Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Politik

Mette Frederiksen: Der skal være “langt tættere samarbejde” mellem offentlig og privat forskning

Hvis Danmark skal nå klimamålene, kræver det et tæt offentlig-privat forskningssamarbejde.

Statsminister Mette Frederiksen (S). Foto: Socialdemokratiet

Efter flere måneder med corona-pandemi, akutte hjælpepakker og nedlukning af det danske samfund, er der brug for igen at se fremad og tale om, hvordan Danmark kommer styrket ud af krisen – og her spiller samspillet mellem offentlig og privat forskning en vigtig rolle. 

Det var ét af budskaberne fra statsminister Mette Frederiksen, da hun talte på Dansk Erhvervs Årsdag tidligere på ugen.

– Vi bruger i Danmark, også sammenlignet med andre lande, relativt mange offentlige midler på offentlig forskning. [Virksomhederne] er vanvittig gode til at bruge penge på forskning. Jeg tror, vi skal blive langt bedre til et langt tættere samarbejde offentligt og privat, både når det handler om forskning, men også når det handler om en fælles vision og idé om at gøre Danmark til et udstillingsvindue, lød det fra Mette Frederiksen. 

Ifølge statsministeren har Danmark “alle de bedste forudsætninger” for at være et udstillingsvindue, blandt andet fordi vi har en stærk økonomi, dygtige virksomheder og er foran på den grønne omstilling, lød det. 

Derfor er der generelt en masse gevinster at hente ved et tættere offentlig-privat samarbejde, lød det fra Mette Frederiksen; 

– Brug det offentlige som en motor og jer (virksomhederne, red.) som den innovative kraft. Så kan Danmark blive det udstillingsvindue, som resten af verden har brug for. På velfærdsteknologi, på muligheden for at digitalisere større dele af vores sundhedsvæsen, og selvfølgelig på hele den grønne omstilling, lød det henvendt til danske virksomheder.  

Definere grønne forskningsprojekter sammen
Statsministerens opfordring om et tættere samarbejde, herunder på forskningsområdet, mellem den offentlige og private sektor kommer kort tid efter, at uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i et interview til Information fortalte, at regeringen i højere grad ønsker at styre de offentlige midler til grøn forskning. 

“Sidste år lagde vi med finansloven op til mere grøn forskning. Nu lægger jeg op til, at vi går skridtet videre og også inden for den grønne ramme prioriterer, altså tager nogle valg og dermed også nogle fravalg. Vi skal i højere grad turde identificere udfordringer og koble forskningspenge på. Det handler om politisk at sætte nogle retninger”. 

Sådan lyder udmeldingen fra uddannelses- og forskningsministeren på baggrund af, at regeringen er kommet med sit udspil til finansloven for 2021. Her vil regeringen øremærke 750 mio. kroner til grøn forskning. 

Både Ane Halsboe-Jørgensen og Mette Frederiksen har flere gange understreget, at regeringen har sat sine klimamål om en CO2-reduktion på 70 procent inden 2030 uden at vide, hvordan vi kommer derhen.

“Det kræver, vi sørger for, at den forskning, som er så afgørende for at finde vejen derhen, får nogle rammer, så det rent faktisk kan lykkes”, siger forskningsministeren til Information. 

Læs også: Forskere og ordførere går imod Ane Halsboe: Nej til politisk detailstyring af forskningsmidler.

På årsdags-arrangementet i Dansk Erhverv, talte Mette Frederiksen også om regeringens ambitioner for den grønne omstilling – og herunder for den grønne forskning: 

– Vi når kun en 70 procent-målsætning, og det skal vi i 2030, med innovation. Med ny teknologi. Med at tage det bedste fra det offentlige og det bedste fra det private og i fællesskab definere, hvad er de næste store grønne projekter, lød det fra statsministeren. 

Som eksempler på fælles grønne projekter, pegede hun konkret på teknologien Power-to-X, som er ét af de grønne områder, regeringen satser massivt på.

– Vi bliver nødt til at have en diskussion med hinanden om, hvordan vi når frem til 70 procent-målsætningen i 2030. Fordi laver vi bare en lineær fremskrivning nu, så er mit bud, at vi kommer til at træffe beslutninger, som både er for dyre og som i virkeligheden ikke giver os klimagevinsten, sagde Mette Frederiksen. 

– Det (målet om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030, red.) kan kun lade sig gøre, hvis vi gør det sammen. Og det kan kun lade sig gøre, hvis vi tør tro på, at teknologien er med til at finde svarene for os, lød det fra statsministeren. 

Læs også: Statsministeren: Offentlige og private forskningsmidler skal arbejde tættere sammen.

 

Forsiden lige nu:

PET har skruet markant op for indsatsen

Den stigende spionagetrussel mod dansk forskning udfordrer både PET og den danske forskningsverden. Derfor har PET skruet op for indsatsen på området, forklarer Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Nyt millionstyrket partnerskab sætter jagten ind på CO2-fangst

Men 201 millioner kroner og en lang række institutter, universiteter og virksomheder i ryggen skal det nye partnerskab INNO-CCUS for alvor sætte skub i den grønne mission om at fange, lagre og anvende CO2 for at nå de danske klimamål.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.