Den anerkendte katalyseforsker Jens Kehlet Nørskov overtager formandsposten i Danmarks Grundforskningsfond fra nytår.
Jens Kehlet Nørskov er professor på DTU og bredt anerkendt som en af de førende i verden på sit felt. Han overtager formandsposten d. 1. januar, når Liselotte Højgaard’s formandsperiode udløber.
Den nye formand for fonden vendte tidligere i år hjem fra Stanford University, for som professor at lede etableringen af et nyt forskningscenter på DTU, Center for Katalyseteori, og samtidig stå i spidsen for et stort europæisk forskningsinitiativ inden for bæredygtig energiproduktion.
Inden da havde han opholdt sig og forsket otte år i det amerikansk. Han bliver af flere omtalt som et af Danmarks bedste bud på et nobelpris-håb.
NIELS BOHR GULDMEDALJEN UDDELES TIL DANSK TOPFORSKER
Så sent som for en måned siden modtog han Niels Bohr Guldmedaljen, som den første dansker siden Niels Bohr fik den i 1955 år siden og som en af de kun tre modtagere gennem tiden, der ikke også har fået en nobelpris.
Nørskov er internationalt anerkendt for sin forskning i katalyse, hvor man benytter katalysatorer til at kontrollere kemiske processer, og hans forskning har været med til at danne skole for forståelsen af teoretisk katalyse. Professor Nørskovs egen forskning centrerer om, hvordan vi kan udvikle bæredygtige katalysatorer, som kan bruges til at katalysere processer, der gør produktionen af vedvarende energi langt mere effektiv.
Den nye formand er udpeget af forskningsminister Tommy Ahlers:
– Jens Kehlet Nørskov er uden tvivl en af Danmarks dygtigste forskere, som vi skal være stolte af at have i Danmark. Han er internationalt anerkendt for sin forskning og har en stor ledelsesmæssig tyngde. Det er en stærk profil, der nu skal stå i spidsen for Danmarks Grundforskningsfond og arbejde for, at vi får endnu flere fundamentale og forandrende nybrud og fastholde Danmark som førende forskningsnation.
Hovedpersonen selv, glæder sig til at stå i spidsen for fonden:
– Jeg glæder mig enormt til at arbejde med Danmarks Grundforskningsfond. Fonden er måske det vigtigste enkeltbidrag til det enestående omdømme, som dansk forskning har internationalt, og det er afgørende, at det succesfulde arbejde, som den afgående formand har stået for, fortsættes.
Jens Kehlet Nørskov har tidligere selv ledet et af Dansk Grundforskningsfonds centre, da han fra 1993 til 2003 stod i spidsen for Center for Atomic-scale Materials Physics (CAMP), som i 1993 blev oprettet med bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond.
Direktør for Danmarks Grundforskningsfond, Søren Peter-Olesen, ser frem til samarbejdet med den kommende formand:
– Vi glæder os i sekretariatet meget til samarbejdet med professor Nørskov. Han er en af Danmarks mest internationalt anerkendte forskere, og som tidligere leder af et grundforskningscenter har han et indgående kendskab til Danmarks Grundforskningsfonds virke, siger han.
Du kan se Jens Kehlet Nørskovs CV her
Forsiden lige nu:

SEGES-topchef vil levere viden om bæredygtighed med både armslængde og armkrog
Uafhængighed, et stærkt fagligt miljø, en god virksomhedskultur og muligheden for at levere viden, der kan understøtte landbrugets grønne omstilling var afgørende for, at Tom Heron takkede ja til topposten i SEGES Innovation.

Eske Willerslev: Iskerner og hundelort kickstartede verdenskendte opdagelser
DERFOR BLEV JEG FORSKER: NASA ringede og ville have fat i professor Willerslev. Titlen havde den specialestuderende ikke endnu, men et forskningsgennembrud af dimensioner banede vejen for forskerkarrieren.

Merværdien af nordiske forskningsprojekter trumfer de nationale
Nordisk forskningssamarbejde giver dobbelt op på merværdi for samfund og forskning, viser ny impactrapport. Derfor bør man satse på flere og større nordiske calls, mener direktør i NordForsk.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
