Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Forskningsminister lægger afstand til politisk motiverede forskere

– Et for ensidigt fokus gør vores demokrati fattigere, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Foto: Jens Honoré.

Forskere skal ikke agere politisk med deres forskning.

Det siger uddannelses-og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Kristeligt Dagblad.

– Vi skal ikke fra politisk hold ind og blande os i forskningskonklusionerne. Men armslængdeprincippet går begge veje, så man skal heller ikke som forsker sidde og tro, at man skal agere politisk med sin forskning. Så har man misforstået opgaven, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Indkaldt til forespørgselsdebat

Udmeldingen kommer efter, at Morten Messerschmidt (DF) og Henrik Dahl (LA) i sidste uge anklagede den danske migrationsforskning for at være præget af aktivisme, pseudovidenskab og venstreorienterede holdninger. De to politikere indkaldte samtidig ministeren til en forespørgselsdebat.

Læs også: Politikere kalder dansk migrationsforskning aktivistisk og venstreorienteret

– Den her forskning er et lukket system af konspirationsteorier, hvor man forudsætter, at Vesten er det værste, og inden for Vesten er det hvide mænd, som er de værste af alle, sagde Henrik Dahl.

Læs også: Forskere oplever politisk pres

Morten Messerschmidt tilføjede, at det er “helt tydeligt, at der er sket ikke bare en sammenblanding af forskning og aktivisme, men en venstrefløjsdogmatisk annektering af forskningen på området”.

– Vi skal være meget opmærksomme på, om nogle strømninger bliver så stærke, at de lukker ned for andre perspektiver. Et for ensidigt fokus gør både vores offentlige samtale og vores demokrati fattigere, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Ministeren afviser samtidig, at hun vil blande sig i forskeres konkrete forskning eller fyre forskere, der laver identitetspolitisk forskning.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.