Det har siden 1. juli 2018 ikke har været muligt for de svenske universiteter at få adgang til verdens største videnskabelige forlag Elsevier, som har mere end 3000 videnskabelige tidsskrifter under sig.
Men det ændrer sig alt sammen nu, da Sverige har opnået en aftale med Elsevier om åben publicering – også kaldet “open access”, skriver norske Forskerforum.
Den nye aftale giver efter årsskiftet de svenske forskere ubegrænset adgang til åben publicering i Elseviers åbne tidsskrifter, samt åben publicering af 100 artikler om året i de såkaldte “hybridtidsskrifter” som f.eks. Cell Press.
Wilhelm Widmark er bibliotekar ved Stockholms Universitetsbibliotek og næstformand for Bibsam Consortium, der har underskrevet aftalen, og han er meget tilfreds med resultatet.
– Det er et skridt i den rigtige retning. Vi er de første til at nå en sådan aftale med Cell Press. Aftalen er transformerende, en overgangsaftale på vej til målet om, at 100 procent af videnskaben, der produceres af borgernes skattepenge, skal kunne læses åbent af alle, og ikke være låst bag lønmure. Du skal kunne bygge videre på videnskab uden at betale for det, siger Wilhelm Widmark til Curie.
Besværlig at forhandle med
I flere lande kæmper universiteterne en brav kamp for, at den offentligt finansierede forskning er åbent og tilgængeligt for samfundet.
De seneste år har der været særligt stor fokus på, at en lille håndfuld internationale forlagsgiganter tjener store og stigende summer på at udgive den viden, som skatteborgerne har betalt for i deres tidsskrifter.
Elsevier er en af dem, og de er kendt for kun i meget lille grad at ville imødekomme universiteters ønske om åben publicering – også kaldet for Open Access.
I slutningen af april i år lykkedes det dog som den første for Norge, der nåede frem til en aftale med Elsevier, hvor 90 procent af alle videnskabelige artikler, der udgives af forlaget med norske forfattere, skal kunne publiceres åbent – uden ekstra omkostninger for universiteterne.
Læs også: Norge indgår aftale om Open Access med Elsevier
Også Ungarn har opnået en aftale, mens Holland stadig ligger i forhandlinger. Men både Tyskland og University of California har helt opsagt deres aftaler – uden at være i forhandlinger om nye.
Det er nemlig mere undtagelsen end reglen, at der bliver indgået aftaler med Elsevier om åben publicering, da det internationale forlag er kendt for at være meget tung at forhandle med i forhold til at imødekomme universiteters ønske om åben publicering.
Det nationale gennemsnit er i år 44 procent. Men som det første danske universitet har IT-Universitetet opnået 100 procent Open Access. Alle de videnskabelige artikler, der er udgivet af ITU-forskere i 2018, ligger nu frit og gratis tilgængeligt på nettet – til glæde for hele samfundet.
DTU har med 64 procent den næststørste andel af Open Access-publikationer, efterfulgt af CBS med 48 procent, skriver ITU.
Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt
Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri
CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.