Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Forskningsminister lægger afstand til politisk motiverede forskere

– Et for ensidigt fokus gør vores demokrati fattigere, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Foto: Jens Honoré.

Forskere skal ikke agere politisk med deres forskning.

Det siger uddannelses-og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Kristeligt Dagblad.

– Vi skal ikke fra politisk hold ind og blande os i forskningskonklusionerne. Men armslængdeprincippet går begge veje, så man skal heller ikke som forsker sidde og tro, at man skal agere politisk med sin forskning. Så har man misforstået opgaven, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Indkaldt til forespørgselsdebat

Udmeldingen kommer efter, at Morten Messerschmidt (DF) og Henrik Dahl (LA) i sidste uge anklagede den danske migrationsforskning for at være præget af aktivisme, pseudovidenskab og venstreorienterede holdninger. De to politikere indkaldte samtidig ministeren til en forespørgselsdebat.

Læs også: Politikere kalder dansk migrationsforskning aktivistisk og venstreorienteret

– Den her forskning er et lukket system af konspirationsteorier, hvor man forudsætter, at Vesten er det værste, og inden for Vesten er det hvide mænd, som er de værste af alle, sagde Henrik Dahl.

Læs også: Forskere oplever politisk pres

Morten Messerschmidt tilføjede, at det er “helt tydeligt, at der er sket ikke bare en sammenblanding af forskning og aktivisme, men en venstrefløjsdogmatisk annektering af forskningen på området”.

– Vi skal være meget opmærksomme på, om nogle strømninger bliver så stærke, at de lukker ned for andre perspektiver. Et for ensidigt fokus gør både vores offentlige samtale og vores demokrati fattigere, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Ministeren afviser samtidig, at hun vil blande sig i forskeres konkrete forskning eller fyre forskere, der laver identitetspolitisk forskning.

Forsiden lige nu:

Hvem er forskningsverdens magtelite?

FORSKNINGENS MAGTELITE. Magtbalancen rykker sig i forskningsverdenen i takt med, at bevillingssummerne strømmer til som aldrig før. Science Report undersøger og afdækker i en ny magtserie, hvem der udgør forskningens magtelite, og hvilke typer magt der i spil.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.