Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Kræver ulovligt engangsvederlag tilbagebetalt

– Der er ikke så meget at rafle om. Statslige tilskud skal anvendes korrekt, siger forskningsministeren.

Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen har inviteret Maria Toft og resten af holdet bag kampagnen #Sætforskningenfri til møde. Foto: Morten Fauerby / Montgomery

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen kræver nu, at Copenhagen Business School (CBS) tilbagebetaler 692.000 kroner, som CBS i strid med reglerne gav som engangsvederlag til en afgående rektor.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse søndag eftermiddag.

– Der er ikke så meget at rafle om. Statslige tilskud skal anvendes korrekt. Engangsvederlaget til den afgåede rektor på CBS blev udbetalt i strid med reglerne, og opfordringen fra Rigsrevisionen om et tilbagebetalingskrav er ganske klar. Jeg er tilfreds med, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen reagerer, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i pressemeddelelsen.

Læs også: Tidligere CBS-formand gav vederlag mod reglerne

Ministeriet oplyser videre i pressemeddelelsen, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen vil modregne CBS for et beløb ”svarende til vederlaget, der blev udbetalt i strid med reglerne”. Samtidig skal CBS holde styrelsen orienteret om ”eventuelle krav, som CBS måtte rejse mod den tidligere bestyrelse”.

Hård kritik fra Rigsrevisionen

Rigsrevisionen rettede i slutningen af august en hård kritik mod CBS og Karsten Dybvad, tidligere bestyrelsesformand på Copenhagen Business School og nuværende formand for Danske Bank.

”Copenhagen Business School (CBS) har tildelt et engangsvederlag på 692.000 kroner til en afgået rektor i strid med reglerne, selv om CBS’ daværende bestyrelsesformand var gjort bekendt med reglerne. Udbetalingen er i strid med vilkårene for det statslige tilskud, som CBS modtager,” lød det i rigsrevisorernes beretning.

Beløbet er blevet udbetalt til Per Holten-Andersen, der forlod rektorposten i 2019. Han fik i forbindelse med sin fratræden desuden et fratrædelsesbeløb på omkring 800.000 kroner, oplyser Rigsrevisionen. Det på trods af, at det ifølge åremålscirkulæret ikke er muligt at aftale både ”et fratrædelsesbeløb og et engangsvederlag ved ansøgt afsked”.

Dybvad: Beløb udbetalt i god tro

Inside Business var det første medie til at beskrive sagen. Her lød det fra Karsten Dybvad, at engangsvederlaget var indføjet i den tidligere rektors oprindelige kontrakt.

Her lød det fra Rigsrevisionen, at de 692.000 kroner er ”aftalt i forbindelse med forlængelse af en åremålsaftale i 2016, hvor det blev aftalt at videreføre et kontraktvilkår om udbetaling af
engangsvederlag sammen med et fratrædelsesbeløb”.

Læs også: CBS og DTU vil løse samfundsudfordringer gennem strategisk samarbejde

Ifølge Karsten Dybvad ville det være en ”klar forringelse”, hvis engangsvederlaget blev fjernet i forbindelse med kontraktforlængelsen.

På trods af, at Karsten Dybvad overfor Inside Business anerkendte, at han havde været i kontakt med Styrelsen for Videregående Uddannelser, mente han, at beløbet var blevet udbetalt i god tro, da styrelsen skulle have udtrykt forståelse for udbetalingen.  

– Uagtet dette, er ansvaret for indgåelsen af kontrakten mit, og jeg tager naturligvis Statsrevisorernes og Rigsrevisionens kritik til efterretning og afventer CBS’ afklaring af sagens afslutning, skrev han i en mail til Inside Business.

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.