De 25 mia. kr. som staten med en ny aftale poster i “Danmarks Grønne Fremtidsfond” kan vokse til i alt 110 mia. kr., forventer regeringen og aftalepartierne, som tæller Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.
Baseret på erfaringer med tidligere investeringsprojekter forventes det nemlig, at Fremtidsfonden kan blive løftestang for privat finansiering i et omfang op til 85 mia. kr., lyder det i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.
Pengene kanaliseres over i eksisterende ordninger. Det styrker EKF Danmarks Eksportkredit med 14 mia. kr., Danmarks Grønne Investeringsfond (DGIF) med 6 mia. kr., Vækstfonden med 4 mia. kr., og Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) med 1 mia. kr.
Fonden er målrettet grønne iværksætter med det formål at bidrage til at udvikle “morgendagens grønne løsninger i Danmark”. Det skal være med til at booste eksporten, som har fået et gevaldigt nøk nedad på grund af coronakrisen. Også jobvæksten forventes at blive stimuleret med 27.500, så nogle af de tabte stillinger kan genvindes.
– I dag tager vi hul på et vigtigt kapitel i den grønne omstilling. Med Danmarks Grønne Fremtidsfond på 25 milliarder kroner kan vi give et rygstød til danske grønne løsninger, som kan gøre gavn både herhjemme og i resten af verden, siger finansminister Nicolai Wammen i meddelelsen og fortsætter:
–Danmark og danske virksomheder har i mange år gået forrest med udviklingen af grøn teknologi, og Fremtidsfonden vil bidrage til, at vi kan fastholde vores grønne førerposition og skubbe samfundet i en mere bæredygtig retning. Samtidig kan vi understøtte tusindvis af grønne job i en tid, hvor regeringen har fokus på den økonomiske genopretning af vores samfund.
Han suppleres af erhvervsminister Simon Kollerup, som siger i meddelelsen:
– Vi har muligheden for, at den globale grønne dagsorden bliver til et grønt erhvervseventyr i Danmark, og der skal Fremtidsfonden være med til at skabe både grønne forretningssucceser og grønne arbejdspladser. Jeg ved, at Fremtidsfonden allerede har en række spændende grønne projekter i tankerne, som nu kan blive realiseret. Det glæder jeg mig til. Det er nemlig ikke kun godt for de danske klimaambitioner, men også for den danske økonomi.
Partierne som er en del af aftalen har samtidig fastlagt en fælles grøn politik for Fremtidsfonden. Det gælder blandt andet standarder for ansvarlighed i forhold til skattepolitik og corporate responsibility, som alle fondens aktiviteter skal leve op til. Der bliver også fastlagt principper for, hvilke grønne projekter fonden kan investere i, og hvert år skal der rapporteres om en samlet CO2-effekt af aktiviteterne på både nationalt og globalt niveau.
Læs faktaark om fonden her.
Forsiden lige nu:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Poker og kapløb: Nobelvinder afslører enkel hemmelighed til succes
Nobelpristager og kræftforsker William G. Kaelin Jr. deler ud af erfaringer fra det internationale forskningsmiljø og giver råd til, hvordan forskere kan brænde igennem kapløb og konflikter for at opnå en plads i verdenseliten og på nobelprispodiet.

Fond hædrer fire for banebrydende forskning og behandling
Bagger-Sørensen Fondens fire priser gik i år til en professor, en klinisk forsker, en læge og en fodterapeut.
Seneste artikler:

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.

Serge Belongie: Leder et af de førende centre for kunstig intelligens og blev tiltrukket af den danske work-life balance
DERFOR VALGTE JEG DANMARK: Serge Belongie har været med til at udvikle et værktøj, som lærer en computer at identificere fuglearter. Nu er han bosat i Danmark, hvor han leder et pionercenter for forskning i kunstig intelligens.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
