Dorthe Berntsen, professor fra psykologisk institut på Aarhus Universitet, og professor i fortidig DNA på Københavns Universitet og Prince Philip Professor of Ecology & Evolution ved Cambridge University, Storbritannien, Eske Willerslev, modtager Carlsbergsfondets forskningspriser 2021.
Priserne blev søndag aften uddelt af kronprinsesse Mary, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S), præsident for Videnskabernes Selskab Marie Louise Nosch og Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher på Ny Carlsberg Glyptotek
– Det er en stor glæde at kunne tildele Carlsbergfondets Forskningspriser 2021 til to så markante forskningsprofiler som Dorthe Berntsen og Eske Willerslev, siger Carlsbergfondets bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher til Carlsbergfondets hjemmeside.
Læs også: Eske Willerslev får international forskningspris
Både Dorthe Berntsen og Eske Willerslev modtager Carlsbergfondets Forskningspris 2021, da de ifølge priskomiteen begge har ”forandret” videnskaben.
– Begge har gennem en årrække leveret fremragende resultater inden for deres felt. Og de har hver især bidraget med afgørende ny viden, som gør en forskel og bringer vores forståelse af dyrs og menneskers historie samt menneskets evne til at erindre til nye højder, siger Flemming Besenbacher.
@NoschMarie: ‘Man kan IKKE politisk forudsige, hvor de videnskabelige gennembrud opstår. Det er vores to prismodtagere fremragende eksempler på. Deres fagområder, som de har skabt grundforskningscentre omkring, fandtes ikke tidligere. De har skabt dem.’ Fra tale til #cfforskpris pic.twitter.com/sFn8zM61G7
— Kongelige Danske Videnskabernes Selskab (@VSelskab) September 5, 2021
Med sin forskning i blandt andet PTSD har Dorthe Berntsen afdækket, hvordan traumatiske erindringer spiller en rolle i forhold til menneskets identitet.
Eske Willerslev modtager prisen, da han med sit arbejde inden for forhistorisk dna blandt andet har været med til at omskrive menneskehedens historie.
– Vi har i priskomitéen bestående af både nationale og internationale forskere oplevet det som et stort privilegie, i et meget omfangsrigt og varieret dansk forskningslandskab, at kunne pege på to enestående forskere. De har begge gennem nysgerrighed og arbejdsomhed skabt banebrydende forskning og epokegørende resultater, lyder det fra præsident for Videnskabernes Selskab og forperson for priskomitéen Marie Louise Nosch.
Læs også: Fem professorer: Besenbacher udsat for noget, der minder om karaktermord
Det er tiende gang, at Carlsbergfondet uddeler forskningspriserne. Med prisen følger 1 million kroner. Heraf øremærkes 750.000 kroner til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kroner er en personlig hædersgave.
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
