Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Politik

Kristendemokraterne trækker støtte til vedtagelse om forskningsregulering

Morten Messerschmidt og Henrik Dahl går over stregen, mener folketingsmedlem Jens Rohde.

Jens Rohde er folketingsmedlem for Kristendemokraterne. Foto: Steen Brogaard.

Kristendemokraterne trækker støtten til Folketingets vedtagelse om, at universiteternes ledelser skal sikre, “at selvreguleringen af den videnskabelige praksis fungerer”.

Det skriver Berlingske.

Kristendemokraternes folketingsmedlem, Jens Rohde, siger til avisen, at partiet trækker støtten på baggrund af et debatindlæg fra Morten Messerschmidt (DF) og Henrik Dahl (LA), der er blevet bragt i Politiken. Her betegner de to politikere blandt andet danskere forskere som ”hovne og stolte”.

– De lægger jo hele fakulteter og forskningsmiljøer for had i en stort opsat generalisering, hvor de i øvrigt ophøjer sig selv til lysets og realiteternes herrer. Det hverken kan eller vil Kristendemokraterne tages til indtægt for. Det går ganske enkelt over stregen, siger Jens Rohde til Berlingske.

Vedtagelsen i Folketinget kom forrige tirsdag i kølvandet på et forløb, hvor Morten Messerschmidt og Henrik Dahl tilbage i marts spurgte forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), om hun er enig i, at der i visse humanistiske og samfundsvidenskabelige forskningsmiljøer er problemer med overdreven aktivisme på bekostning af videnskabelige dyder.

Læs også: Dele af forskning er født politisk, siger professor, der kickstartede debatten om aktivisme i forskningen

Henrik Dahl og Morten Messerschmidt har især kritiseret dele af kønsforskningen, racismeforskningen og mellemøstforskningen for at være præget af “aktivisme” og “pseudoforskning”.

Jens Rohde: – Jeg tog fejl

Jens Rohde anerkender, at afstemningen i Folketingssalen er bindende, men alligevel lægger han og partiet nu afstand til vedtagelsen.

– Med den udvikling, debatten har taget, fortryder jeg at have sagt ja til en tekst, jeg læste som en ganske uskyldig selvfølge. Jeg tog ganske enkelt fejl. Det viser de to herrers læserindlæg i Politiken i dag, siger Jens Rohde til Berlingske.

Siden vedtagelsen af teksten har danske og udenlandske forskere protesteret. Senest i Politiken onsdag, hvor 3.241 forskere opfordrede regeringen til at tage afstand fra vedtagelsen.

På Twitter skriver Henrik Dahl, at han agter at fortsætte kritikken af dele af den danske forskning.

– Det er vigtigt at forstå, hvad der er stridens kerne. Stridens kerne er ikke resultaterne. Det er, at forfatterne ikke løfter så meget som et gram af bevisbyrden for, at de har fremsat gyldige udsagn om den sociale verden, skriver Henrik Dahl.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.