107 medarbejdere på Aalborg Universitet, AAU, har fået besked om, at de er opsagt. Meldingen om én af de største fyringsrunder i stedets historie kommer som reaktion på, at det nordjyske universitet med afdelinger i Aalborg, Esbjerg og København skal spare 67 millioner kroner i forbindelse med indførelsen af omprioriteringsbidraget.
Besparelserne betyder desuden, at en række lejede lokaler opsiges, og at syv uddannelser i København lukkes.
– SUNDHEDSVIDENSKAB – 14 stillinger
– HUMANIORA – 25 stillinger
– ENGINEERING & SCIENCE – 18 stillinger
– SAMFUNDSVIDENSKAB – 39 stillinger.
Universitetet har cirka 3.500 ansatte og 23.000 studerende i hhv. Aalborg, Esbjerg og København.
Besparelser vækker bekymring
Personale og studerende på AAU er i følge DR bekymrede over, hvad millionbesparelserne vil vil betyde for universitetets fremtid.
– De kan jo ikke undervise to steder på én gang, så det resulterer måske i, at nogle studerende skal have undervisning langt ud på aftenen, fordi der ikke er forelæsere nok, forudser studenterpolitisk ordfører i Studentersamfundet, Emil Njor. Han er bekymret for, at besparelserne vil forringe kvaliteten af den forskningsbaserede undervisning.
– Når vi mister forelæsere, så skal dem, der er tilbage, jo bruge længere tid på at undervise studerende, og så må konsekvensen være, at de har færre timer til at forske i, siger han.
Ulykkeligt, men nødvendigt
Rektor på AAU, Per Michael Johansen, deler dog ikke de studerendes bekymring for kvaliteten af den forskningsbaserede undervisning:
– Jeg garanterer for, at AAU også fremadrettet vil have stærk forskning, som vil gøre sig blandt det allerbedste internationalt, siger rektoren.
Han ser afskedigelserne som en nødvendighed, der kan mærkes, men understreger, at universitetet fortsat har mange medarbejdere tilbage.
– Det er en ulykkelig situation for den enkelte medarbejder, men det er nødvendigt for at fremtidssikre universitetet i en tid, hvor vi har faldende indtægter og mødes med fortsatte sparekrav fra politisk side, siger rektor Per Michael Johansen, der kalder det for samfundsbestemte besparelser.
20 miliarder skal barberes af uddannelsesområdet
AAU skal blandt andet spare på grund af regeringens omprioriteringsbidrag, hvor institutioner hvert år afleverer to procent til staten, og fordi tilskuddet per studerende er reduceret.
Omprioriteringsbidraget blev indført i 2015 og betyder, at der samlet set skal spares 20 milliarder kroner på uddannelse frem til 2022.
DEBAT: STOP BESPARELSER PÅ FORSKNING OG UDDANNELSE
En DR-analyse viser, at universiteterne således i gennemsnit havde 74.400 kroner til at uddanne én studerende i 2015. Det er det tal, der gradvist er faldet til 68.900 kroner i år – og som næste år vil betyde, at universiteterne ifølge Finansloven mister 3900 kroner for hver studerende. Sker det, vil det være den største besparelse i ti år.
Og fyringsrunden i Aalborg bliver derfor næppe den sidste for danske universiteter, lyder det fra organisationen Danske Universiteter.
– Det er meget bekymrende, og jeg kan ikke se, at de besparelser, der er udsigt til næste år, kan gennemføres uden flere fyringer rundt omkring på universiteterne, siger Jesper Langergaard, direktør for Danske Universiteter til DR.
Jagt på eksterne midler oppes
Besparelserne kan, medgiver rektoren, være problematiske og tvinge universiteterne til at oppe søgningen i midler fra andre kilder for at kunne følge med.
– Jeg er bekymret for, at sparekravene fra politisk side til universiteterne fortsætter, medmindre der sker noget overraskende efter et folketingsvalg. Derfor er det vigtigt, at vi skaber mest muligt incitament til at hente eksterne midler hjem fra offentlige og private fonde til fakulteternes forskning, da det er den eneste mulighed for at øge universitetets indtægter, siger han.
Forsiden lige nu:

Forskningsmastodont lander milliardoverskud for 2022
Novozymes endte 2022 med et overskud på 3,7 milliarder kroner – cirka 500 millioner mere end året inden. Væksten bekræfter, at vores bioløsninger er mere relevante end nogensinde, udtaler Ester Baiget, Præsident og CEO.

Forskere kritiserer rådne rekrutteringssystemer og skjulte uretfærdigheder
En række forskere har henvendt sig til Science Report med kritik af ansættelsesprocesserne til forskerstillinger. Danske Magistre, Danske Universiteter og Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd lytter og giver perspektiv på problemerne.

Ny værktøjskasse styrker integriteten på din forskningsinstitution
En ny værktøjskasse til universiteter, forskningsinstitutioner og fonde hjælper med at håndtere brud på forskningsintegritet, og bruges som reference til Horizon Europe-ansøgninger.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
