Der er stadig ingen udsigter til, at regeringen vil komme Københavns Universitet til økonomisk undsætning, når ekstraregningen i form af højere husleje for Niels Bohr Bygningen lander på universitetets skrivebord.
Det står klart efter et åbent samråd i Finansudvalget torsdag, hvor transportminister Benny Engelbrecht (S) var indkaldt for at give en status på sagen om Niels Bohr Bygningen.
– Samrådet var en meget teknisk gennemgang af retssager, tilsyn og brandsikring. Det handlede mest om at flytte aben lidt rundt. Jeg savner, at der bliver skabt sikkerhed for forskningen og undervisningen ved Niels Bohr Bygningen. Det er helt uacceptabelt, at problemerne med bygningen bare fortsætter, skriver Camilla Gregersen, formand for DM, i en e-mail til Science Report.
Læs også: Overblik: Striden om Niels Bohr Bygningen
På samrådet oplyste ministeren, at byggeriet bliver forsinket med yderligere seks måneder, så overdragelsen nu står til at være i sommeren 2022. Det møder også kritik fra DM-formanden:
– Det duer ikke, at forsinkelsen bare bliver længere og længere. Imens må forskere, undervisere og studerende leve med, at der er kæmpe udfordringer for at sikre den daglige uddannelse og forskning.
Hun retter en skarp kritik af politikerne for ikke at melde klart ud.
– Jeg savner en klokkeklar politisk melding om, at regningen i hvert fald ikke skal ende hos uddannelse og forskning, siger hun og skriver videre:
– Dette økonomiske vakuum er simpelthen ikke en gangbar vej, hvis man skal drive forskning og uddannelse på højeste niveau. Der er behov for, at der hurtigt bliver skabt en ramme, som sikrer, at KU ikke mister højt respekterede forskningsmiljøer.
KU: Regeringen træder vande
På Københavns Universitet har de længe efterspurgt en afklaring og så sent som til universitetets årsfest opfordrede bestyrelsesformand Merete Eldrup til, at der bliver fundet en politisk løsning.
Læs også: Niels Bohr Bygningen ramt af nye forsinkelser
Den var dog ikke i sigte til torsdagens samråd.
– Det er som om, regeringen træder vande, skriver Jasper Steen Winkel, vicedirektør for kommunikation på KU, i en mail til Science Report.
Han fortsætter:
– Det er stadig uklart, hvornår KU kan overtage en fuld funktionsdygtig bygning inklusive laboratorier mv., og om bygningen vil leve op til alle planer, f.eks. om hvor mange mennesker, der kan være i bygningen.
Er det rimeligt? Regningen for statens budgetoverskridelser på Niels Bohr Bygningen lander hos #kbhuni: Huslejen bliver mere end dobbelt så høj som ventet. Det vil ramme forskning og uddannelse. Ved årsfesten opfordrer fmd @eldrupmerete til at finde en politisk løsning #uddpol pic.twitter.com/vJq0GoLbB9
— Københavns Uni (@koebenhavns_uni) November 12, 2021
Han kritiserer videre statens “byggefaglige byggestyring” for at have været både for svag og mangelfuld og efterlyser over for Science Report, at regeringen erkender, at det skal have ”konkrete fremadrettede konsekvenser”.
– Det er grundlæggende usundt, at vi har en mekanisme, hvor den, der er bygherre, ikke betaler regningen. Bygningen bliver dyrere og dyrere, og det er universitetet, der skal betale, skriver han.
Huslejestigning på 119 millioner kroner
På samrådet oplyste transportministeren, at den årlige husleje for Niels Bohr Bygningen nu forventes at blive 197 millioner kroner. Det er 119 millioner kroner mere og altså over dobbelt så meget som den oprindelige lejepris på 86 millioner kroner (2020-priser, red.).
– Det vil være katastrofalt, hvis KU-huslejen for bygningen eksploderer. Jeg frygter, at det ender med fyringer af forskere og forringet uddannelseskvalitet, hvis ikke politikerne træder til med en økonomisk løsning. Vi vil simpelthen tabe meget stærke forskningsmiljøer på gulvet, siger Camilla Gregersen.
Nu forventes huslejen at blive op til 197 mio. kr. årligt for Niels Bohr-bygningen. @koebenhavns_uni regnede oprindeligt med 78 mio. kr. Forventes først afklaret om tre år, når voldgiftssager er færdige iflg. @BennyEngelbrech. Det er for lang tid at vente #uddpol #forskpol #dkpol https://t.co/ydk1LpWu5f
— Thomas Damkjær Petersen (@ThomasDPeter) November 18, 2021
Det endelige beløb vil først være afklaret om op mod tre år, når de verserende voldgiftssager mellem henholdsvis staten og den spanske VVS-entreprenør Inabensa og staten og Københavns Universitet er afsluttet.
– Det er helt uholdbart, hvis ansatte skal vente tre år på at finde ud af, om de er købt eller solgt, lyder det fra DM-formanden.
Fornuftigt med uvildig undersøgelse, men …
Transportministeren var kaldt i samråd af Troels Lund Poulsen (V), som blandt andet efterlyste en uvildig undersøgelse af både ministerens og departementets rolle i sagen.
Det er Camilla Gregersen fra DM åben overfor, så længe det ikke kommer til at handle om at pege fingre.
– Niels Bohr bygningen er en af de største byggeskandaler i nyere tid, så det er fornuftigt, at vi får belyst alle dele af byggeprocessen. Men formålet skal ikke være at pege fingre ad embedsmænd eller andre, der eventuelt har begået en fejl. Det vigtige er, at fejlen ikke gentages andre steder, og at regningen for skandalen ikke ender på KU. Vores sigte er, at der kommer stabilitet i forskningsmiljøerne.
Forsiden lige nu:

Bestyrelsen for det norske forskningsråd er blevet fyret
Bestyrelsen for det norske forskningsråd blev fyret i sidste uge, og det kan få store konsekvenser for norsk forskning.

Forsker fra AU modtager 10 mio. kr. til forskning i metastaser
Joanna Kalucka modtager 10. mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at undersøge den molekylære signatur for metastaser til leverkræft.

Aalborg-rektor vil satse på signaturprojekter
Aalborg Universitet vil skabe missionsdrevet forskning til gavn for samfundet. Og her spiller grundforskning en rolle, fortæller genansat rektor.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
