Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Politik

Advarsel fra forskningsverden forud for finanslovs-udspil: Der er ikke råd til besparelser

I dag kommer regeringen med sit forslag til finansloven for 2021.

I dag præsenterer finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens forsalg til finansloven for 2021. Foto: Finansministeriet / Morten Fauerby.

I dag vil finansminister Nicolai Wammen (S) præsentere regeringens udspil til, hvordan rigets penge skal fordeles i 2021. 

Det er et finanslovsforslag, der bliver mødt med ekstra stor spænding, og ikke mindst bekymring, i år, hvor dansk økonomi lider hårdt under coronakrisen. 

Coronakrisen har allerede medført, at det dansk BNP er faldet i andet kvartal i år med 7,4 procent, og udsigterne for 2021 er lige så dystre. Derfor kan det i sidste ende blive en skæbnedag for dansk forskning, hvis regeringen fastholder den politiske målsætning om at bruge én procent af BNP på offentlig forskning. 

Læs også: Derfor ser det værre ud for dansk forskning end under Finanskrisen. 

I Danske Universiteter er der bekymring for, om regeringen er klar til at finde den ekstra pose penge, der er nødvendig for at holde hånden under dansk forskning i lyset af BNP-faldet.

– Vi er naturligvis bekymrede for, om der kommer til at være et markant fald i forskningsmidlerne som følge af den økonomiske krise. Det regner vi dog ikke med, for behovet for at investere i forskning har aldrig været større, siger direktør Jesper Langergaard. 

Han understreger, at det netop er viden, der skal løse de store udfordringer, vi står overfor, inden for både klima-, miljø- og sundhedsområdet; 

– Det er også viden, som skal trække Danmark ud af den økonomiske krise. Derfor håber og regner vi med, at der er høje ambitioner på uddannelse og forskning og frie midler til at realisere dem med i finansloven for 2021, siger Jesper Langergaard.  

Rekord i 2020
I 2020 udgjorde de offentlige bevillinger til forskning og udvikling i alt 24,2 mia. kroner, hvilket, ifølge Danmarks Statistik, er det højeste nogensinde. I forhold til 2019 steg det offentlige forskningsbudget med 4,3 procent, der i kroner og ører er 1 mia..  

Ifølge flere prognoser står det offentlige forskningsbudget til at falde med omkring 1 mia., hvis man fastholder at bruge én procent af BNP.

Også i industrien bliver der råbt i gevær, og i den såkaldte Forskningsalliance, der består af Dansk Metal, Dansk Industri, Ingeniørforeningen (IDA) og Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV), opfordrer man regeringen til som minimum at holde niveauet for 2020 i det offentlige forskningsbudget. 

“Dampen skal holdes oppe, så Danmark kan komme stærkt igen, når hele verden bliver åbnet igen efter krisen”, lyder det, ifølge Berlingske, i et åbent brev, som Forskningsalliancen i dag har sendt til hele Folketinget;

“Det er derfor meget uheldigt, hvis der i finanslovsudspillet for 2021 er lagt op til besparelser på forskningsområdet”, skriver afsenderne. 

Ifølge formanden for IDA, Thomas Damkjær Petersen, vil et lavere offentligt forskningsbudget “være dræbende og i første omgang straks slå igennem på universiteterne”, udtaler han til Berlingske: 

“De får færre penge at forske for næste år”, siger han og tilføjer;

“Politikerne er nødt til at se forskning som en investering, ikke en udgift. Store udsving i midlerne er ødelæggende”. 

Læs også: Ny forskningsalliance vil øge offentlig investering i forskning

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.