Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Ung professor i statistik får pris for at forske i årsager og sammenhænge

Med sølvmedaljen følger et legat på 100.000 kroner øremærket til forskning.

Professor Jonas Peters. Foto: PR

Hvornår kan man sige, at et fænomen er årsag til et andet?

Det er et af de mere vanskelige spørgsmål at besvare inden for videnskaben, og dét, professor Jonas Peters til hverdag forsøger at komme nærmere med sin forskning i kausal inferens, altså forholdet mellem årsag og virkning.

Det arbejde giver ham nu Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

– Det glæder mig meget at modtage prisen. Jeg føler, at det viser, at kausal inferens er et vigtigt forskningsemne, udtaler Jonas Peters.

– I øjeblikket ser vi, at metoder i machine learning bliver bedre og bedre til at lave forudsigelser. Men forudsigelser er ikke altid det eneste, vi ønsker – ofte vil vi ikke bare forudsige verden, men også ændre den og gøre den bedre, fortsætter han.

Prislegat skal gå til data science-workshop

Udover hans generelle forskningsarbejde tildeles Jonas Peters også prisen for sit arbejde med at finde metoder til at opdage årsagssammenhænge ved at bruge dataanalyse.

Med sølvmedaljen følger et legat på 100.000 kroner, som skal bruges på modtagerens forskning. Og her vil Jonas Peters netop gerne have fokus på datavidenskab.

Læs også: Dronningens Videnskabspris overrakt efter måneders corona-forsinkelse

– Jeg vil gerne organisere en workshop for naturvidenskabelige forskere og datavidenskabskvinder og -mænd. Ideen er at diskutere mulige anvendelser af data science på de forskellige naturvidenskabelige områder. Det kan dreje sig om spørgsmål med en forbindelse til kausal inferens – men det behøver det ikke være, siger han i pressemeddelelsen.

Hyldest til yngre forskere

Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje bliver givet hvert år til en dansk forsker under 40 år for en fremragende grundvidenskabelige præstation.

Prisen går hvert andet år til en humanistisk eller samfundsvidenskabelig forsker og hvert andet år til en naturvidenskabelig forsker.

Hvem, der skal modtage prisen, afgøres af et bedømmelsesudvalg, som i 2021 har bestået af professor Anja Boisen, professor Torben Heick Jensen, professor Susanne Ditlevsen og professor Niels O. Andersen.

Læs også: Var ledelsespraksissen på CBS en eksamens-opgave, var den dumpet

I indstillingen af den 37-årige Jonas Peters lyder det blandt andet fra udvalget:

– Peters’ videnskabelige arbejde er både meget omfattende og af usædvanlig faglig dybde og bredde. Det repræsenterer såvel fundamentale teoretiske fremskridt som stor tværfaglighed udmøntet i en dyb interesse for anvendelse af de teoretiske landvindinger inden for en lang række forskellige fagområder.

Jonas Peters får overrakt medaljen til et medlemsmøde i Videnskabernes Selskab onsdag aften, hvor han også holder et oplæg om sin forskning.

Tidligere modtagere af Sølvmedaljen
Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje har samme størrelse og udseende som Selskabets guldmedalje. Den er første gang omtalt i 1781 og blev oprindeligt givet til personer uden for Selskabet, når de første gang fik optaget et arbejde i Selskabets skrifter.

Den gives i dag til yngre forskere under 40 år, som har gjort en fremragende grundvidenskabelig præstation. Hvert andet år tildeles prisen en forsker inden for samfundsvidenskab eller humaniora og hvert andet år til en forsker inden for naturvidenskab. Med prisen følger 100.000 kroner til modtagerens forskning.

Tidligere modtagere af sølvmedaljen er:
– 2020: Frederik Poulsen, dr.theol., Københavns Universitet
– 2019: Gemma C. Solomon, professor, Kemisk institut, Københavns Universitet
– 2018: Anne Katrine De Hemmer Gudme, ph.d i Teologi og professor på Oslo Universitet (tidl. Lektor på Københavns Universitet)
– 2017: Tom Gilbert, professor, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet
– 2016: Rebecca Adler-Nissen, professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.