– Kvinderne kan spejle sig i rollemodellerne og se, alle de muligheder, der er for kvinder i fysik, siger Maren Malling, der er forkvinde for organisationen Kvinder i Fysik, som blandt andet bruger sociale medier til at nedbryde fordomme.
Siden 1992 har Kvinder i Fysik arbejdet for at skabe synlighed om kvinder og deres arbejde i en verden, der hovedsageligt er domineret af mænd. Men i år har de relanceret sig selv med en ny strategi under mottoet “Fairness, Equalty og Visibility” – altså retfærdighed, ligestilling og synlighed. Ved hjælp af sociale medier og et fokus på rollemodeller, vil de nedbryde fordomme som at fysik er et mandefag, og at man ikke kan få forskerkarriere og familieliv til at gå op i en højere enhed.
– Hvis du sidder som kvinde, og kun bliver undervist af mænd, og kun ser mandlige fysikere i medierne, så kan du godt tro, at det kun er muligt for mænd at få en karriere indenfor fysik.
Derfor har Kvinder i Fysik valgt at have Instagram-takeovers, hvilket vil sige, at forskellige kvindelige fysikere overtager Kvinder i Fysiks Instagram-profil i en uge, hvor de i billeder og tekst viser deres hverdag som fysikere.
– Så fortæller de lidt om deres forskning, deres job i en privat virksomhed eller som udstationeret ph.d.-studerende ved et universitet i et andet land, eksemplificerer Maren Malling og fortsætter:
– Formålet er, at andre kvinder så kan spejle sig i dem og se alle de muligheder, der er og alle de veje, man kan gå, som kvindelig fysiker.

Det her er fysiker og Instagram-takeover Christina Toldbo, der har været i Holland og arbejde på Det Europæiske Rumagentur (ESA).
Forskerkarriere og familieliv kan forenes
Desuden arrangerer Kvinder i Fysik foredrag med kvindelige forskere, der fortæller om deres karriere og forskning, forklarer Maren Malling.
– Men rollemodellernes foredrag handler lige så meget om at vise personen bagved karrieren. Har de for eksempel børn? – Ja, det har de fleste af dem faktisk, siger hun og uddyber:
– Og der er måske nogle af de yngre kvindelige fysikere, der sidder og tænker – jamen kan jeg godt have en karriere og en familie samtidig – kan det overhovedet lade sig gøre? Og dér tror jeg, at det er rigtig vigtigt, at de ser, at man ikke skal vælge familien fra, for at kunne få en akademisk karriere som kvindelig fysiker.
Det er veldokumenteret at kønsdiversitet skaber stærke forskningsmiljøer og banebrydende forskningsresultater. Og det er der generelt også bred enighed om i forskningsverdenen.
Alligevel er arbejdet med at fremme kønsdiversiteten imidlertid stadig en udfordring i mange forskningsmiljøer.
Du kan læse mere om kommende initiativer, foredrag og årsmøder fra Kvinder i Fysik på kvinderifysik.dk
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
