Som led i vækstplanen for Life Science etablerer regeringen en ny national forening, som skal fremme investeringer i kliniske forsøg i Danmark og styrke samarbejder om kliniske forsøg mellem den offentlige sektor og det private erhvervsliv. Det sker i samarbejde med regionerne og en lang række life science-virksomheder.
På grund af en stigende international konkurrence om midlerne til kliniske forsøg, er der ifølge Erhvervsminister Rasmus Jarlov og sundhedsminister Ellen Trane Nørby behov for at Danmark opruster i forhold til at gøre det attraktivt for både danske og udenlandske virksomheder at placere de kliniske forsøg inden for de danske grænser. Danmark står allerede stærkt i kampen, mens EU samlet set mister terræn i forhold til lande som USA, Indien og Kina, når det kommer til det samlede antal ansøgninger om kliniske forsøg.
– Stiftelsen af den nye forening til fremme af kliniske forsøg er en vigtig milepæl i forhold til at indfri regeringens ambitioner for den danske life science-branche. Life science er nemlig allerede en central dansk styrkeposition. Men for at vi kan stå endnu stærkere i fremtiden, skal vi sikre os, at der er gode muligheder for forskning og produktudvikling, siger Erhvervsminister Rasmus Jarlov.
Danmark vinder frem på området i modsætning til resten af EU
Antallet af kliniske forsøg i Danmark har i de seneste år været stødt stigende, og i 2017 modtog Lægemiddelstyrelsen 324 ansøgninger om kliniske forsøg, hvoraf lidt over halvdelen var virksomhedsfinansierede kliniske forsøg. Det svarer til 13 procent flere end i 2016.
De tal står i kontrast til den overordnede udvikling i EU, hvor der generelt er et faldende antal ansøgninger om kliniske forsøg.
Klinisk forskning er en central del af udviklingen af lægemidler og medicinsk udstyr, fordi kliniske forsøg af lægemidler og afprøvning af medicinsk udstyr er en forudsætning for godkendelse og markedsføring af produkterne. I de kliniske forsøg sikres dokumentationen for produktets sikkerhed og effekt.
Hvis vi kan øge antallet af kliniske forsøg i Danmark, vil det ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby både skabe gevinst for virksomhederne og forskningsmiljøet herhjemme, men også for lægerne og patienterne, der får adgang til den nyeste viden, medicin og teknologi.
– Man kan ikke føre en ambitiøs sundhedspolitik i dag uden at være ambitiøs på life science-området. Det er en af grundene til, at vi i regeringen prioriterer at skabe gode vilkår for den danske life science-branche. På den måde skaber vi stærke forskningsmiljøer, nye arbejdspladser og vækst. Samtidig sikrer vi, at vi har et sundhedsvæsen i løbende udvikling, hvor man som patient får adgang til gode, nye behandlinger, siger hun.
Den stiftende generalforsamling og den officielle lancering af den nye forening fandt sted den 5. december på Bispebjerg Hospital.
Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
