Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Carlsbergfondets forskningspris går til markante professorer

Begge modtagere har forandret forskningen, siger Flemming Besenbacher.

Eske Willerslev vil have genindført flere ritualer og ceremonier på Københavns Universitet.

Dorthe Berntsen, professor fra psykologisk institut på Aarhus Universitet, og professor i fortidig DNA på Københavns Universitet og Prince Philip Professor of Ecology & Evolution ved Cambridge University, Storbritannien, Eske Willerslev, modtager Carlsbergsfondets forskningspriser 2021.

Priserne blev søndag aften uddelt af kronprinsesse Mary, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S), præsident for Videnskabernes Selskab Marie Louise Nosch og Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher på Ny Carlsberg Glyptotek

– Det er en stor glæde at kunne tildele Carlsbergfondets Forskningspriser 2021 til to så markante forskningsprofiler som Dorthe Berntsen og Eske Willerslev, siger Carlsbergfondets bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher til Carlsbergfondets hjemmeside.

Læs også: Eske Willerslev får international forskningspris

Både Dorthe Berntsen og Eske Willerslev modtager Carlsbergfondets Forskningspris 2021, da de ifølge priskomiteen begge har ”forandret” videnskaben.

– Begge har gennem en årrække leveret fremragende resultater inden for deres felt. Og de har hver især bidraget med afgørende ny viden, som gør en forskel og bringer vores forståelse af dyrs og menneskers historie samt menneskets evne til at erindre til nye højder, siger Flemming Besenbacher.

Med sin forskning i blandt andet PTSD har Dorthe Berntsen afdækket, hvordan traumatiske erindringer spiller en rolle i forhold til menneskets identitet.

Eske Willerslev modtager prisen, da han med sit arbejde inden for forhistorisk dna blandt andet har været med til at omskrive menneskehedens historie.

 – Vi har i priskomitéen bestående af både nationale og internationale forskere oplevet det som et stort privilegie, i et meget omfangsrigt og varieret dansk forskningslandskab, at kunne pege på to enestående forskere. De har begge gennem nysgerrighed og arbejdsomhed skabt banebrydende forskning og epokegørende resultater, lyder det fra præsident for Videnskabernes Selskab og forperson for priskomitéen Marie Louise Nosch.

Læs også: Fem professorer: Besenbacher udsat for noget, der minder om karaktermord

Det er tiende gang, at Carlsbergfondet uddeler forskningspriserne. Med prisen følger 1 million kroner. Heraf øremærkes 750.000 kroner til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kroner er en personlig hædersgave.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.