Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

9 underholdende dokumentarer om bæredygtighed

Bliv klogere på miljø, klima og bæredygtighed med en bunke spændnede dokumentarer.

Leonardo DiCaprio, Al Gore og en dansk politiker er nogle af dem, der har gjort det; stillet skarpt på de mange klimaudfordringer og bæredygtighedsproblematikker og –initiativer, som vores planet er centrum for. For der findes en skov af udfordringer, men også et hav af muligheder for at gøre noget ved udfordringerne.

Vi har fundet ni dokumentarfilm, som du kan streame, leje eller købe på nettet. De handler om alt fra kød og plastik til tøj og træer. Alle med hvert sit perspektiv på bæredygtighed. God fornøjelse!

No impact man

Gennem et år følger man i hælene på New York-forfatter og aktivist Colin Beavan og hans familie på deres rejse ud i, som titlen antyder, at minimere familiens CO2-aftryk.

Beavan har overbevist sin familie om ikke at producere skrald, at stoppe med at bruge biler, toge, busser, fly og elektricitet i hjemmet – alt sammen for at bidrage til en mere bæredygtig klode.

Man følger på tæt hold strabadserne, nogle vil nok kalde det anstrengelserne, for at forene en travl new yorker-tilværelse med de ændrede vaner. De kræver blandt andet, at noget så eksotisk som shampoo, bleer og tandpasta skal erstattes af vand, natron og stof. Ja; selv køleskabet bliver vist vintervejen.

Siden dokumentaren havde premiere i 2009, har den været en inspirationskilde for tusindvis af mennesker. Du kan tilslutte dig flokken ved at se den her:

https://www.dailymotion.com/video/x3njbr3

True cost

Når vi hiver en trøje over hovedet om morgenen, tænker de færreste af os nok på, hvor den kommer fra. Du ved måske, at den er købt i H&M, men ved du, hvor elementerne fra trøjen egentlig kommer fra? Hvem der har lavet den? Eller hvilket aftryk, trøjen – og alt det andet tøj i skabet – sætter på planeten? Det handler denne dokumentar om.

Dokumentaren, der har klip fra hele verden, lige fra catwalks til slumkvarterer, sætter fokus på miljømæssige konsekvenser, forbrug og massemedier i relation til den globale økonomi.

Ved hjælp af interview med aktivister, tøjarbejdere, fabriksejere og fair trade-organisationer hiver dokumentaren dig med ind i en verden, der langt fra er så glamourøs og øko-bomuldspræget, som mange måske tror.

Du kan se dokumentaren fra 2015 her

En ubekvem sandhed

Med “En ubekvem sandhed”, eller “An Inconvenient Truth”, som den hedder på originalsproget, får du noget nær en klassiker inden for klimadokumentarer. Det er historien om den globale opvarmning og dens effekt på miljøet.

Samtidigt er det den karismatiske amerikanske politiker, underviser, miljøforkæmper, forretningsmand, tidligere vicepræsident (1993-2001) og tidligere præsidentkandidat Al Gore, som fører sit publikum rundt i manegen. På overbevisende facon synliggør han konsekvenserne af de globale klimaforandringer.

Og manden må bestemt siges at være en god agitator. Måske virker det derfor stærkt, når han på lidt over halvanden time præsenterer en lang række facts, der unægteligt giver én følelsen af, at nogen skal gøre noget. Når det er sagt, er filmen fra 2006 snarere tænkt som et opråb om at vende skuden end en sørgelig katastrofefilm.

Se eller gense den ved at leje den her.

Before the flood

Omfattende skader på jordens natur, forstyrrelser i klimabalancen og udryddelsen af flere dyrearter. Denne cocktail af udfordringer er noget af det, jorden står overfor på grund af den voksende miljøkrise. Og det får vi lov at stifte bekendtskab med i dokumentaren Before the flood.

Dokumentaren bliver ikke værre af, at selveste Leonardo DiCaprio står bag og rejser planeten rundt for at inspicere effekterne af klimaforandringerne med egne øjne.

Men er Leo ikke bare ham den dygtige skuespiller, der dør i Titanic og hæver glasset i Wolf of Wallstreet, tænker du måske. Jo, det er han også. Men manden er samtidigt fredsambassadør for FN og seriøs miljøforkæmper, og dokumentaren bærer præg af, at manden har noget på sinde.

Samtidigt kan den altså også noget rent filmisk – måske fordi kræfter som Martin Scorsese er med inde over.

Dokumentaren, der er fra 2016, bliver uformelt kaldt en ny og moderne version af Al Gores ‘En ubekvem sandhed’ – og den kan ses her

Svend

Også indenfor Danmarks grænser er der nogen, der har sat sig for at åbne folks øjne for klodens situation. Dog i mindre og mere personlig skala.

I to år lod den tidligere miljøminister og mangeårige folketingspolitiker, Svend Auken, sig følge af et kamera med sin kone, filminstruktøren Anne Regitze Wivel, bag linsen.

Meningen var at lave en film om mennesket og politikeren, hvis hjertesag blandt andet var vores alle sammens miljø- og klimaudfordringer.

Da han under optagelserne rammes af kræft, udvikler dokumentaren sig fra at være en film om et livligt og visionært menneske til en film om politikeren, ægtemanden, faderen og vennen, der tvinges til at se på det liv, der snart skal slutte.

Dokumentaren fra 2010 giver et smagfuldt og anderledes indspark til klimadebatten og menneskets gang på jorden – og så kan den streames her

The human scale

Urbanisering. I følge ordbogens defintion betegner ordet en udvikling, hvor en stigende andel af befolkningen lever i byen. Og faktisk bor hele 50 procent af verdens befolkning i byområder; et tal der i 2050 er vokset til 80 procent.

Med denne dokumentar dykkes der ned i den måde, vi mennesker bygger og bruger vores byer på. Den danske arkitekt Jan Gehl har sammen med sit hold studeret menneskets adfærd i byer gennem 40 år. For storbyen er blevet moderne, men med udviklingen følger en række spørgsmål. For hvordan tilpasser man metropolernes udformning til menneskets behov og adfærd – ikke mindst i en verden, der står over for klimaforandringer, potentiel oliemangel, ensomhed og livsstilsrelaterede sygdomme?

“The Human Scale” formidler arkitektens arbejde med byplanlægning i dansk og international kontekst, og du bliver klogere på, hvordan man rundt i verden og i lille København arbejder med at skabe anderledes bymiljøer, der tager højde for  bæredygtighed – også forstået som menneskelig livskvalitet.

Du kan se dokumentaren fra 2012 lige her

Cowspiracy

Bacon til burgerbøffen og oksefars i kødsovsen. På trods af mange års debat er begge dele en yndet og populær spise rundt om verdens spiseborde. Og hvis bare man køber økologisk eller henter sit bacon hos en lokal gårdbutik, så er det jo ikke så slemt. Eller er det?

Med taglinen “Bæredygtighedshemmeligheden” bliver du her hevet med ind i en verden af, som titlen antyder, ko-spiration med kødproduktionens miljøpåvirkning som omdrejningspunkt.

Når de sidste rulletekster er løbet over skærmen, vil du for eksempel vide langt mere om, hvor meget vand, der er blevet brugt til fremstillingen af din bøf og bacon, ligesom du vil have fået øjnene op for de store konsekvenser, produktionen af animalske fødevarer har for regnskovene og forurening af vores – indtil videre – grønne planet.

For faktisk bidrager kødproduktionen mere til drivhuseffekten end hele den samlede transportsektor, og det er noget af det, der har fået dokumentaristen og miljøaktivisten Kip Andersen til at lave filmen. Han vil have menigmand og miljø­organisationer til at forholde sig til problematikken. For alvor.

Dokumentaren fra 2014 er dog blevet kritiseret for at skævride og forsimple data, og andre undersøgelser har nedtonet kødbranchens samlede udledning af drivhusgasser.

Se Cowspiracy lige her – måske har du snart spist din sidste hakkebøf.

Et hav af plastik

Dyk med ned under havets overflade og forstå konsekvenserne af klimaforandringerne for verdenshavene.

Med dokumentaren “A Plastic Ocean”, som på dansk hedder “Et hav af plastik”, tager journalist Craig Leeson og free-diver Tanya Streeter sammen med en gruppe af internationale forskere rundt til tyve forskellige steder på jorden for at undersøge havenes tilstand.

I en periode på over fire år har de nemlig dokumenteret de alarmerende sandheder om plastikforurening, der gik op for journalisten, da han i sin tid undersøgte en historie om blåhvalen og opdagede, at der var plastikaffald – også ude på de store og uberørte have.

Det er ikke opløftende. Men! Dokumentaren kommer også med løsninger, som kan kan tages i brug med det samme.

De finder dokumentaren fra 2016 her

I morgen

Inden du befinder dig en tilstand af tavs panik over klodens forfald – så fat mod.

For imens de fleste dokumentarfilm om klimaet i sagens natur har en dyster natur, får du med den franske dokumentar “Tomorrow”, på dansk “I morgen”, et skud håb og handlingsoptimisme.

Omdrejningspunktet i dokumentaren fra 2015 er nemlig de mennesker, byer og nationer, der er i fuld gang med den grønne omstilling og kan inspirere os andre; virksomheder som verdensborgere.

De to instruktører tager dig med ud i verden, også til Danmark, når de taler med aktivister og indsamler tips til, hvordan vi hver især kan være miljøbevidste og gøre en forskel.

Og det er netop filmens hovedbudskab: At det slet ikke er så svært for menigmand at gøre en indsats for klimaet.

Opdag, hvad du selv kan gøre lige her

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed i akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Click to comment

Leave a Reply