Regeringens nye uddannelsesudspil bliver mødt med både skepsis og glæde.
Hos DI ”ringer alarmklokkerne”.
– Det er afgørende for DI, at virksomhederne kan få kvalificerede medarbejdere. Derfor frygter vi, at en tvangsudflytning og en reduktion på antallet af uddannelsespladser vil få store konsekvenser for optaget på de uddannelser, som erhvervslivet efterspørger og for de faglige miljøer, siger underdirektør i DI Mette Fjord Sørensen i en pressemeddelelse.
DI mener i stedet, at regeringen bør oprette uddannelser i stedet for at flytte uddannelser.
Læs også: Regeringen vil tvangsflytte uddannelser
Hos fagforeningen DM mener forperson Camilla Gregersen, at det er positivt, at regeringen vil oprette nye uddannelser.
– Jeg synes, at det er fornuftigt, at man har uddannelsestilbud i hele landet. Men det vil have konsekvenser at reducere optaget med ti procent i de store miljøer. Det her en bombe ind i de faglige miljøer, siger hun.
Camilla Gregersen vurderer, at konsekvenserne bliver “overvældende”.
– Uddannelsesområdet er i forvejen blevet beskåret under den tidligere regering. Her så vi uddannelsesnedlukninger. Det tror jeg, at vi vil se mere af. På det humanistiske felt har vi allerede set en reducering med 30 procent, siger Camilla Gregersen og tilføjer:
– Jeg er er måbende over, at regeringen tror, at man løfter Danmark ved at reducere optaget med ti procent i Aalborg, Odense, København og Aarhus, siger Camilla Gregersen.
Rektor: Vi er ikke en del af centraliseringen
Professionshøjskolerne i København står ifølge udspillet til at skulle undervise lærerstuderende. Alligevel er rektor Stefan Hermann,´ ikke jublende lykkelig.
– Professionshøjskolerne har ikke været en del af denne her centralisering, Vi har et enormt bredt udbud af uddannelser, og vi har forøget vores velfærdsuddannelser de sidste 12 år. Det er forkert, at vi er en del af en centralisering. Det er vi ikke, siger Stefan Hermann til Science Report.
Læs også: Her er regeringens uddannelsesudspil
Han peger på, at man kan blive sygeplejerske 23 steder i Danmark, pædagog 23 steder og socialrådgiver 13 steder.
– Regeringen taler meget om uddanne, der hvor der er behov for det. Vi synes, at det er trist, at man ikke tager hånd om, at nogle af de steder, der har de største behov for at uddanne flere lærere og pædagoger, faktisk er i København og Østjylland.
Min frygt er, at man kommer til at bruge en masse på penge på at uddanne marginalt flere lærere
Stefan Hermann mener, at regeringen er på rette vej, når de vil finde penge til uddannelse gennem flere udbud.
– Det er helt rimeligt, at man gerne vil lave en læreruddannelse i Nordsjælland, men man løser det jo ikke ved at trampe på København og kræve optaget reduceret. Min frygt er, at man kommer til at bruge en masse på penge på at uddanne marginalt flere lærere. Nogle steder måske færre, siger Stefan Hermann.
Akademikerformand frygter for forskningen
Også hos Akademikerne er modtagelsen af udspillet lunkent. Formand Lars Qvistgaard anerkender regeringens ambition om at skabe ”en bedre balance mellem by og land”. Alligevel er formanden kritisk.
– En hård udflytning, som regeringen foreslår, er løsningen. Unge mennesker kan ikke bare flyttes som tal i et regneark, siger Lars Qvistgaard i en pressemeddelelse.
Formanden frygter, at udflytningen af uddannelserne kan svække landets forskningsmiljøer.
Det er nemt at flytte studiepladser. Det er bare ingen garanti for, at studerende, studie- og forskningsmiljøer flytter med. Hvis @regeringDK flytter stud som tal i et regneark, risikerer vi konsekvenser for den samlede uddannelseskvalitet. #uddpol #dkpol https://t.co/rxRGbuGT6P
— Lars Qvistgaard (@lars_qvistgaard) May 27, 2021
– I dag har vi en uddannelsessektor med kompetente og højt specialiserede undervisere og forskere. En yderligere decentralisering af uddannelsesudbuddet må ikke hindre en fortsat mulighed for at tiltrække og rekruttere de bedste undervisere og forskere, siger Lars Qvistgaard.
Mere positive toner er der hos Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S). På Twitter skriver hun:
– Pædagoguddannelsen til Holbæk! Jeg er mega glad!!
Hos 3F er de også tilfredse med udflytningen af uddannelsespladserne.
– Uddannelser kan i høj grad være med til at binde Danmark sammen, og derfor er det fint, at regeringen nu flytter uddannelsestilbud ud i provinsen, siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, i en pressemeddelelse.
Han siger videre:
– Det er helt afgørende, at vi fremover har uddannelserne over hele landet, uden at det går ud over det faglige niveau. Der er både et geografisk og et fagligt hensyn forstået sådan, at jo tættere uddannelsesudbud er på 3F’ere, jo større er sandsynligheden for, at de tager uddannelse.
Det er rigtigt med uddannelser i hele landet. Det er meget vigtigt, at kvaliteten følger med. Danmark og #dkbiz har brug for bedre og mere relevante uddannelser. https://t.co/I3iSgldvWG #dkpol
— Brian Mikkelsen (@BrianAMikkelsen) May 27, 2021
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
