Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Her er Nippers 3 største udfordringer i Ørsted

Hvordan tager aktieanalytikerne imod den nye topchef for verdens mest bæredygtige selskab?

Gætterier blev til virkelighed, da Grundfos onsdag aften kunne fortælle, at virksomhedens adm. direktør Mads Nipper siger farvel efter seks år til fordel for Ørsted, hvor han overtager Henrik Poulsens rolle som topchef.

Flere har nemlig peget på, at Mads Nipper var et varmt navn til posten.

– Mads Nipper er et stærkt valg, og med de lønninger Ørsted kunne betale var det næppe heller muligt at finde en stor international profil, for det ville nok kræve en årsløn på omkring 70 mio. kr., siger Michael Friis Jørgensen, chefanalytiker i Alm. Brand Markets med henvisning til, at Mads Nippers grundløn er på 15 mio. kr. om året.

Ifølge aktieanalytiker i Sydbank Per Fogh skyldes valget af Nipper blandt andet, at han i både Lego og Grundfos har vist, at han er god til at drifte og eksekvere en strategi.

– Henrik Poulsen lagt kursen for Ørsteds grønne transformation og ekspansion, så nu skal den holdes, siger Per Fogh.

Det er alfa og omega, at den profil fastholdes og forstærkes i Ørsted

Hold fast i højt værdiprofil
Begge analytikere peger desuden på, at Mads Nipper værdibaserede ledelse og fokus på verdensmål er et afgørende plus for Ørsted, som i forvejen står stærkt i ESG-målinger, som vurderer virksomheder ud fra miljømæssige- og sociale forhold samt god selskabsledelse.

– ESG-screeninger gør at du tiltrækker investeringskroner. Så det er alfa og omega, at den profil fastholdes og forstærkes i Ørsted, for det bliver endnu vigtigere i fremtiden, siger Michael Friis Jørgensen.

– Det får Mads Nipper ikke problemer med, for der er han stærk, siger Per Fogh.

Men ud over at de fleste iagttagere kan blive enige om, at Mads Nipper er et godt valg til topposten i Ørsted og et tab for Grundfos, hvilke udfordringer er det så, der venter ham i verdens mest bæredygtige selskab? Det har analytikerne tre bud på.

Fra “beskyttet boble” til børsnoteret virkelighed
Mads Nipper har gjort karriere i Lego fra 1991 til 2014 og siden i Grundfos. Begge er familie- og fondsejet. Og det er en helt anden verden end børsnoterede virksomheder, ifølge direktøren for fonden bag Grundfos, Kim Nøhr Skibsted:

– Mads har den fordel, at fonden er en tålmodig ejer. Skulle han kun jage profit hvert kvartal, ville det være sværere at tale om bæredygtighed og samfundsværdier. I børsnoterede virksomheder vil de jo primært se sorte tal – gerne hele tiden, fortalte han i et interview med Sustain Report sidste år.

– I børsnoterede virksomheder tænker man nok lidt mere kortsigtet for at sikre indtjening til ejerne, som jo er investorerne, end man gør i fonds- og familiejet virksomheder. Så der er en strammere styring i børsnoterede virksomheder. Men i Ørsteds tilfælde er der jo lagt op til, at de skal være frontrunnere i den grønne omstilling, siger Per Fogh.

Nu skal han kommunikere med investorerne og med markedet

Michael Friis Jørgensen bekræfter, at det er en ny virkelighed, der venter Mads Nipper i Ørsted.

– Det er en hel anden rolle, han skal ind i nu. Nu skal han kommunikere med investorerne og med markedet.

Også Per Fogh mener, at Mads Nipper kommer endnu mere frem i lyset, end han allerede er.

– Han er allerede en stor fortaler for grøn omstilling i dansk erhvervsliv, men nu får han en endnu større platform at tale fra i en af verdens største bæredygtige virksomheder, som har en ledende markedsandel på 30 procent på offshore vind.

Aktiekursen er jo kørt op på forventningen om, at den grønne omstilling fortsætter

Bagsiden af det er, at forventningspresset fra investorerne er tårnhøjt.

– Aktiekursen er jo kørt op på forventningen om, at den grønne omstilling fortsætter. Der er ikke nogen, som forventer at Ørsted kan beholde en markedsandel på 30 procent, fordi der kommer så mange konkurrenter, men de skal fortsat være en ledende spiller på grøn omstilling og især på havvind, siger Per Fogh og tilføjer:

– Så han kommer til en virksomhed, hvor der virkelig skal leveres resultater fremadrettet.

Det må dog ikke gå ud over kvaliteten.

– Ørsted er den største spiller med den klart bedst track record. Alle deres projekter inden for havvind er leveret til tiden og til prisen eller under. Det eftermæle skal han levere på.

Fra verdens største til en af verdens store?
Mads Nipper står over for en kæmpe opgave, hvis man spørger de to aktieanalytikere.

– I Ørsted er han i et gyldent segment, hvor han har et forspring, og det skal fastholdes, siger Michael Friis Jørgensen og tilføjer:

– Truslen er, at Ørsted kigger ind i et marked, der boomer, fordi olieselskaberne kanaliserer deres cashflow over i grøn energi, for ellers har de ikke en forretning i fremtiden. Så en af Mads Nippers store udfordringer er, at de skal holde den edge de har i forhold til konkurrence og pris lige nu.

Der er ikke mange topchefer, som ikke ønsker sig at være på et marked, som 40-dobles frem mod 2040

Alligevel har Michael Friis Jørgensen svært ved at have ondt af Mads Nipper.

– Der er ikke mange topchefer, som ikke ønsker sig at være på et marked, som 40-dobles frem mod 2040. Og det er tilfældet for havvind.

– Mange olieselskaber som Total, Equinor og Eon i Tyskland har kanonerne rettet mod det amerikanske marked, hvor der er også er et kæmpe potentiale for Ørsted, siger Per Fogh

Også en af Ørsteds andre forcer har konkurrenterne set sig lune på.

– En af Ørsteds forcer ligger i at bryde muren ned på nye markeder som Taiwan, Korea og i Japan, men på nogle af de markeder spidser konkurrencen også til. Når det er sagt, er Ørsted super godt stillet qua deres komptence og lange erfaring.

Nye grønne energikilder er risikofyldte
“Orsted, the World’s Offshore Wind Giant, Gets Serious About Solar” lød en overskrift for nylig med henvisning til Ørsteds investeringer i solcelleanlæg i USA.

– Det er farligt, siger Michael Friis Jørgensen og tilføjer:

– Vi ved jo, hvor Ørsted har sin konkurrencefordel. Men det er klart, at havvind ikke kan dække al vores grønne energiforsyning, så diversificering er godt, men det er ikke uden risici.

Mads Nipper skal følge med i udviklingen inden for alt fra flydende havvindmølleparker til power-to-x

Også Per Fogh peger på, at der er mange nye muligheder for Ørsted.

– Der skal ikke nyinnoveres på samme måde, som i Henrik Poulsens tid, hvor Dong Energy blev lavet om til en grøn virksomhed. Nu skal der driftes mere end udvikles. Men Mads Nipper skal stadig følge med i udviklingen inden for alt fra flydende havvindmølleparker til power-to-x, som omdanner energi til blandt andet grønne brændstoffer.

Derfor bliver øvelsen at gå efter de projekter, der er mest værdiskabende og bidrager til Ørsteds vækst og indtjening, mener Per Fogh, som roser Henrik Poulsen for netop at have været god til det.

– Det er noget af det Ørsteds højre aktiekurs er båret af, for aktien er jo svinedyr, så man skal have de lange briller på som investor.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed i akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Click to comment

Leave a Reply