Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Tre projekter deler tocifret millionbevilling fra Novo Nordisk Fonden

Bevillingerne skal undersøge problem, der måske bliver overført fra forældre til deres børn.

Foto: Novo Nordisk Fonden

Tre projekter deler en bevilling på 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden.

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

De tre forskningsprojekter vil alle undersøge om overvægt hos forældrene op til og under en graviditet påvirker udviklingen af overvægt hos børn og unge.

– Vi ved, at æg- og sædceller er meget sårbare over for livsstilsfaktorer. Det kan for eksempel være rygning, men det tyder på, at også motion, overvægt og diabetes kan påvirke arvematerialet med nogle epigenetiske forandringer, som bliver båret videre til barnet. Det vil sige, at nogle børn nærmest bliver programmeret til at blive overvægtige, siger Arne Astrup, Senior Project Director hos Novo Nordisk Fonden med ansvar for fondens aktiviteter for at fremme sund vægt.

Arne Astrup blev i 2020 ansat som programdirektør i Novo Nordisk Fonden for at udvikle et nyt nationalt initiativ, der skal have fokus på at fremme sund vægt hos børn og deres familier. Foto: Novo Nordisk Fonden

De tre studier er forankret på henholdsvis Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, Steno Diabetes Center Copenhagen og Obstetrisk Afdeling på Rigshospitalet.

På Institut for Idræt og Ernæring er lektor Nina Geiker forskningsansvarlig, Tina Vilsbøll, professor i klinisk endokrinologi og overlæge, er projektansvarlig ved Steno Diabetes Center Copenhagen, mens overlæge Kristina Martha Renault er forskningsansvarlig for projektet på Rigshospitalet.

– Det er jo aldrig sådan, at et enkelt studie kan danne grundlag for anbefalinger. De nye projekter gør det muligt at bygge oven på international forskning og bidrage til at give nogle flere data og dermed give en øget sikkerhed for, at resultaterne er rigtige. siger Arne Astrup.

Læs også: Novo Nordisk Fonden: Vi har slækket på armslængdeprincippet

– De tre studier supplerer hinanden rigtig godt og er en dansk brik, som kan give et meget betydeligt bidrag til at forstå nogle af de årsager, der kan ligge til grund for, hvorfor nogen børn kæmper med at holde en sund vægt, mens andre ikke gør, siger Arne Astrup i pressemeddelelsen.

2,2 milliarder kroner til stamcelleforskning

Novo Nordisk Fonden har den seneste måned bevilget midler på den anden side af to milliarder kroner.

I december meddelte fonden, at den gennem oprettelsen af the Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Medicine (reNEW) støtter forskningen i stamcellemedicin med op til 2,2 milliarder kroner over en periode på ti år.

Centret vil blive etableret som et partnerskab mellem Københavns Universitet, Murdoch Children’s Research Institute i Melbourne, Australien og Leiden University Medical Center i Holland.

Læs også: Fond vil donere milliarder til nyt virusforskningscenter

I forbindelse med offentliggørelsen af bevillingen lød det fra Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse:

– Stamcellemedicin kan virkelig blive en game changer i forhold til at takle nogle af de største sundhedsproblemer, verden står overfor i dag. Med centeret ønsker Novo Nordisk Fonden både at fremme stamcellebaseret forskning og internationalt samarbejde, men også at styrke vejen fra videnskabelig opdagelse og til udviklingen af nye løsninger, uanset om det er i form af ny innovativ medicinsk teknologi eller nye behandlinger til gavn for patienterne.

Forsiden lige nu:

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC

Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.