstipendier, Internationaliseringsstipendier samt ’Visiting Fellowships’. Det sidste er en del af det program, som fondet har med University of Oxford.

Læs også: Ny Carlsbergfondet vil gøre op med kønsbarrierer i forskningsverdenen

Også programmet ’Young Researcher’ bliver tilgodeset inden for de 456 millioner kroner. Omkring 209 millioner kroner går til 45 nyansatte lektorer.  

Flere penge til forskningen

Ved denne tid sidste år uddelte Carlsbergfondet 286 millioner kroner til forskningsprojekter, der skulle afdække en lang række af forskellige emner som den eksperimenterende velfærdsstat, omdannelse af CO2 til bæredygtige basiskemikalier, etiske principper for politikeres brug af evidens i beslutningstagen og eksperimentelt udstyr til studier af kvantekomponenter til quantum computing.

Læs også: Carlsbergfondet uddeler knap 300 mio. til dansk grundforskning

Bestyrelsesformand Flemming Besenbacher glædede sig ved den lejlighed over, at uddelingerne gav fondet mulighed for at sætte gang i forskning ledet af nogle af landets mest visionære unge og etablerede forskere

– Vi ønsker at sikre generationsskiftet på danske universiteter ved at kanalisere en stor del af vores midler ud i forskningens vækstlag gennem vores postdocstipendier og bevillinger til nyansatte lektorer. Samtidig dækker vi et stort behov for forskningsinfrastruktur, som kan understøtte og fremtidssikre vilkårene for den ypperste grundforskning, sagde Flemming Besenbacher.

Forsiden lige nu:

Johan Olsen modtager hæderspris 

– Han forener et aktivt forskerliv og et musikerliv i bandet Magtens Korridorer med en bred populær forskningsformidling, siger professor Anja C. Andersen.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.