Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Indstillet til Årets Sustainability Håb: Niels Hunderup, CPH

Mød Niels Hunderup, CPH, der er indstillet til Årets Sustainability Håb 2020.

SUSTAIN AWARDS
Sustain Awards 2020 afholdes for første gang d. 8. oktober, hvor vi hylder det danske sustainability-miljø med en prisuddeling og konference.

– Inden for den grønne omstilling er jeg med at sætte rammerne og retningen for CPHs klimaindsats, herunder vores ambitiøse klimamål i 2030 og 2050.

Det fortæller Niels Hunderup, 33 år, Energichef, CPH, hvor hans primære opgave er at sætte bæredygtighed på dagsordenen. Lige pt. arbejder han på, at Københavns Lufthavn bliver cirkulær inden for affald og byggeri.

Gennem visionær tænkning, strategisk snilde og vedholdenhed har Niels Hunderup været med til, at CPH står stærkere i den bæredygtig omstilling. Det fortæller Peter Goll, Communcations Director, CPH, der har indstillet Niels Hunderup til Årets Sustainability Håb. Læs hele indstillingen sidst i artiklen.

Jeg har sammen med mit team givet første bud på, hvordan vi rent investeringsmæssigt når i mål med at blive emissionsfrie i 2030

Hvad arbejder du primært med i dag inden for sustainability?

– Som Energichef og leder af vores afdeling for bæredygtig udvikling arbejder jeg primært med at sætte bæredygtighed på dagsordenen i CPH, herunder den grønne omstilling og cirkulær økonomi.

– Inden for den grønne omstilling er jeg med at sætte rammerne og retningen for CPH’s klimaindsats, herunder vores ambitiøse klimamål i 2030 og 2050. Samtidig har jeg sammen med mit team givet første bud på, hvordan vi rent investeringsmæssigt når i mål med at blive emissionsfrie i 2030 igennem udarbejdelsen af en grøn infrastrukturplan.

– Målet på den korte bane er at blive certificeret inden for energiledelse (ISO 50.001), som er en vigtig hjørnesten i vores 2030 mål. Sidste år fik jeg også ansvaret for genanvendelse i CPH, som jeg har udvidet til at dække hele det cirkulære økonomiområde. Derfor har jeg udvidet vores team med de rette kompetencer indenfor cirkulær økonomi, og vi arbejder i øjeblikket på en strategisk plan for at blive en cirkulær lufthavn med primære indsatser inden for affald og byggeri.

Jeg er motiveret for at levere mest klima for pengene

Hvad er din drivkraft, når det gælder sustainability som karrierevej?

– Min drivkraft er at være med til gøre en forskel for den verden, mine børn vokser op i. Det gør jeg ved at skabe resultater, som for mig giver mening ved at få eksekveret på det, vi lover i vores grønne strategi.

– Samtidig er jeg også motiveret for at levere mest klima for pengene, og her hjælper min baggrund som maskinmester, da det har givet en solid teknisk og økonomisk forståelse.

Hvilken konkret forskel vil du gerne gøre med dit arbejde inden for sustainability?

– Jeg vil gerne kunne kigge tilbage og se, at CPH har nået sine ambitiøse mål gennem en vedholdende og pragmatisk indsats af mig og mit team.

Hvis I har spørgsmål eller er mere interesseret i Niels Hunderups arbejde, så er han på LinkedIn.

Det er noget helt særligt at have sat et så stort aftryk på den grønne omstilling i så ung en alder

Indstilling af Niels Hunderup

Niels Hunderup har haft en særlig rolle i at sætte rammerne og bane vejen for lufthavnes arbejde med den grønne omstilling. En blanding af visionær tænkning, strategisk snilde og vedholdenhed har resulteret i, at CPH i dag står stærkt i forhold til en bæredygtig omstilling.

Allerede i 2013 vidste Niels Hunderup, at energibesparelser er en hjørnesten i den grønne omstilling, og at det var et afgørende element i at nå vores daværende klimamål. Derfor udarbejdede Niels et ambitiøst mål og lagde en robust plan på dette område. I perioden 2013-2019 er der derfor sparet 36 GWh, som svarer til 45 procent af CPH’s årlige energiforbrug. Et resultat, der sikrede anerkendelse i form af Energi- og Miljøprisen 2017 udstedt af EnergiforumDanmark.

Et andet eksempel er CPH’s to store varmepumper, som udnytter overskudsvarme fra lufthavnens grundvandskølesystem. Varmepumperne betyder, at CPH kan nyde godt af billig og miljøvenlig køling og opvarmning og samtidig spare på den indkøbte fjernvarme. CPH har i dag installeret 1,8 MWp solceller og har flere ambitiøse anlæg i planerne, blandt andet et anlæg med lodrette solceller. Dette anlæg var, ligesom de andre teknologier, ikke blevet til virkelighed uden Niels’ utrættelige arbejde med den grønne omstilling af energiområdet i CPH. Det kræver en helt særlig vedholdenhed og tro på, at tingene nytter for at komme i mål med den grønne omstilling både i samfundet og i virksomhederne.

Niels er bevidst om, at tingene ikke klares alene, specielt ikke når sustainabilityområdet løbende er blevet mere omfangsrigt og komplekst. Derfor står Niels i spidsen for et helt team, der decideret arbejder med energi og bæredygtighedsudvikling. Det gælder også samarbejdet udenfor CPH, hvor Niels har sat en retning om partnerskaber og samarbejde på tværs af virksomheder og brancher. Niels bidrager ligeledes til det store billede i form af hans engagement i toppen af DI Energi.

Af ovenstående grunde vil jeg gerne indstille Niels som årets unge sustainability håb, da det er noget helt særligt at have sat et så stort aftryk på den grønne omstilling i så ung en alder.

Du kan læse de andre indstillinger til Årets Sustainability Håb her.

Forsiden lige nu:

Fysikerne får velkendt ansigt som institutleder

Professor Joachim Mathiesen tiltræder fra 1. december 2023 som ny institutleder på Niels Bohr Institutet. Her får han ansvaret for at lede et institut i rivende national og international udvikling.

Stort millionbeløb til forskning i menneskets opfindelse af ’værdi’

Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan værdi opstod som koncept for første gang i menneskets historie. Det sker, efter at seniorforsker Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet modtager en bevilling på 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Click to comment

Leave a Reply