Kristendemokraterne trækker støtten til Folketingets vedtagelse om, at universiteternes ledelser skal sikre, “at selvreguleringen af den videnskabelige praksis fungerer”.
Det skriver Berlingske.
Kristendemokraternes folketingsmedlem, Jens Rohde, siger til avisen, at partiet trækker støtten på baggrund af et debatindlæg fra Morten Messerschmidt (DF) og Henrik Dahl (LA), der er blevet bragt i Politiken. Her betegner de to politikere blandt andet danskere forskere som ”hovne og stolte”.
– De lægger jo hele fakulteter og forskningsmiljøer for had i en stort opsat generalisering, hvor de i øvrigt ophøjer sig selv til lysets og realiteternes herrer. Det hverken kan eller vil Kristendemokraterne tages til indtægt for. Det går ganske enkelt over stregen, siger Jens Rohde til Berlingske.
Efter @MrMesserschmidt & @SociologenHD har valgt at lægge hele forskningsmiljøer for had i en stort opsat generalisering, ser KD ingen anden udvej end at trække støtten til den vedtagelse om forskning, som vi var en del af. #dkpol #dkmedier #uddpolhttps://t.co/uWlyktI6ua
— Jens Rohde (@rohde_jens) June 10, 2021
Vedtagelsen i Folketinget kom forrige tirsdag i kølvandet på et forløb, hvor Morten Messerschmidt og Henrik Dahl tilbage i marts spurgte forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), om hun er enig i, at der i visse humanistiske og samfundsvidenskabelige forskningsmiljøer er problemer med overdreven aktivisme på bekostning af videnskabelige dyder.
Henrik Dahl og Morten Messerschmidt har især kritiseret dele af kønsforskningen, racismeforskningen og mellemøstforskningen for at være præget af “aktivisme” og “pseudoforskning”.
Jens Rohde: – Jeg tog fejl
Jens Rohde anerkender, at afstemningen i Folketingssalen er bindende, men alligevel lægger han og partiet nu afstand til vedtagelsen.
– Med den udvikling, debatten har taget, fortryder jeg at have sagt ja til en tekst, jeg læste som en ganske uskyldig selvfølge. Jeg tog ganske enkelt fejl. Det viser de to herrers læserindlæg i Politiken i dag, siger Jens Rohde til Berlingske.
Siden vedtagelsen af teksten har danske og udenlandske forskere protesteret. Senest i Politiken onsdag, hvor 3.241 forskere opfordrede regeringen til at tage afstand fra vedtagelsen.
På Twitter skriver Henrik Dahl, at han agter at fortsætte kritikken af dele af den danske forskning.
Det undrer mig, at flere ikke kan se logikken:
— Henrik Dahl (@SociologenHD) June 10, 2021
Jeg bliver ved med at komme med eksempler på aktivistisk forskning og pseudovidenskab lige så længe, som rektorerne fornægter problemet. #dkpol
– Det er vigtigt at forstå, hvad der er stridens kerne. Stridens kerne er ikke resultaterne. Det er, at forfatterne ikke løfter så meget som et gram af bevisbyrden for, at de har fremsat gyldige udsagn om den sociale verden, skriver Henrik Dahl.
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdens største hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
