Der er behov for større samarbejde mellem universiteter og erhvervslivet, hvis Danmark skal bevare sin konkurrenceevne.
Sådan lyder konklusionen fra Danmarks nye erhvervsminister, Simon Kollerup (S), der for nylig har været på inspirationstur i Silicon Valley, i et interview med Berlingske.
Mødet med techgiganterne, og det anerkendte Stanford University, har tilsyneladende gjort stort indtryk på ministeren. Ikke mindst i forhold til, hvordan man kan omsætte viden til business med en noget andet volumen end i Danmark.
Det er netop spørgsmålet om, hvordan viden fra universiteterne kan blive til en ressource i erhverslivet, der optager erhvervsministeren, fortæller han til Berlingske:
– Der er politiske partier, som fortsat abonnerer på den gammelliberale tankegang, at erhvervspolitik skal drives gennem skattesystemet, og at skattelettelser er den politik, som bør føres. Jeg ser anderledes på det, siger han og uddyber;
– Jeg ser, at forskning og viden kan blive en kæmpe ressource – meget større end i dag – for dansk erhvervsliv. Hvis vi forstår at gøre det rigtigt, siger Simon Kollerup.
På den konto har Danmark også meget at tilbyde Silicon Valley og techgiganterne, hvis vi formår at vise resten af verden, hvor vi er eksperter: inden for viden og etik, mener ministeren.
– Der er ingen tvivl om, at de store techgiganter kan noget – derfor er de blevet giganter. Men vi har også noget at tilbyde Silicon Valley. Vi har den danske ordentlighed, siger Simon Kollerup.
Universiteter og erhvervsliv skal finde hinanden
Der er imidlertid en “berøringsangst” for at tale om, hvad produktionen af viden egentlig skal bruges til, og hvad der skal drive forskningsdagsordenen herhjemme, mener Simon Kollerup.
Derfor vil han gerne forsøge “at dreje den danske erhvervspolitik i en anden retning væk fra skattelettelser”, til i stedet at handle om, hvordan vi bedst bringer viden i spil, siger han.
Det er en politisk diskussion, ministeren håber at tage i samarbejde med folketingspartierne, men også i tæt kontakt med erhvervslivet på tværs af startups og store virksomheder og med universiteter og vidensinstitutioner fra hele landet.
– En politisk diskussion er en forudsætning for, at der kommer et resultat. Før det kan ske, skal erhvervsliv og universiteter finde hinanden, mener Simon Kollerup og tilføjer;
– Jeg kan se fra mit besøg herovre (Silicon Valley, red.), at diskussionen om ansvarlighed og databeskyttelse ikke bliver løftet af de ellers fremadstormende typer. Vi skal forene det bedste fra to verdener for at løse disse problemer, og der er Danmark bestemt ligeværdig over for Silicon Valley.
Simon Kollerup er ikke den første minister, der har udtrykt ønske om at kanalisere mere viden fra universiteterne ud i de danske virksomheder.
Også uddannelses- og forskningsminister i den tidligere regering, Tommy Ahlers (V), fortalt i et interview til Science Report, at det “bekymrer ham”, at koblingen mellem forskning og erhvervslivet ikke er tilstrækkelig i dag:
– Koblingen er der i dag, men den fungerer ikke godt nok. Det er jo derfor, jeg har prøvet at kanalisere nogle penge derover ved at lukke innovationsmiljøerne. Vi laver så meget genial forskning, men der er ikke nok, der bliver til produkter og nye virksomheder. Der skal ske noget mere, lød det fra Tommy Ahlers tidligere på året.
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.