– Kvinderne kan spejle sig i rollemodellerne og se, alle de muligheder, der er for kvinder i fysik, siger Maren Malling, der er forkvinde for organisationen Kvinder i Fysik, som blandt andet bruger sociale medier til at nedbryde fordomme.
Siden 1992 har Kvinder i Fysik arbejdet for at skabe synlighed om kvinder og deres arbejde i en verden, der hovedsageligt er domineret af mænd. Men i år har de relanceret sig selv med en ny strategi under mottoet “Fairness, Equalty og Visibility” – altså retfærdighed, ligestilling og synlighed. Ved hjælp af sociale medier og et fokus på rollemodeller, vil de nedbryde fordomme som at fysik er et mandefag, og at man ikke kan få forskerkarriere og familieliv til at gå op i en højere enhed.
– Hvis du sidder som kvinde, og kun bliver undervist af mænd, og kun ser mandlige fysikere i medierne, så kan du godt tro, at det kun er muligt for mænd at få en karriere indenfor fysik.
Derfor har Kvinder i Fysik valgt at have Instagram-takeovers, hvilket vil sige, at forskellige kvindelige fysikere overtager Kvinder i Fysiks Instagram-profil i en uge, hvor de i billeder og tekst viser deres hverdag som fysikere.
– Så fortæller de lidt om deres forskning, deres job i en privat virksomhed eller som udstationeret ph.d.-studerende ved et universitet i et andet land, eksemplificerer Maren Malling og fortsætter:
– Formålet er, at andre kvinder så kan spejle sig i dem og se alle de muligheder, der er og alle de veje, man kan gå, som kvindelig fysiker.

Det her er fysiker og Instagram-takeover Christina Toldbo, der har været i Holland og arbejde på Det Europæiske Rumagentur (ESA).
Forskerkarriere og familieliv kan forenes
Desuden arrangerer Kvinder i Fysik foredrag med kvindelige forskere, der fortæller om deres karriere og forskning, forklarer Maren Malling.
– Men rollemodellernes foredrag handler lige så meget om at vise personen bagved karrieren. Har de for eksempel børn? – Ja, det har de fleste af dem faktisk, siger hun og uddyber:
– Og der er måske nogle af de yngre kvindelige fysikere, der sidder og tænker – jamen kan jeg godt have en karriere og en familie samtidig – kan det overhovedet lade sig gøre? Og dér tror jeg, at det er rigtig vigtigt, at de ser, at man ikke skal vælge familien fra, for at kunne få en akademisk karriere som kvindelig fysiker.
Det er veldokumenteret at kønsdiversitet skaber stærke forskningsmiljøer og banebrydende forskningsresultater. Og det er der generelt også bred enighed om i forskningsverdenen.
Alligevel er arbejdet med at fremme kønsdiversiteten imidlertid stadig en udfordring i mange forskningsmiljøer.
Du kan læse mere om kommende initiativer, foredrag og årsmøder fra Kvinder i Fysik på kvinderifysik.dk
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i netop underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Forskningstrio og industrimastodonter indgår nyt partnerskab i kampen mod plastspild
Det nye partnerskab Cirkulær Industriplast (CIP) samler industriens virksomheder og videnspartnere om for at skabe en ny platform for plastgenanvendelse og øge genanvendelsen af industriplast med 20 procent inden 2025.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
