Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Politik

Ny politisk aftale skal holde hånden under forskning og udvikling

Danske virksomheder får nu et midlertidigt forhøjet F&U-fradrag på 130 procent.

Foto: iStock.

Natten til mandag nåede regeringen og flere af Folketingets partier frem til en aftale om en såkaldt genopretningspakke, der blandt andet skal sætte skub i virksomhedernes forskningsinvesteringer. 

Med aftalen bliver virksomhedernes fradrag for udgifter til forskning og udvikling (F&U) midlertidigt forhøjet fra de nuværende 102 procent til 130 procent. Der kommer dog et loft på 50 mio. kroner over, hvor meget en enkelt koncern kan få i merfradrag. 

Det midlertidige fradrag gælder resten af året og i hele 2021.

“Det vil øge virksomhedernes incitament til at investere i forskning og udvikling til gavn for danske eksporterhverv”, lyder forklaringen i den politiske aftale. 

Om F&U-fradraget
Med Aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer fra november 2017 blev det besluttet gradvist at forhøje virksomhedernes fradrag for udgifter til forskning og udvikling fra 100 pct. til 110 pct. frem mod 2026.

Partierne enige om at forhøje fradraget midlertidigt til 130 pct. i perioden 2020-2021. Der skal udarbejdes en konkret model for loftet over fradrag, der er nem at administrere for både virksomheder og myndigheder. 

Dansk Industri glæder sig over, at genopretningspakken har fokus på styrke forskningen i de private virksomheder:

– Det er virkelig positivt, at partierne styrker dansk eksport og vores forskningsindsats. Danmark lever af at eksportere gode ideer og løsninger, og derfor er det et alvorligt problem, at coronakrisen har ramt forskningsindsatsen hårdt i mange virksomheder. Det er klart positivt, at politikerne har anerkendt behovet og indfører et midlertidigt forhøjet fradrag til forskning. Vi kan kun opfordre til, at det gøres permanent, og at loftet over fradraget udvides, siger adm. dir. Lars Sandahl Sørensen.

Og i Dansk Erhverv kvitteres der for beslutningen om at indføre et forhøjet fradrag for forskning. Blandt andet skriver chefkonsulent Anna-Katrine Romer Vingtoft på Twitter:


Adm. dir. Brian Mikkelsen understreger dog, at Dansk Erhverv “meget gerne ser, at forhøjelsen af forskningsfradraget bliver gjort permanent efter 2021”, og at loftet bliver højere end de nu aftalte 50 millioner.

12 forslag fra industrien
Flere af de toneangivende erhvervsorganisationer har i nogen tid opfordret Folketingets partier til at hæve virksomhedernes F&U-fradrag for at sikre, at det private erhvervsliv kan klare sig igennem en økonomisk krise, hvor det især er det langsigtede investering i forskning og udvikling, der står for skud. 

Ud over DI og Dansk Erhverv gælder det fagforbundet Dansk Metal, hvis formand, Claus Jensen, også står i spidsen for lønmodtagerne i CO-industri. Sammen med arbejdsgiverne i Dansk Industri er CO-industri for nylig kommet med 12 konkrete forslag, der skal gøre det muligt og attraktivt for virksomhederne at investere i forskning og udvikling. 

I den forbindelse udtalte Claus Jensen:

– Forskning og udvikling er svært at prioritere i industrien, når ordrerne er små. Men de er fuldstændig afgørende, for forskning er første skridt på vejen mod nye innovative produkter og dermed nye arbejdspladser. Derfor bliver vi nødt til at hjælpe virksomhederne her, så vi kan stå stærkt, når krisen aftager, siger formanden for CO-industri, Claus Jensen.

Også Radikale Venstre har været fortaler for at forhøje fradraget i en periode. 

Læs også: Radikale Venstre: “Vi skal finde en milliard ekstra til forskning”.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.