Denne artikel er oprindeligt udgivet 3. november 2017. Senest opdateret 2. februar 2022.
Science Report giver et overblik over forløbet omkring Niels Bohr Bygningen.
Juli 2009: Projektet bliver sat i gang med en såkaldt procesaftale. Byggeriet får et budget på 1,2 milliarder kroner.
Maj 2013: Byggeriet bliver godkendt i Finansudvalget med et budget på 1,6 milliarder kroner. Byggeriet skal stå færdigt i sidst i 2016. Bygningsstyrelsen oplyser, at den oprindelige husleje lyder på omkring 86 millioner kroner om året. Københavns Universitet har ændringer til bygningen for omkring 512 millioner kroner, hvilket får den årlige husleje til at stige til omkring 116 millioner kroner.
Sommeren 2013: Daværende bygningsminister Rasmus Helveg (R) tager første spadestik. Planen er nu, at bygningen skal stå færdig i 2017.
2014: Entreprenøren Aarslef, der skal opføre råhuset, kan ikke overholde tidsplanen, hvilket forhindrer de andre håndværkere i at komme i gang. Aarslef og Bygningsstyrelsen indgår forlig 2016.
2014: Københavns Universitet opdager, at laboratorierne indeholder forkerte stinkskabe. Skabene bliver skiftet ud i 2018. Herefter bliver andre dele af laboratorierne bygget om.
2015: Bygningen ventes nu at stå færdig i foråret 2017.
2015-16: Oversvømmelser i kælderen under bygningen skaber forsinkelser.
2015-16: Spanske Inabensa installerer et vvs- og ventilationssystem, der senere viser sig at være ubrugeligt. Virksomheden mener, at det skyldes dårligt projektmateriale fra ingeniør- og rådgivningsfirmaet Rambøll.
November 2016: Overtagelsesdagen er nu februar 2018, skriver Politiken.
December 2016: Styremøderne på projektet er præget af mistillid, skriver DR.
Februar 2017: Bygningsstyrelsen fyrer det spanske vvs-firma Inabensa, der stod for bygningens ventilations- og kølesystem. Det skaber yderligere forsinkelser.
”Styrelsen kan endnu ikke oplyse, hvad den samlede budgetoverskridelse vil løbe op i, eller hvornår byggeriet står færdigt. Til gengæld er det sikkert, at Københavns Universitet kommer til at betale,” lyder det i Ingeniøren.
April 2017: Entreprenørerne Bravida og Aarsleff skal færdiggøre byggeriet.
6. oktober 2017: Selvom Bygningsstyrelsen mener, at Inabensas svigt ikke kunne opdages ved normale bygningstilsyn, har der ifølge flere kilder været tale om et svigt hos Bygningsstyrelsen selv, skriver Politiken.
Overdragelsen kan ifølge Bygningsstyrelsen ske i begyndelsen af 2019.
Byggeriet kommer nu til at overskride budgettet med op mod 1 milliard kroner, og KU kan risikere at komme til at stå for store dele af de ekstra udgifter.
– Vi er nødt til at overveje, om vi overhovedet har råd til at flytte ind, siger Anders Boe Hauggard til Politiken. Anders Boe Hauggard er vicedirektør for KU og ansvarlig for bygningsområdet.
28. oktober 2017: KU vil lægge sag an mod Bygningsstyrelsen, hvis Niels Bohr Bygningen ikke står klar til overtagelse i maj 2018. I sådan en sag vil KU rejse krav om erstatning for de ekstra omkostninger, forsinkelserne har medført, lyder det i Politiken.
Efterår 2017: Inabensa bliver politianmeldt for snyd med materialer.
November 2017: En rapport fra Ernst & Young retter hård kritik mod ledelsen af byggeriet. Bygningsstyrelsens direktør, Gyrithe Saltorp, fratræder sin stilling med øjeblikkelig virkning. Det fremgår i en pressemeddelelse fra Bygningsstyrelsen. Regeringen har mistet tilliden til Bygningsstyrelsen, så Vejdirektoratet overtager ansvaret for byggeriet.
December 2017: Inabensa kræver 82 millioner kroner i erstatning for at uberettiget bortvisning. På vegne af Bygningsstyrelsen lægger Kammeradvokaten sag an mod Inabensa. Erstatningskravet lyder på 625 millioner kroner.
December 2017: De ekstra omkostninger i forbindelse med byggeriet er steget til 1,3 milliarder kroner – en overskridelse af budgettet med 79 procent. KU advarer om, at hvis de skal betale hele fordyrelsen, vil lejekontrakten blive revet i stykker, skriver Ingeniøren.
Ministeriet kommer dog KU til undsætning. De har nemlig fået lavet en rapport, der afdækkede, at Bygningsstyrelsen ikke har reageret i tide på de problemer, der har været med konstruktionen af Niels Bohr Bygningen.
Byggeprojektet vil nu tidligst stå færdigt i begyndelsen af 2019.
Juni 2018: Københavns Universitet vil have afklaring om den kommende husleje. Derfor anlægger universitetet en voldgiftssag mod Bygningsstyrelsen.
Juli 2018: Bygningsstyrelsen mener, at Inabensa blandt andet har snydt med materialer. Derfor bliver den spanske virksomhed meldt til politiet.
Juni 2019: Budgettet overskredet med endnu 290 millioner kroner. Der bliver bevilliget ekstra penge til projektet. Den endelige pris for byggeriet er nu 3,671 milliarder kroner. Vejdirektoratet meddeler, at bygningen kan overdrages i efteråret 2019.
August 2019: Byggeledelsen og bygherren tilbageholder betaling til entreprenøren Proventilation for arbejde der allerede er udført.
September 2019: Overdragelsen udskydes til 2020.
Oktober 2019: Proventilation forlader projektet.
Januar 2020: Overdragelsen udskydes til omkring sommerferien.
Juni 2020: Københavns Universitet taber en voldgiftssag mod Bygningsstyrelsen om huslejen på projektet, Pharma Science Bygningen, hvor bygningsbudgettet er blevet overskredet.
Juni 2021: En optælling foretaget af Licitationen viser, at overdragelsen af byggeriet er blevet udskudt 20 gange over de seneste knap 14 måneder. Det betyder en forsinkelse på knap 11 måneder.
August 2021: Vejdirektoratet meddeler, at flere tusinde fejlbehæftede brandlukninger vil forsinke byggeriet. – Det er naturligvis dybt utilfredsstillende, siger anlægsdirektør i Vejdirektoratet Erik Stoklund Larsen til Science Report. Han tilføjer, at han er ”rystet”. Direktoratet forventer, at bygningen er klar til overdragelse 31. oktober.
Oktober 2021: Vejdirektoratet meddeler, at bygningen kan overdrages 31. december 2021. Med tilføjelsen: ”Dette sker dog under den forudsætning, at entreprenørerne leverer den forventede fremdrift i arbejdet med at udbedre brandlukningerne.”
Slutningen af oktober 2021: Bravida og MT Højgaard forlader arbejdet på Niels Bohr Bygningen, skriver DR. Begge virksomheder er involveret i en voldgiftssag mod Vejdirektoratet.
1. november: 2021 Venstre kalder transportminister Benny Engelbrecht (S) i samråd om byggeriet.
18. november 2021: Overdragelsesdatoen bliver endnu en gang udskudt. – Niels Bohr Bygningen vil kunne overdrages senest 1. juli 2022, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) på et samråd. Han oplyser, at budgettet er overskredet med ”omkring 2,322 milliarder kroner eksklusiv de ændringer, der er blevet bestilt af Københavns Universitet”.
Læs også: Overdragelsen af Niels Bohr Bygningen udskudt … igen
På baggrund af samrådet vil Troels Lund Poulsen (V) indkalde uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i samråd om huslejen for Niels Bohr Bygningen. Derudover vil han indkalde Benny Engelbrecht til endnu et samråd, der skal handle om Vejdirektoratets rolle i byggesagen.
2. februar 2022: På et åbent samråd i Finansudvalget giver uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) en håndsrækning til Københavns Universitet i forhold til huslejen for Niels Bohr Bygningen. Mens voldgiftssagen mellem universitetet og staten er i gang, skal universitetet kun betale den oprindeligt aftalte husleje. Derudover vil regeringen undersøge om SEA-ordningen revurderes.
Kilder – blandt andre: Science Report, Uniavisen, Licitationen, Uniavisen, TV2 Lorry, Building-suply.dk, Politiken, Rigsrevisionens rapport fra oktober 2020 og rapport fra Ernst & Young bestilt af Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.
Forsiden lige nu:

Disse 7 forskningsarrangementer skal du opleve på Folkemødet
Folkemødet på Bornholm byder igen i år på over 100 videnskabelige og forskningsrelaterede arrangementer – se de 7 mest interessante her.

Forskningsgruppen Social Complexity Lab vinder Årets Forskningsmiljøpris 2023
Social Complexity Lab ved DTU Compute vinder Det Unge Akademis pris for Årets Forskningsmiljø 2023.

Ny kildeportal skal være Momondo for kvindelige eksperter, talenter og ledere
Kildedatabasen Diverse Eksperter vil give ligestilling et tiltrængt skub i spalterne og i virksomheder. Undervejs knuser initiativet myter.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
