De mange sager om CBS forskeres inhabilitet får nu universitetet til at ændre sine retningslinjer for god forskningskommunikation.
Beslutningen kommer efter at flere medier har beskæftiget sig med blandt andre Steen Thomsens forsvar af Danske Bank og manglende deklarering af finansieringen af sin forskning.
De nye sager har også trukket tråde tilbage til den to år gamle sag, hvor CBS måtte trække en rapport der var lavet med penge fra organisationen bæredygtigt landbrug tilbage.
Målet med de nye retningslinjer er, at der kommer større transparens om hvem der finansierer forskningen på CBS:
– Tiltaget skal sikre, at CBS også fremadrettet kan samarbejde tæt med erhvervsliv, fonde og offentlige organisationer, og at der ikke opstår tvivl om forskernes interesser, siger forskningsdekan Søren Hvidkjær.
Konkret sætter universitetet gang i et arbejde der over de kommende måneder skal forny de eksisterende retningslinjer for god forskningskommunikation. Direktionen og Akademisk Råd ønsker, at de nye retningslinjer eksplicit skal omtale krav om transparens. De ønsker også, at alle forskere i fremtiden skal offentliggøre både ekstern finansiering af deres forskning og eventuel bibeskæftigelse på cbs.dk, så alle kan se det..
– Vi kan konstatere, at mange forskere allerede har sikret transparens i deres finansiering og interesser. Men vi vil gerne sikre, at det gennemføres konsekvent. Derfor vil vi over de næste måneder arbejde tæt sammen med Akademisk Råd og institutlederne for at udvikle en god og praktisk model, siger Søren Hvidkjær.
CBS er også gået i gang med at finde en ny prodekan for forskningskommunikation, som vil få et bredere mandat end den nuværende har. Den nuværende prodekan på området, Flemming Poulfelt, har besluttet at blive professor emeritus.
CBS STANDSER ALT FREMTIDIGT SAMARBEJDE MED DANSKE BANK
Det nye initiativ kommer en måned efter at CBS annoncerede, at man ville standse alt fremtidigt samarbejde med Danske Bank og få uger før universitet ventes at præsentere en ny rektor, som afløser for Per Holten Andersen, der standser ved årsskiftet.
CBS vil i arbejdet med de nye retningslinjer lade sig inspirere af det arbejde, der allerede er sat i gang i samarbejdsorganisationen Danske Universiteter som tager afsæt i den eksisterende nationale ”code of conduct” for videnskabelig integritet.
Søren Hvidkjær understreger, at målet ikke er at lægge låg på debatten, men derimod at give forskerne nogle redskaber til at sikre at der ikke bliver sat spørgsmålstegn ved deres integritet:
– Vores forskere skal deltage aktivt i den offentlige debat. Det gør CBS’ forskere i vid udstrækning, og vi vil gerne støtte, at det offentlige engagement fortsætter og gerne styrkes. Derfor ser vi anbefalinger og retningslinjerne som en støtte til forskerne – og til den gode forskningsbaserede samfundsdebat, siger Søren Hvidkjær.
Forsiden lige nu:

49 skæve forskningsideer får økonomisk støtte af fond
Villum Fonden Experiment-program har uddelt bevillinger til i alt 49 skæve forskningsprojekter for en samlet værdi af 97 millioner kroner.

Lundbeckfonden giver millioner til forsker: Vil finde kuren på hidtil uhelbredelig sygdom
RNA-forsker Ulf Andersson Vang Ørom har gjort en banebrydende opdagelse i mus i jagten på en kur til Huntingtons sygdom. Nu fortsætter arbejdet i menneskehjernevæv.

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer
De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
