– Kvinderne kan spejle sig i rollemodellerne og se, alle de muligheder, der er for kvinder i fysik, siger Maren Malling, der er forkvinde for organisationen Kvinder i Fysik, som blandt andet bruger sociale medier til at nedbryde fordomme.
Siden 1992 har Kvinder i Fysik arbejdet for at skabe synlighed om kvinder og deres arbejde i en verden, der hovedsageligt er domineret af mænd. Men i år har de relanceret sig selv med en ny strategi under mottoet “Fairness, Equalty og Visibility” – altså retfærdighed, ligestilling og synlighed. Ved hjælp af sociale medier og et fokus på rollemodeller, vil de nedbryde fordomme som at fysik er et mandefag, og at man ikke kan få forskerkarriere og familieliv til at gå op i en højere enhed.
– Hvis du sidder som kvinde, og kun bliver undervist af mænd, og kun ser mandlige fysikere i medierne, så kan du godt tro, at det kun er muligt for mænd at få en karriere indenfor fysik.
Derfor har Kvinder i Fysik valgt at have Instagram-takeovers, hvilket vil sige, at forskellige kvindelige fysikere overtager Kvinder i Fysiks Instagram-profil i en uge, hvor de i billeder og tekst viser deres hverdag som fysikere.
– Så fortæller de lidt om deres forskning, deres job i en privat virksomhed eller som udstationeret ph.d.-studerende ved et universitet i et andet land, eksemplificerer Maren Malling og fortsætter:
– Formålet er, at andre kvinder så kan spejle sig i dem og se alle de muligheder, der er og alle de veje, man kan gå, som kvindelig fysiker.

Det her er fysiker og Instagram-takeover Christina Toldbo, der har været i Holland og arbejde på Det Europæiske Rumagentur (ESA).
Forskerkarriere og familieliv kan forenes
Desuden arrangerer Kvinder i Fysik foredrag med kvindelige forskere, der fortæller om deres karriere og forskning, forklarer Maren Malling.
– Men rollemodellernes foredrag handler lige så meget om at vise personen bagved karrieren. Har de for eksempel børn? – Ja, det har de fleste af dem faktisk, siger hun og uddyber:
– Og der er måske nogle af de yngre kvindelige fysikere, der sidder og tænker – jamen kan jeg godt have en karriere og en familie samtidig – kan det overhovedet lade sig gøre? Og dér tror jeg, at det er rigtig vigtigt, at de ser, at man ikke skal vælge familien fra, for at kunne få en akademisk karriere som kvindelig fysiker.
Det er veldokumenteret at kønsdiversitet skaber stærke forskningsmiljøer og banebrydende forskningsresultater. Og det er der generelt også bred enighed om i forskningsverdenen.
Alligevel er arbejdet med at fremme kønsdiversiteten imidlertid stadig en udfordring i mange forskningsmiljøer.
Du kan læse mere om kommende initiativer, foredrag og årsmøder fra Kvinder i Fysik på kvinderifysik.dk
Forsiden lige nu:

Top 40 over verdens mest grønne business-universiteter er fundet
Ifølge seneste analyse fra Corporate Knights er der kommet meget mere fokus på bæredygtighed på verdens business universiteter. Og det viser sig helt ned i læseplanerne.

Stort millionbeløb til forskning i menneskets opfindelse af ’værdi’
Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan værdi opstod som koncept for første gang i menneskets historie. Det sker, efter at seniorforsker Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet modtager en bevilling på 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd.

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
