Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Danmark rykker ned på global innovationsliste

Vi får ikke nok ud af vores forskningsinvesteringer, viser ny undersøgelse.

Danmark klarer sig dårligere på FN's globale innovationsindeks i forhold til sidste år. Foto: Patent- og Varemærkestyrelsen

Danmark er blandt de lande i verden, der bruger flest penge på forskning og udvikling.

Faktisk har vi en flot femteplads på verdensranglisten. Men når det kommer til at skabe værdi af investeringerne, så er vi helt nede på en ellevteplads.

Det bliver derfor til en samlet niendeplads i den nyeste verson af Globale Innovation Index 2021, som FN-organisationen WIPO står bag – og dermed rykker vi tre pladser ned på listen i forhold til sidste år.  

Det oplyser Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse.

Flere patenterne skal øge innovation

På den anden side af Øresund ligger Sverige på en samlet andenplads på listen, mens Finland indkasserer en syvendeplads.

På førstepladsen ligger Schweiz.   

Hvis Danmark skal gøre sig forhåbninger om at kravle længere op på listen, handler det ifølge sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Flemming Kønig Mejl, om at få gang i patenterne.

– Rettigheder kan være afgørende for at kunne tiltrække investorer og for at få opfindelser eksporteret til internationale markeder, siger han yderligere.

Læs også: Novo Nordisk Fonden bevilger mere end en halv milliard kroner til CO2-fangst

Ifølge Patent- og Varemærkestyrelsen viser internationale undersøgelser, at der er en ”tydelig sammenhæng mellem øget vækst, eksport og arbejdspladser, hvis man som virksomhed beskytter sine gode idéer med immaterielle rettigheder”.

Andelen af små og mellemstore virksomheder herhjemme, der søger om patenter, designrettigheder og varemærkebeskyttelse er dog mindre, end i de lande vi normalt sammenligner os med.  

Derfor har Erhvervsministeriet for nyligt lanceret en såkaldt patentvoucher, som giver SMV’erne mulighed for at få økonomisk støtte til at registrere patenter.

– Det håber vi kan være med til at udnytte det vækstpotentiale, der er blandt danske virksomheder, lyder det fra Flemming Kønig Mejl.

Global Innovation Index
Innovationsindekset ‘Global Innovation Index’ (GII) udføres hvert år af FN-organisationen WIPO.

Ud over at rangere de forskellige lande ud fra, hvordan deres økosystemer for innovation præsterer, peger folkene bag GII også på styrker, svagheder og huller i deres årlige rapport.
Indekset er bygget på baggrund af godt 80 indikatorer, herunder det politiske miljø, uddannelse og infrastruktur.

På den måde kan man overvåge og sammenligne udviklingen i økonomier i den samme region, eller hvis befolkning ligger i den samme indkomstgruppe.

Kilde: WIPO

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.