Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Forskere bliver ofte bedt om at spekulere i medierne – og det er godt, mener ekspert

En ny undersøgelse viser, at ekspertkilder i 98 procent af deres medieoptrædener bruges til at vurdere og spekulere, fremfor at levere saglig viden; dét afspejler en positiv tendens, mener ekspert.

Ny undersøgelse viser, at mange ekspertkilder oftere bliver bedt om at vurdere og spekulere, i stedet for at formidle nøgtern viden. Foto: iStock/Vesnaandjic

En ny undersøgelse har for første gang kortlagt, hvem eksperterne i de danske medier egentlig er, og hvad de bliver bedt om at levere, når de bliver brugt i de danske dagblade.

Undersøgelsen viser blandt andet, at en eller flere eksperter i 98 procent af tilfældene bliver bedt om at levere vurderinger, spekulationer, skøn og formodninger, fremfor saglig og nøgtern viden.

Men det er ikke nødvendigvis et problem, mener Peter Hyldgård.

Han er kursusleder ved Formidlingsakademiet, der tilbyder kursusforløb og netværk for danske forskere, som ønsker at blive bedre til at kommunikere, formidle og deltage i den offentlige debat.

Og han mener ikke, at tendensen sker på bekostning af saglig viden eller forskningsformidling.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: