1. august slutter en undtagelsestilstand i manges arbejdsliv. Arbejdstid hjemme i privaten ophører med at være et krav, og en hverdag med kollega-snak, frokost i kantinen og færre mange zoom-møder bliver formentlig igen en realitet.
Alt bliver dog ikke helt som før, lyder det både fra erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner. Coronaepidemien har nemlig sat sine spor og ændret på vores forståelse af det gode arbejdsliv, samt hvad der skaber arbejdsglæde.
Dennis Schmidt Pedersen, Executive Vice President i medicinalvirksomheden Leo Pharma, fortæller at erfaringerne fra coronaepidemien betyder, at virksomheden har indført nye politikker.
– Fremadrettet vil medarbejdere have mere frihed til at planlægge deres arbejde og for eksempel være på kontoret tre dage om ugen og arbejde hjemme – eller andet steds fra – de resterende dage, lyder det fra Dennis Schmidt Pedersen i mail til Science Report.
Læs også: Kvindelige forskere indtager Novo Nordisk Fondens nye program
LEO Pharma er ikke de eneste. Flere virksomheder har meldt ud, at de regner med at øge medarbejdernes mulighed for at arbejde hjemme efter epidemien.
Uafklarede forventninger kan tære på trivslen
Det kan udfordre trivslen og arbejdsglæden, hvis der er uafklarede forventninger til, hvor meget kollegaerne møder frem på arbejde, påpeger arbejdslivsforsker Sidsel Lond Grosen.
– Nogen kan opleve det som et pres at skulle møde på arbejde igen. Andre kan synes, at deres kollegaer er der alt for lidt og ikke prioriterer fællesskabet. Derfor kan de stadig opleve sig som isolerede, selvom de er tilbage på arbejdet. Det kan tære på trivslen, siger Sidsel Lond Grosen, der er lektor og forsker i arbejdsliv på RUC.
For at sikre trivslen og arbejdsglæden er det vigtigt, at arbejdspladserne laver rammer og forventningsafstemmer, fremhæver Sidsel Lond Grosen.
– Det bør gøres både op ad med ledelsen, og det bør gøres ud af med kollegerne, siger hun.
Hun påpeger, at nogle har befundet sig ok med at være hjemsendt, hvor andre overhovedet ikke har trivedes med det. Det samme kan gøre sig gældende nu, hvor folk vender tilbage.
Ingen grund til at lege Komiske Ali
På Københavns Professionshøjskole har coronapandemien bekræftet ressourcedirektør Søren Rotvig Erichsen i, at en arbejdsplads er et sted, hvor man er fysisk.
– Vores trivselsmåling viser, at folk har svært ved at føle, at de har fri og i øvrigt har brug for at være i et fysisk arbejdsfællesskab. Jeg kan selv mærke, at jeg har brug for fysisk at være sammen med mine kollegaer samt at slippe mærke arbejdet, når jeg er hjemme, siger Søren Rotvig Erichsen.
Læs også: Oldtidens tøj kan skabe nutidens klimabevidste tøjforbrugere
Professionshøjskolen har som noget nyt under coronapandemien gennemført månedlige trivselsmålinger. Søren Rotvig Erichsen er formand for den krisestab, som professionshøjskolen oprettede ved pandemiens begyndelse.
– Det duer ikke at være Komiske Ali, hvor vi lader som om, at alt er fantastisk. Vi fandt ret hurtigt ud af, at vi var nødt til at sætte fokus på trivslen, siger han.
Virtuel gymnastik, åbne virtuelle kontorer og morgensang har været blandt initiativerne for at skabe arbejdsglæde på professionshøjskolen.
– Vi har sunget over teams. Det kan virke absurd, men det har virket godt, siger Søren Rotvig Erichsen.
Der har også været arbejdsro til de medarbejdere, der foretrak det, lyder det.
Virtuel kaffe
Hos LEO Pharma har virksomhedens medarbejdere mødtes med hinanden på tværs af landegrænser
– Til en virtuel kaffe og snak om både arbejde, interesser og hvad man ellers har lyst til. Det er en mindre og måske ganske banal aktivitet, men det bidrager til fornemmelsen af fællesskab, som er vigtig for arbejdsglæden, fortæller Dennis Schmidt Pedersen, Executive Vice President i LEO Pharma
Før coronapandimien var det sociale ikke i så vid udstrækning noget som arbejdspladserne skulle tage ansvar for, påpeger lektor Sidsel Lond Grosen.
– Man har godt vidst, at det var vigtigt, at der var nogle gode sociale relationer, men det var meget mere diffust. Corona har sat fokus på det sociales betydning, siger hun.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
