Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Forsinkelser på Niels Bohr Bygningen betyder fyringer på KU

Fyringer vil påvirke forskningen, siger universitetsdirektør til Danmarks Radio.

Skandalen om Niels Bohr Bygningen fortsætter. Foto: Københavns Universitet.

Forsinkelser på Niels Bohr Bygningen og højere husleje end ventet vil føre til fyringer på Københavns Universitet.

Det oplyser Jesper Olesen, der universitetsdirektør på Københavns Universitet, til Danmarks Radio.

– Jeg skal prøve at se, om jeg kan undgå at ramme forskning og uddannelse i bredest muligt omfang, men det vil være forskellige former for funktioner som administrationen, der vil blive hårdt ramt. Og så er der forskningsaktiviteter, der ikke kan sættes i gang, og der vil også være steder, hvor det vil gå ud over kvaliteten af uddannelserne, siger Jesper Olesen.

Da underskriften blev sat på kontrakten, forventede Københavns Universitet, at den årlige husleje ville være 78 millioner kroner. På et samråd i februar forklarede transportminister Benny Engelbrecht (S), at byggeriet på daværende tidspunkt så ud til at koste omkring 4,2 milliarder kroner med en årlig husleje på op til 168 millioner kroner.

Læs også: KU kan ende med endnu højere husleje for skandalebyggeri

Med de nyeste forsinkelser vurderer Københavns Universitet, at huslejen vil ligge på over 200 millioner kroner årligt. Ifølge DR svarer det til omkring 250 stillinger.

Fejl på brandlukninger

Vejdirektoratet kunne i slutningen af august meddele, at byggeriet ville blive yderligere forsinket, da et eftersyn havde vist 7.000-8.000 fejlbehæftede brandlukninger.

– Jeg er rystet. Jeg har ikke tidligere set så stort et omfang af fejl og mangler på et anlægsbyggeri, sagde anlægsdirektør i Vejdirektoratet Erik Stoklund Larsen til Science Report.

Han fortsatte:

– Når vi i Vejdirektoratet bygger veje og broer, ser vi ikke fejl på samme niveau som på Niels Bohr Bygningen. Hvis det er den måde, som man agter at bygge huse på, kan jeg sagtens forstå, at det bliver dyrt, og at det tager tid. Jeg mener, at det er et ledelsessvigt, at flere af entreprenørerne ikke har haft styr på udførelsen.

Læs også: Endnu et kapitel i skandalebyggeri. ”Jeg er rystet”

I sidste uge kunne Vejdirektoratet meddele, at omfanget af fejl på brandlukningerne blev vurderet at være op til 10.000.

Vejdirektoratet meddelte samtidig, at Københavns Universitet vil kunne overtage Niels Bohr Bygningen ved årets udgang. Dette vil dog kun være tilfældet, hvis entreprenørerne på arbejdet ”leverer den forventede fremdrift i arbejdet med at udbedre brandlukningerne”.

En lang skandalesag

Udmeldingen om potentielle fyringer er det seneste kapitel i skandalen om Niels Bohr Bygningen.

I 2010 indgik Københavns Universitet en aftale med Bygningsstyrelsen om opførelsen af en ny bygning til universitetets Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Dengang blev byggeriet vurderet til i 2020-priser at koste omkring 1,6 milliarder kroner.

I aftalen om byggeriet blev prisen opjusteret til 1,8 milliarder kroner – blandt andet på grund af, at bygningens areal blev øget fra 45.000 til 52.000 kvadratmeter.

– Opgaven blev fra begyndelsen undervurderet og underbudgetteret. Projektgrundlaget var simpelthen ikke godt nok, konkluderede transportministeren på samrådet.

At byggeriet siden er blevet forsinket, skyldes blandt andet, at først Bygningsstyrelsen og siden Vejdirektoratet har haft udfordringer med deres entreprenører. Ikke mindst den spanske entreprenør Inabensa.

Læs også: Skandalen om Niels Bohr Bygningen fortsætter

Sidste år rettede Rigsrevisionen en skarp kritik af Bygningsstyrelsen for manglende gennemsigtighed omkring kostbare ændringer.

– Bygningsstyrelsen har ikke sikret, at bygningens projektgrundlag var fastlagt i tilstrækkelig grad, skrev Rigsrevisionen.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.