For nostalgikere der husker Svend Aukens ministertid i Miljøministeriet med glæde, er der muligvis også glæde over at se, at hans protégé, Dan Jørgensen, nu overtager nøglerne til Klima-, miljø- og forsyningsministeriet.
Det stod klart, da den nye regering, som udelukkende består af socialdemokratiske ministre, blev præsenteret torsdag. Miljøministerposten gik til Lea Wermelin, som hidtil har været bæredygtighedsordfører.
De to nye grønne ministre, og deres kollegaer, skal nu til at levere på høje klima-ambitioner. I aftalen mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, som har fået navnet ”Retfærdig retning for Danmark”, er klimaet nemlig punkt nummer et.
“Vi skal gå forrest i kampen mod klimakrisen. Danmark skal markant hæve ambitionerne for klima, miljø og natur og påtage sig det internationale lederskab for den grønne omstilling. Folketinget kan blive det grønneste parlament i verden, der ikke kun gør noget, men som gør det, der skal til for at leve op til Paris-aftalen,” lyder det.
Også Verdensmålene har fået en plads i hjertet af den nye regerings ambitioner:
“Vi skal løfte et ansvar for verden. Så Danmark er et land, der hjælper mennesker i nød. Som står vagt om de internationale konventioner, aktivt arbejder for FN’s verdensmål og engageret indgår i forpligtende internationale fællesskaber. Danmark skal være et åbent land, hvor vi lever af vores udsyn til resten af verden.”
Det officielle foto af regeringen Mette Frederiksen #dkpol pic.twitter.com/Bws6j8APJB
— Regeringen (@regeringDK) June 27, 2019
Af aftaleteksten på i alt 18 sider, fremgår det desuden, at Danmark skal være et “grønt iværksætterland”:
“Verdensmarkedet for grøn omstilling bliver kun større. For at nå målet om at begrænse temperaturstigningerne, skal verdenssamfundet de næste 11 år investere svimlende 90.000 mia. kr. i den grønne omstilling. Det er en unik mulighed for dansk erhvervsliv, som skal udnyttes. Danmark skal vær kendt som et grønt iværksætterland,” hedder det i teksten.
Allerede tidligere på ugen kom det frem, at de fire partier var nået til enighed om det meget ambitiøse mål, at Danmark skal udlede 70 procent mindre CO2 og andre klimagasser i 2030 i forhold til 1990.
Med den nye politiske aftale præsenterer partierne også en ”klimahandlingsplan”, der skal bidrage til at sikre, at Danmark når reduktionsmålet.
Det vil først og fremmest kræve ”energieffektivisering” og ”en national strategi for bæredygtigt byggeri”. Men også flere penge til ”grøn forskning og demonstrationsprogrammer”, er skrevet ind i teksten, dog uden at der er sat tal på denne del af aftalen.
Forsiden lige nu:

Review af forskningsartikler: Miljø og ressourcer kan ikke holde til fortsat vækst
Gennemgang af videnskabelige artikler viser, at der ikke findes eksempler på reel afkobling af økonomisk vækst fra den uholdbare miljø- og klimabelastning og overtræk på jordens ressourcer.

Lundbeck giver tre bud til ny life science strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vi har brug for flere kloge hoveder for at sikre life science. Det kræver en trefoldig aktiv politik, mener Elise Hauge fra Lundbeck.

Tankevækkende vinderbilleder fra forskningens forunderlige verden
Forskning i sukkersyge, havvirus og skizofreni finder vej til vinderbillederne i Danmarks Grundforskningsfonds Fotokonkurrence 2023.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
