Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Dronningens Videnskabspris overrakt efter måneders corona-forsinkelse

Runeforsker Lisbeth Imer modtog onsdag prisen i Videnskabernes Selskab. – Jeg var helt mundlam, da jeg fik at vide, at jeg var modtager af prisen, siger hun.

Lisbeth M. Imer modtog onsdag Dronning Margrethe II’s Videnskabspris. Foto: Lars Svankjær for Videnskabernes Selskab

Runeforsker Lisbeth M. Imer fik onsdag overrakt Dronning Margrethe II’s Videnskabspris.

Prisen skulle have været uddelt i juni, men på grund af de daværende coronarestriktioner blev prisoverrækkelsen udskudt.

– Jeg var helt mundlam, da jeg fik at vide, at jeg var modtager af prisen. Jeg har jo i virkeligheden bare passet mit arbejde de seneste 15-20 år, sagde Lisbeth M. Imer, museumsinspektør og seniorforsker på Nationalmuseet og dette års modtager af Dronning Margrethe II Videnskabspris, da Science Report fangede hende inden overrækkelsen.

Den foregik onsdag eftermiddag i Videnskabernes Selskabs historiske lokaler, hvor selskabets præsident Marie Louise Nosch bød velkommen ved at citere en af de ældste kendte folkeviser; ’Jeg drømte mig en drøm i nat’, som er skrevet med runer i håndskriftet Codex Runicus – en af de ældste afskrifter af Skånske Lov.

– Lisbeth M. Imer er en af landets ganske få eksperter i den tidligste nedskrevne danmarkshistorie, sagde Marie Louise Nosch blandt andet og fremhævede desuden den podcast, Lisbeth M. Imer lavede under nedlukningen sidste år ‘Magtens Kvinder – 50 procent mere historie?‘ sammen med journalist Micha Fuglede.

Tværfaglig og innovativ

Blandt andet Lisbeth M. Imers evner udi “formidlingens svære kunst” bliver fremhævet i motivationen for prisen, som hun modtager for sit arbejde med nordisk skrifthistorie gennem mere end 1.000 år, fra jernalderen til middelalderen.

I begrundelsen har Videnskabernes Selskab lagt vægt på hendes brede tilgang til forskningen, hvor hun er “metodisk og disciplinært innovativ” og ofte arbejder tværfagligt og inddrager teori og viden fra flere forskellige discipliner.

Professor emeritus Troels Engberg-Pedersen tilføjede til prisoverrækkelsen følgende til motivationen:

– Ét: Hun er kvinde og skaber derfor fuldstændig kønsmæssig balance blandt modtagerne af prisen, og to: Hun er fra en institution, Nationalmuseet, som alt for ofte ikke bliver tilstrækkeligt tilgodeset.

Læs også: Dronningens Videnskabspris går til molekylærbiolog

Efterfølgende gik Lisbeth M. Imer på talerstolen og fortalte om sin forskning, hvor hun blandt andet har undersøgt små blyamuletter på størrelse med et Hubbabubba-tyggegummi med både runeskrift og latinske bogstaver. Dem brugte danskerne i middelalderen til hjælpe sig med alt fra beskyttelse mod elverfolk til en vellykket graviditet.

Hun har generelt haft fokus på at undersøge, hvordan skriftsproget har været udbredt i den brede befolkning.

Kulturhistorie som en ressource

Til slut overrakte dronningen diplomet til Lisbeth M. Imer akkompagneret af en buket blomster og en efterfølgende privat samtale. Lisbeth M. Imer har mødt dronningen et par gange tidligere, fortæller hun til Science Report – blandt andet da den store vikingeudstilling på Nationalmuseet åbnede i forsommeren.

– Hun er både en meget vidende og en meget venlig kvinde. Og så er hun et rigtig stort fyrtårn for arkæologien og kulturhistorie generelt set, siger Lisbeth M. Imer.

Læs også: Dansk virusdetektiv: Vi skal tilbage på sporet, inden det bliver koldt

Udover videnskabsprisen støtter dronningen også kulturhistorien med midler fra blandt andet Dronning Margrethe II’s Arkæologiske Fond og Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond.

– Det skaber mulighed for at realisere projekter, der ellers har svært ved at finde finansiering, påpeger Lisbeth M. Imer.

Hun håber, at prisen kan gøre en forskel i forhold til at sætte fokus på værdien af kulturhistorien.

– Det er jo et stort skulderklap og rigtig dejligt, at søgelyset bliver rettet den vej. Med kulturhistorien i ryggen har vi mulighed for at komme med perspektiver, der gør, at vi kan forstå vores handlinger og vores historie bedre. Så forhåbentlig kan det betyde, at flere bliver opmærksomme på, at kulturhistorie er en ressource, siger hun.    

H.M. Dronning Margrethe II’s Videnskabspris
H.M. Dronning Margrethe II’s Videnskabspris gives én gang om året til en fremragende dansk forsker under 50 år, hvis forskning er inden for de videnskaber, som repræsenteres af Videnskabernes Selskab.

Prisen blev indstiftet af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i 2015 i anledningen af Selskabets protektor H.M. Dronning Margrethe II’s 75-års fødselsdag.

Prismodtageren udpeges af præsidiet i Videnskabernes Selskab efter indstilling fra medlemmer af selskabet.

Tidligere prismodtagere er professor Anja Groth, professor Marie-Louise Nosch, professor Morten Heiberg, professor Bo Brummerstedt Iversen og professor Jens-Christian Svenning.

Med prisen følger et beløb på 100.000 kroner.

Kilde: Videnskabernes Selskab

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.